NBA 2K24 inceleme

Yusuf Canpolat 14.09.2023 - 16:37
NBA 2K24 inceleme içeriğimizde basketbolun tek kralının yeni sürümüne bakıyor ve oyunun genel dinamiklerine değiniyoruz.
Platformlar Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, XBox One, Xbox Series X
NBA 2K24
  • Yapımcı - Yayıncı 2K Games - 2K Games
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Spor
Merlin Puanı 70
2 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%37
Artılar + Her noktasında Kobe’nin bir şekilde hissedilmesi
+ Halen oynaması en keyifli basketbol oyunu
+ MyNBA’e eklenen Lebron dönemi
+ Kariyer modunda şehir giderek büyüyor
Eksiler - Geçen seneye göre artısı yok, eksisi var
- Kariyer modu çok sönük duruyor
- Mikro ödemelerin dozu iyice artırılmış
- Euroleague modunu getirmedikleri sürece buraya eksi olarak yazacağım

NBA 2K24 inceleme : Basketbol oyunlarında NBA 2K serisi, en yakın rakibi EA’in pes etmesinden sonra tek başına sektörün lideri oldu diyebiliriz. Bu liderlik, geçmişe bakıldığında fazlasıyla hak edilmiş bir liderlik. Dile kolay, bu sene NBA 2K isminin yanına 24 rakamını yazıyoruz fakat bu oyun aslında serinin 25. oyunu (seri 99 yılında başlamıştı). 25 sene içerisinde NBA 2K serisi kendini geliştirmekle kalmadı, biraz önce de söylediğim gibi dönemin en iyi oyunlarından NBA Live sersini tarihin tozlu raflarına itmeyi başardı.

NBA 2K24 inceleme

Bu tek başına sektörün lideri olma durumu her ne kadar hak edilmiş bir başarı olsa da, rehaveti yanında bonus olarak getirdiği inkar edilemez bir gerçek. Son dönemde 1 ileri 1 geri, ya da 1 ileri 2 geri gibi adımlarla seri her sene çıkmaya devam ediyor. Ne demek istediğimi biraz daha açayım. Serinin bazı oyunları çok güzel yeniliklerle birlikte, resmen dolu dolu geliyor ki bu 1 ileri dediğim kısım. Fakat bir basketbol oyununda yapabileceklerinizin sınırı olduğu için sonraki 1 ya da 2 sene boyunca oyun aslında önceki yeniliklerin ekmeğini yemeye devam ediyor. 

NBA 2K24 inceleme - 1

NBA 2K24 inceleme

Bu ileri ve geri oyunlar döneminde yine de arada ince bir çizgi olduğunu söylemem gerekiyor. Eğer basketbol oyunu olarak iyi mi diye sorarsanız, her bir oyunu bireysel olarak değerlendirdiğimde çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Örneğin NBA 2K24, güncel NBA ve WNBA kadroları ve rating’leri ile oynayabileceğiniz en iyi oyun mu? Tartışmasız evet. Peki NBA 2K23’e göre daha iyi bir oyun mu? Onu da oyunu biraz size anlattıktan sonra son paragrafta söyleyeyim.

NBA 2K24, tek başına bakıldığında biraz önce de söylediğim gibi fazlasıyla dolu bir oyun. Bir önceki oyunun getirdiği bence iki en büyük yenilik olan Jordan Moments ve NBA Era dönemlerinin üzerine bir minik koyarak devam ediyor. Geçen sene bildiğiniz gibi efsane oyuncu olarak Michael Jordan seçilmiş ve Jordan’ın kariyerinde attığı sayı, çevirdiği maç gibi ikonik anları tekrar canlandırabileceğimiz Jordan Moments bölümü koyulmuştu.

