Park Beyond inceleme

Samet Basri Taşlı 17.07.2023 - 17:40
Park Beyond inceleme içeriğimizde kendi eğlence parkımızı kurduğumuz oyunun genel dinamiklerine göz atıyoruz.
Platformlar PC, PlayStation 5, Xbox Series X
Park Beyond inceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Limbic Entertainment - Bandai Namco
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Strateji
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 70
8 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%83
Artılar + Impossification özelliği çok hoş
+ Eğlenceli araçlar tasarlayabiliyoruz
+ Hikaye sunumu sevdim
+ Ses ve müzikler güzel
+ Grafikler göze hoş gözüküyor
Eksiler - Oyundaki hatalar
- Zaman zaman çöküyor
- İnşa modunun kontrolleri problemli
- Hikaye bölümleri sıkıcılaşıyor
- Türü yeni bir noktaya götürmüyor
- Impossification olması gerektiği kadar etkili değil

Park Beyond inceleme: Oyunu ilk gördüğümde aklıma eskiden saatlerce oynadığım Roller Coaster Tycoon oyunları geldi. Eski bilgisayarımın başında saatlerce parkımı hazırlar, trenleri düzenler ve sonra mükemmel bir şekilde işleyen parka bakıp sevinirdim. Tabi kısa sürerdi, bir sorun çıkması kaçınılmazdı sonuçta. Daha sonra çeşitli Tycoon oyunları ve Planet Coaster gibi park temalı oyunlar, hata Prison Architect gibi farklı sakinleri içeren oyunları da keyifle oynadım.

Park Beyond inceleme / PC

Park Beyond inceleme - 1

Park Beyond incelemesinde, basit bir park kurma oyunundan çok, yaratıclığınızı konuşturabildiğiniz şeyler tasarlayabildiğiniz bir oyuna göz atıyoruz. Peki ne kadar iyi olmuş, diğer oyunlara göre farkları neler, türü sevenler için kaçırılmaz bir oyun diyebilir miyiz? Haydi inceleyelim.

Yangın Merdiveninde Yaratıcılığınızı Konuşturun

Park Beyond oldukça ilginç başlayan bir Campaign moduna sahip. Bulunduğunuz dairenin yangın merdiveninden başlayan bir Roller Coaster inşa ediyorsunuz. Bu sırada olaya dahil olan NPC karakterlerin yardımıyla eğlenceli bir şekilde oyunun oynanışını öğreniyorsunuz. Daha sonra çeşitli yerlerdeki farklı parkların kontrolünü alıp, yeni öğrendiğiniz şeyleri uygulayarak görevleri tamamlamaya çalışıyorsunuz. Amacınız ise belli, kontrolünü aldığınız parkın kar etmesini sağlamak.

Park Beyond inceleme - 2

Hikaye modu genel olarak fena değil, oyunu nasıl oynamanız gerektiği hakkında iyi bir fikir sahibi oluyorsunuz ve çok da uzun sürmüyor. Fazla uzun olmaması şu açıdan güzel, hikaye modundaki bazı kısıtlamalar istediğiniz her şeyi gerçekleştirme şansınızı elinizden alıyor. Sınırlı bütçeyle kafanıza göre uçan kaçan araçlar yapamıyorsunuz tabi. Bu yüzden hikaye modunu hızla halledip sandbox moduna geçmek istiyorsunuz. Asıl eğlence zaten orada.

Sadbox Modu ve Uçan Coasterlar

Oyunun sandbox moduna girdiğinizde, yalnızca cebinizdeki para ve hayal gücünüzle sınırlandığınız bir dünyaya adım atıyorsunuz. Burada kendi parkınızı oluşturacaksınız ve bu kısım diğer oyunlardan çok farklı değil. Parkın düzenlemesini yapıyor, oyuncakları nereye koyacağınızı, market, tuvaletler gibi tesislerin yerlerini belirliyor ve fiyatlar üzerinde oynamalar yapıyorsunuz. 

Park Beyond inceleme - 3

Parkı yönetirken takip etmeniz gereken bazı istatistikler var, bunlara göre başarılı oluyor ya da dibi buluyorsunuz. Parkın temizliği olan “cleanliness” ve parkın genel eğlence oranını belirleyen “fun” dışında, “muhteşem” etkinliklere binen ziyaretçilerden gelen “amazement” ve gün sonunda sizin cebinize ne kadar para kaldığını gösteren “profit” var.

