Oyun tarihindeki yenilikçi 20 oyun - Bölüm 4

Ağahan Çelik 3.06.2010 - 12:31
Oyun tarihindeki yenilikçi 20 oyun - Bölüm 4

Merlinin Kazanı - Extra Oyuncuların Buluşma Noktası

         Bazı oyunlar vardır, her şeyi bir anda değiştirir ve hiçbir şey eskisi gibi olmaz; öncüdür onlar, liderdir. Yapılan bu oyunlar ile ortaya atılan orijinal fikirler, kendinden sonraki nesili de etkiler ve oyun tarihini değiştirir. Gelin GamePro sitesinin yaptığı 20 ''yenilikçi'' oyun listesini hep beraber inceleyelim; sizler de eklemek istediklerinizi yorumlarınızla belirtebilir ve katkıda bulunabilirsiniz.

5
Merlinin Kazanı - Extra Oyuncuların Buluşma Noktası


  • Metal Gear Solid

  • Platform: PlayStation
    Yıl: 1998

             Listemizin 5. sırasında bir PS Exclusive daha bulunmakta. Sinematik yapısı, müzikleri, unutulmaz ana karakteri, düşmanları, mekanları, yani her şeyi ile oyun katagorisine bile zor soktuğumuz ''stealth-action'' türünün babası ''Metal Gear Solid''; 1998 yılında çıktığı an, PS severlerin bir numaralı gözdesi olmuştu. PS2 ve PS3'e çıkan devam oyunları ile de seriyi ilerleten ''Metal Gear Solid'', böylece yaklaşık 7 milyon satan ilk oyunu ile de, Hideo Kojima'nın önderliğinde, ''Efsane nasıl olunur'' el kitapçığının da yazarı olmaya hak kazandı.

    4
    Merlinin Kazanı - Extra Oyuncuların Buluşma Noktası


  • Shadow of the Colossus

  • Platform: PlayStation 2
    Yıl: 2005

    PS2 platformu için özel üretilen ve birçok site,dergi tarafından yılın oyunu seçilen bir başka efsane ICO'nun devam oyunu ''Shadow of the Colossus'' listemizin ilk beşine girmeyi başaran oyunlardan biri. Yanlızlık duygusunu en iyi işleyen bu oyundaki mekanlar, öldürmeye kıyamadığımız güzellikteki ihtişamlı Colossuslar, her an her yerden birşey çıkabilirmiş hissi bu oyunu klasiklerin arasına yerleştirmeye yetti. Sevdiğimizi kurtarmak için on altı Colossus'un canına kıydığımız bu oyun listemizin 4. sırasındaki yerini aldı.

    3
    Merlinin Kazanı - Extra Oyuncuların Buluşma Noktası


  • World of Warcraft

  • Platform: PC
    Yıl: 2004

             Single player oyun tarzının yavaş yavaş kan kaybedip online oyun sisteminin öne çıktığı şu günlerde, öyle bir oyun varki, milyonları peşinde koşturuyor; bir ek paket çıkarıyor, insanlar dükkanların önünde yatıyor ve onun hakkında neredeyse her yabancı dizi bir bölüm çekiyor. Evet, bahsettiğimiz bu oyun, serverları paralı olmasına karşın, yaklaşık 12 milyon oyuncusu olan ''World of Warcraft''. Dünyada bundan daha iyi bir MMORPG olduğunu savunan biri yoktur sanırız, zevkler ayrı bile olsa, sonuçlar ortada.

    2
    Merlinin Kazanı - Extra Oyuncuların Buluşma Noktası


  • GTA III

  • Platform: PlayStation 2, PC
    Yıl: 2001

    Bir türe ismini veren bir oyundur ''Grand Theft Auto''. İlk çıkan iki boyutlu oyunları ile oyun tarihini titreten GTA, 2001 yılında öyle bir oyun çıkardı ki, o oyunuyla da bir çağı kapattı ve yeni bir çağ açtı oyun tarihinde. O zamana kadar birçok üç boyutlu oyun çıkmıştı piyasalara bu tarzda; ama hiç biri size bu kadar özgürlük şansı vermiyordu. Çizgisellikten kurtulamayan bu tip oyunların karşısında da ''GTA III'' ile Rockstar, kalitesini bir kez daha tescillemiş oldu. Liberty City'nin sokaklarında özgürce dolaştığımız bu oyunu oynayan biri, GTA III ile buluştuğu an hissettikleri ise: ''Bu oyunu oynadığımda yıldırım çarpmışa döndüm, gözlerimin önünde bir devrim liderinin durduğunu şu an bile çok iyi hatırlıyorum.'' sözleri ile dile getirmiş ki bunun üzerine bize pek fazla bir şey de söylemek de düşmez sanırız.

    1
    Merlinin Kazanı - Extra Oyuncuların Buluşma Noktası


  • DOOM

  • Platform: PC
    Yıl: 1993

    Listemizin bir numarasında ise herşeyin başlangıcı, bütün FPS'lerin atası, oyun tarihinin manevi babası ''DOOM'' bulunmakta. Wolfenstein 3D oyunundan sonra çıkarılan ilk üç boyutlu FPS olan ''DOOM'', Wolfenstein 3D ile arasında olan bir ışık yılı kalite farkı ile onun listedeki yerini çalmayı da başardı. ''DOOM'' ile oyundaki tehlike alanı sınırımız da, 90 dereceden 360 dereceye çıkarılmıştı. Mars üzerinde hayatta kalma mücadelesi verdiğimiz ''DOOM'da'', ilk kez böyle kaliteli grafikler, oynanış, ses, yapay zeka görmüştü oyunu oynayanlar ve gerçekten de bir neslin başlangıcıydı id Software'in ''DOOM'' oyunu. FPS'nin kurallarını o çizdi. Oyun tarihinde artık ''O'' anıydı. Bunlarla bitmedi tabii ki, dünyaya ''online oyun'' konseptini DE ilk olarak DOOM getirdi; oyuncular ''DOOM'' tecrübelerini, kurdukları telefon hattı bağlantısı ile karşılıklı veya birlikte tadabilme zevkine vardılar. Bu kadar yeniliği bir arada sunan bir oyunu ise listenin 1 numarası yapmamak elde değil zaten, selam olsun ekranın alt kısmında duran o küçük surata ve her şey için sana da sonsuz teşekkürler id Software.

    KAYNAK
    Oyun tarihindeki yenilikçi 20 oyun - Bölüm 4
    www.pcworld.com


    Yorumlar
    MK Okuru
    MK Okuru 20.05.2024 17:14
    Kalan Karakter: 300 Gönder
    Oyun tarihindeki yenilikçi 20 oyun - Bölüm 4
    İlginizi Çekebilir