NBA 2K24 inceleme - 2

NBA 2K24 inceleme

Özellikle daha ilk maçında, North Carolina formasıyla maça çıktığımızda skorboard’dan ekran filtresine kadar eskinin havası çok iyi yansıtılıyordu. Bu sene efsaneler bölümünde Michael Jordan yok, oyunun yerine üst paketlerin kapak yıldızı olan Kobe Bryant onurlandırılmış. Bu konuda çok iyi yapıldığını da söylemem gerek.

Mamba Moments

Oyunda tıpkı geçen seneki Jordan hikayesi gibi Kobe Bryant’ın kariyerindeki önemli anlara odaklanan bir mod bulunuyor. Burada girerek Kobe Bryant’ın başarılarını bir bir tekrarlıyoruz. Daha ilk maçta örneğin bizden Kobe ile 48 sayı atıp 10 ribaund toplamamız isteniyor. İstenilen hedefleri tutturdukça yıldız kazanıyor, kazandığımız yıldızlarla da kariyer oyuncumuzu Kobe’nin ekipmanlarıyla süsleyebiliyoruz. Verdiği ödüller açısından çok tatmin edici olmadığını düşünsem de (belki MyTEAM oynayanlar için verilen kart değerli olabilir) amaç zaten Kobe’nin kariyerini canlandırmak olduğu için pek oraya takılmadım.

NBA 2K24 inceleme - 3

NBA 2K24 inceleme

Kobe’nin varlığı oyunun birçok yerine hissediliyor. MyCAREER modunda da şehrin tam ortasında bir Kobe heykeli bulunuyor. Sokakta gezdiğinizde de çeşitli Kobe graffitilerine rastlayabiliyorsunuz. Yine biraz önce de söylediğim gibi oyuncumuza giydirebileceğimiz Kobe kıyafetleri bulunuyor.

Yeniliklerden devam edelim. Yine geçen sene oyuna eklenen ve benim çok beğendiğim NBA Era’s özelliği bu oyunda da bulunuyor. Eskiden MyGM olan, şimdi adıyla MyNBA ERAS’a dönen oyun bize 5 farklı NBA döneminde takım yönetme seçeneği sunuyor. Geçen sene The Magic vs Bird, Jordan, Kobe ve Modern zaman olmak üzere 4 farklı dönem bulunuyordu. Bu sene bunlara The Lebron Era da ekleniyor. Lebron’un Miami’de harikalar yarattığı döneme odaklanıyor. Aslında Kobe dönemine oyuncular bakımından yakın olsa da Kobe 2002, Lebron 2010’lar senesine odaklanıyor. Derrick Rose’un Chicago’da, Westbrook ve Durant’in OKC’de olduğu yıllar.

NBA 2K24 inceleme - 4

NBA 2K24 inceleme

NBA 2K23’ün benim de özellikle çok oynadığım iki en büyük yeniliği bu Jordan Moments ve NBA Era özellikleriydi. Bu sene çok büyük bir yenilik olmayan oyunda Jordan Moments, Mamba Moments’a dönüşmüş, Era bölümüne de sadece Lebron dönemi eklenmiş. Yani yazının en başında söylediğim gibi geçen sene oyun bir adım ileri gittiyse, bu sene duraklama dönemine girmiş.

Yeni animasyon sistemi

Oyunun bu sene açıkladığı en büyük yenilik ProPLAY ismindeki oynanışa katılan yeni animasyonlar. Daha önceki senelerde motion capture yani hareket yakalama teknolojisi sayesinde oyuncuların hareketleri bilgisayara geçiriliyor ve bu sayede oyuna aktarılıyordu. Bunlar her ne kadar başarılı ve gerçekçi olsa da her oyuncunun kendi tarzını tam olarak yansıtması bir yerde mümkün olmuyordu.

NBA 2K24

NBA 2K24 inceleme

2K bu sene en gerçekçi NBA oyunu deneyimine odaklanmak için yıldız oyuncuları analiz ederek onların maç sırasında yaptığı hareketlerden, top sürüşlerine, ribaund alma şekillerinden şut tarzlarına kadar detaylı olarak yeni animasyonlar eklemiş ve bu gerçekçi oynama animasyonlarının adına da ProPLAY demiş. ProPLAY’in sadece PS5 ve Xbox Series X ile S için geçerli olduğunu belirteyim. Önceki nesil konsollarda ve PC’de bu animasyonlar bulunmuyor.