Parkınız ne kadar temiz ve eğlenceliyse o kadar fazla ziyaretçi çekip yeni şeyler eklemenizi sağlar, ziyaretçiler yeni etkinliklere binip “amazement” kazandırır ve daha sıra dışı şeyler yapmanızı sağlar. Bunları başarılı bir şekilde yaparsanız “profit” yani kâr elde edersiniz. Bunların işleyişine tam olarak hakim olmak için hikaye modunu oynamanızı tavsiye ediyorum. Takibi zor değiller ama hepsini dengelemeye alışmak vakit alabiliyor.

Daha önce Tycoon türündeki oyunlardan herhangi birini oynadıysanız hızlıca alışabileceğiniz bir oyun var elimizde. Hele bu oyun Planet Coaster ya da RollerCoaster Tycoon gibi bir oyun ise, hem park yönetme hem de etkinlikleri oluşturma kısmına çabuk ısınacaksınız. Fakat bu oyunda bir fark, gerçekçilik sınırının ötesine (Beyond ya hani…) geçebiliyorsunuz! “Impossification” adını verdiğimiz özellik burada devreye giriyor.

Park Beyond inceleme - 4

“Impossification nedir?” diye düşünüyor olabilirsiniz tabi, açıklayalım. Hani demin “Amazement” özelliğinden bahsetmiş ve bu sayede daha sıra dışı şeyler yapabileceğinizi söylemiştik. İşte o puanları bir para birimi gibi kullanıyoruz. Her etkinliğin kendine göre sıra dışı ek özellikleri var, örneğin standart bir dönme dolap yerine, dönme dolaplardan oluşan ve kendi ekseninde de dönen bir dönme dolap yapabilirsiniz. Ya da Roller Coaster (hızlı tren mi diyoruz bunlara emin değilim) etkinliklerinde ray kullanarak hareket eden trenler yerine, bir top içerisinden karşıya fırlatılan araçlar kullanabiliyorsunuz.

Bu söylediklerim basit etkinlikler arasında, yapmak istediklerinizi siz belirleyip, buna göre hazırlamanız gerek. Bundan sonrası ziyaretçilere kalmış, ya etkinliği çok beğenip daha iyi şeyler üretmeniz için gerekli “amazement” puanlarını sağlarlar ya da yıkıp yeni bir etkinlik yapmak zorunda kalırsınız. 

Park Batıran Problemler

Şu ana kadar anlattıklarım aslında oyunun oldukça iyi olduğu yönünde bir izlenim oluşturuyor değil mi? Aslında oyun gerçekten güzel ama bazı küçük ve basit sorunlar sinirimizi bozuyor. Üstelik bunların bir kısmı oyunun çökmesine sebep olacak teknik problemlerden oluşurken, diğer kısmı oyunun en önemli ve dikkat çeken noktalarını etkiliyor. 

Park Beyond inceleme

En sık rastladığım sorun, özellikle hikaye bölümlerinde, müşterilerin kurduğunuz eğlence aracına binmemesi oldu. Yeni bir araç hazırlıyorsunuz, her şey tamam ama müşteriler binmeyi bırak, görmüyorlar bile. Aslında oyunu kaydedip geri yüklemek ile çözülebilen bir sorun ama ben yakından takip etmiyorsam o sırada bir sürü müşteri kaçırabiliyorum. Sadece müşteriler değil, kimi zaman tamirciler de görmüyor ve bir araç bozulduysa “şu tamirci görür belki” diye oyun başında bekliyorsunuz. 

Oyuna has” Impossification” özelliği, türün diğer üyelerinden farkını öne çıkardığı taraf olmalı ama oyunun ekonomisi burada biraz tekliyor. Olağanüstü bir alet yapıyorum, yanarlı dönerli, herkesin hayalini kuracağı bir araç oluyor ama doğal olarak giriş ücreti de artıyor. Peki müşteriler “Bu tecrübeye değer” diyip ona mı biniyor dersiniz? Tabi ki daha ucuz olan araçlara yöneliyorlar.