Aşağıda da paylaştığım NBA 2K ekibinin ProPLAY için tanıtım videosu da aslında maçlardaki gerçekçi anları oyunlarda nasıl yaşayacağınızı kısaca gösteriyor.

NBA 2K24 inceleme

MyCAREER modu yıllarca çeşitli hikayelere konu oldu. Yeri geldi Spike Lee yönetti, yeri geldi Michael B. Jordan ya da Idris Elba gibi usta oyuncular oynadı. Bu sene hikaye modu yine geçen seneki gibi daha sönük geçiyor. Artık kariyerde sürekli yeni hikaye bulmanın zorluğunu yaşamış olacaklar ki geçen sene olduğu gibi bu sene de kariyer hikayelerini biraz dinlendiriyorlar. Muhtemelen seneye gelecek yeniliklerden biri de yine kariyerdeki güzel hikaye olacaktır. Gerçi hikayenin kolay geçilememesi vs. gibi seçenekler birçok kariyer oyuncusunu bıktırıyordu. O yüzden bu hali onları mutlu ediyor olabilir.

Ben daha çok takım oyununu sevdiğim için her sene yeni adıyla MyNBA Eras bölümünü oynuyorum. Kariyere arada güzel hikaye olduğunda bakıyordum. Bu sene oyun sizi hızlıca karakter oluşturup şehrin ortasına atıyor. Bu seneki şehir de geçen seneye göre daha büyük. Biraz hikaye katmak için şehirde iki grup bulunuyor: Rise ve Elite. Her ikisinin de atak ve savunma olmak üzere farklı tarzları ve oyun içinde size verdikleri bonuslar bulunuyor. Ayrıca 2 ya da 3 senedir kullanılmayan REP sistemi de tekrardan kariyer moduna dönmüş.

NBA 2K24 inceleme - 6

NBA 2K24 inceleme

NBA 2K serisinin grafiklerini her zaman çok başarılı bulmuşumdur. Yer yer hantal animasyonları olsa da grafikleri her zaman çok iyiydi. Ancak geçen sene biraz parlamaya başlayan grafikler, bu sene bana çok parlak gelmeye başladı. Parlaktan kastım mecazen değil, bildiğiniz oyuncuların derileri bile parlıyor. Bu kadar yansıma ve parlaklık biraz abartı gibi. Tabii ki bir yerden sonra alışıyorsunuz ama yine de yazıda bahsetmeden geçmek istemedim.

Şut sistemindeki zamanlama barı da yine her sene olduğu gibi değişmiş. Bu sene adına clue yani ipucu diyorlar. Tam nerede atmanız gerektiğini size ipucu olarak veriyormuş ama sistem bildiğimiz sistemin aynısı. Sadece boyalı alanda smaca doğru ya da turnikeye gittiğinizde biraz farklı geliyor. Artık çok daha büyük bir yeşil alan çıkıyor ancak orada kaçırırsanız parmağınızı bırakmayı, başarısızlıkla sonuçlanabiliyor.

Geçen sene NBA2K isminin yanında 23 sayısı olduğu için Michael Jordan’ın seçildiğini söylemiştim. Bu senenin hikayesi de aslında aynı. Kobe’nin 24 numaralı formasından dolayı NBA 2K24’ün kapağında Kobe bulunuyor ve içerisi Black Mamba’nın hikayesiyle süslü.

NBA 2K24 inceleme - 7

NBA 2K24 inceleme

Sonuç olarak NBA 2K24’ü yine ikiye ayırabiliriz. Eğer güncel kadrolarla bir basketbol oyunu arıyorsanız ve iyi bir oyun olsun istiyorsanız gideceğiniz en iyi seçenek NBA 2K24. Gerçekten çok iyi bir basketbol deneyimi yaşatıyor bunu inkar etmek imkansız. Fakat her sene çıktığını düşündüğümüzde ve geçen seneyle kıyasladığımızda ise bence bu sene üzerine bir şey koyamıyoruz. Geçen seneki yeniliklerin yarısı bile olmadığı gibi, hiçbir yerine yeni bir oyun oynadığınızı hissettirmiyor.

Güncel kadrolar, rating numaraları olmasa yenisine geçmeyin bile diyebilirim. VC ve MT için mikro ödemeler de yine tam gaz devam ediyor. Ama benim gibi MyNBA modunu oynadığınızda pek de bunları harcamanıza gerek kalmıyor. Ben açıkçası çoğu spor oyununun her sene çıkmak yerine sezon güncellemesi alarak 2 senede bir, sağlam yeniliklerle çıkmasını tercih ederdim. NBA 2K24 için verdiğim puan da aslında geçen seneye kıyasladığım için düşük kalıyor. Fakat uzun zamandır bu seriyi oynamıyorsanız ve oyun nasıl diye soruyorsanız o zaman bu puanı 80’lerin üzerine çıkarabiliriz.

Yorumlar 11
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2024 02:10
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.02.2024 02:20
Ben ps4 için kobe edition aldım ancak story mode yok my career direkt senin ilk beşte olduğun şekilde başlıyor ben mi başaramadım yoksa gerçekten bu sene yok mu
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.10.2023 23:00
Fifa'da olduğu gibi Avrupa liglerinin oyunda olmasını bununla birlikte euroleague ve eurocup da oyuna eklenmesi gerektiğini düşünüyorum.Türkiye ligi kariyeri yapmak çok zevkli olurdu.Aynı zamanda oyuna Create Custom League modu gelmeli örneğin 18 takımlı 34 haftalık lig cetveli oluşturma gibi
Kalan Karakter: 300 Gönder
ImpoliteKD
ImpoliteKD 28.09.2023 18:46
Oyunda Euroleague yok diye eleştirenler, 10 yıl önce falan eklemişlerdi oyuna ama neredeyse kimse oynamayı tercih etmediği için çıkardılar Euroleague ve milli takımları. Hatta o dönem anadolu efeste oynayan sinan Güler’in yüzü çaylak sezondaki jokic’in yüzü olarak kalmıştı oyunda. Oyun amerika pazarında ve asya pazarında büyük satışlara ulaştığı için Euroleague takımları kimsenin umrunda değil yani boşuna ağlayıp sızlanmayın
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.09.2023 09:47
Vefat etmiş insanlar ve 30 yıl önce basketbolu bırakanlar var EuroLeague niye yok diye tartışıyorlar
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.09.2023 00:45
10 yıl önce falan vardı sanırım euroleague takımları NBA'de. Ama adı NBA olan bir oyunda euroleague olması saçmaydı tabi :)
MK Okuru
MK Okuru 18.09.2023 11:24
Tabi canım biri saçma dedi diye eklemiyorlar haklısın. Yani NBA olduğu için değil veya takım haklarını satın alma falan da değil. Sadece adam dedi diye. Max 15 yaş kafası :D
MK Okuru
MK Okuru 17.09.2023 22:55
Senin bunu yazman saçma eurolig takımlarının olmamasıda doğru değil olmalı hatta milli takımlarda olmalı yeni oyunu almak için bir sebep yok kadroları yapabilirsiniz
MK Okuru
MK Okuru 17.09.2023 11:32
6 yıl önce vardı saçma falan da değildi olmalı hatta milli takımlarda olmalı senin gibilerin yüzünden eklemiyorlar zaten lisans parası vermeyelim nasılsa eleştiri yok diyorlar bide saçmaydı yazmış ya
Kalan Karakter: 300 Gönder
NBA 2K24
İlginizi Çekebilir