Fiyatını düşürseniz masrafı karşılamıyor, öbür araçları kaldırsanız olmuyor. Hayalinizdeki parkı kuruyorsunuz ama müşteriler pinti olunca ne yapacağız? Müşteri çeşitliliği konusunda bir düzenleme yapmaları gerekiyor. Zaten impossification özelliği de bize sonsuz seçenekler vermiyor, belirlenmiş “sıradışı” özellikler arasında geliştirme yapmamızı sağlıyor. Düz park kurayım ben o zaman?

Park Beyond inceleme

Oyunda ayrıntı kısmı da zayıf. Örneğin “impossification” özelliğini parkta çalışanlar üzerinde de kullanabiliyoruz ama bunun dışında çalışanları kovmak ya da maaşlarını değiştirmek dışında bir özellik yok. Ya da bir sürü farklı çevresel düzenleme eşyası var ama tema açısından yeterince çok değil. Üstelik bunların çoğunun parka etkisi de yok, tamamen kozmetik olarak ekleniyor. 

PC üzerinden oynadığım Park Beyond, çalışmak için minimum Intel® Core™ i7-3770 / AMD Ryzen™ 5 1400 işlemci ve NVIDIA GeForce GTX 660 2GB / AMD Radeon HD 7870 2GB ekran kartı istiyor. Önerilen sistem gereksinimleri ise Intel® Core™ i7-7700K / AMD Ryzen™ 5 3600 işlemci ile NVIDIA GeForce GTX 970 4GB / AMD Radeon R9 290X 4GB olarak belirtilmiş.

Ben önerilen sistemin üstünde bir PC ile oynadım ve genel olarak “fena değil” diyebileceğim bir performans aldım. Kafasına göre çökmeler yapıp kayıt dosyalarımı uçurmasa iyiydi. Çıkışından sonra çeşitli güncellemeler ile bazı hataları gideren yapımcılar, bu sırada bizim kayıt dosyalarını patates etmiş olabilir ama olsun. oyun düzeldiği sürece baştan oynayabiliriz. 

Park Beyond inceleme

Park Beyond hem klavye-mouse hem de kontrolcü desteği sunuyor. Kontrolcü desteği fena değil gibi gelmişti ama iş “inşa” kısmına gelince can sıkıcı tarafı ortaya çıkıyor. Kameranın garip hareketleri, çeşitli buglar (bir kısmı güncellemeler ile düzeldi) ve inşa sırasında birbirinin üstüne binen parçalar yüzünden inşa kısmı klavve-mouse yardımıyla bile çok rahat gelmedi, kontrolcüye ise çok sabredemedim. Bazen küçük bir kısmı düzenleyeyim derken tüm yaptıklarımı sildiğim oldu.

Sonuç

Park Beyond benim üzerimde “fikir olarak kendini türün diğer oyunlarından ayırabilecek güzel bir kısım bulmuş ama bunu yeterince kullanamamış” izlenimi bırakan bir oyun oldu. Tycoon oyunu yapmak istemişler ama öbürlerine çok benzemesin demişler, sistemi kurduktan sonra da “bu çok farklı oldu, ayrıntıya girmeyelim” diyerek bir kısmını makaslayarak standart Tycoon özelliklerini getirmişler gibi. Ama onları da az getirmişler. 

Park Beyond inceleme

Steam üzerinden 750 TL fiyat etiketi ile satışa sunulan Park Beyond ne çok kötü bir oyun ne de türe büyük yenilikler getirerek kendini öne çıkarmayı başarabiliyor. Eğer türe ilginiz varsa, Planet Coaster ve Roller Coaster Tycoon oyunlarını da oynamışsanız, bu oyuna göz atabilirsiniz. Ama rakiplerinin fiyat açısından daha avantajlı olduğunu da (yalnızca yerel fiyatı değil) düşünürsek, öncelikli tercihinizi onlardan yana kullanıp, bu oyunun indirime girmesini beklemenizi tavsiye ederim. 

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2024 13:51
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.07.2023 23:35
Bir özellik hem artı hem eksi nasıl oluyor.
MK Okuru
MK Okuru 19.07.2023 21:05
O zaman bu sadece kötü yani bir eksi özellik olmalı. Artı oalrak da yenilikler gibi daha genel birşey olmalı.
MK Okuru
MK Okuru 18.07.2023 09:28
İyi fikir kötü uygulama muhtemelen. İncelemede yazmış üzerine
Kalan Karakter: 300 Gönder
Park Beyond inceleme
İlginizi Çekebilir