Pikmin 4 inceleme

Samet Basri Taşlı 2.09.2023 - 13:20
Pikmin 4 inceleme içeriğimizde küçük dostlarımızla tekrar bir araya geliyor ve bu eğlenceli maceraya yakından bakıyoruz.
Platformlar Nintendo Switch
Pikmin 4
  • Yapımcı - Yayıncı Nintendo - Nintendo
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Bulmaca,Macera
Merlin Puanı 80
11 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%65
Artılar + Dünyası çok güzel
+ Yeni oyun modları ve içerikler
+ Uzun süre oynanabilir içerikler
+ Kendi karakterinizi oluşturma
+ Eğlenceli oynanış
+ Yeni mücadele çeşitleri
+ Oatchi
Eksiler - Yükleme süreleri uzayabiliyor
- Hikaye Co-op modu kötü
- Gece görevleri çabuk tekdüze hale geliyor

Pikmin 4, Nintendo’nun kendi tarzını da ekleyerek beğenimize sunduğu strateji türündeki serinin son oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz ay ilk iki oyunun Nintendo Switch’e geldiği Pikmin 1 + 2 oyunlarını incelemiş ve Pikmin 4’ü de bekleyelim demiştim. Peki Pikmin 4 bize ne gibi yenilikler sunuyor, beklememize değdi mi, seriye yeni başlamak isteyen oyuncular için ne kadar iyi? İncelemeye başlayalım.

Pikmin 4 inceleme

Pikmin 4

Pikmin 4 ile birlikte daha önce aşina olduğumuz Olimar ve Louie gibi karakterlerin arasına bir tanesi daha ekleniyor, biz! Bu defa oyuna kendi karakterimizi oluşturarak başlıyoruz ve diğer ekip arkadaşlarımız ile birlikte Dünya’yı çok andıran yabancı gezegene geri dönüyoruz. 

Eski Dünya Yeni Karakterler

Kaptan Olimar’ın yabancı gezegende yaptığı keşif sırasında kaybolması sebebiyle peşinden gönderilen kurtarma ekibinin bir parçasıyız. Gemimiz pek yumuşak olmayan bir iniş yaptıktan sonra ekibin acemi üyesi olarak çevrede geziyor, dağılan ekip arkadaşlarımızı bir araya getirip gemiyi tamir etmeye çalışıyor ve ana görevimiz olan Olimar’ı bulmaya çalışıyoruz. 

Pikmin 4 inceleme - 1

Gezgende bulunan ve adını daha önce duyduğumuz Pikmin türü ile karşılaşıyoruz ve yine her türlü yardımımıza koşuyorlar. Ama bu defa tek yardımcımız Pikmin türleri değil, bir köpeğimiz de var! Bir uzay köpeği olarak tanımlayabileceğim Oatchi ve Pikmin türlerini toplayarak çıktığımız macerada bize çok tanıdık gelen yabancı nesneleri toplayacak, ekibimizi bir araya getirecek ve Olimar’ı kurtaracağız.

Oyunun ana hikayesi farklı alanlardaki alt bölümlerde geçiyor ve bitirmem yaklaşık 14 saat sürdü. Hikaye boyunca çok büyük sürprizler ya da “vay be” dedirtecek detaylar ile karşılaşmadım ama takip etmesi keyifli bir tecrübeydi. Eski oyunları yakın zamanda tekrar oynadığım için yapılan bazı göndermeleri de fark etmek hoş oldu. 

Yenilikler Bizi Bekliyor

Pikmin 4 inceleme - 2

Pikmin 4, Nintendo Switch’e özel ilk Pikmin oyunu olarak oynanışta birçok yenilik ile geliyor. Yine dünyamızın bir köşesinde, tahminen birilerinin bahçesinde gezen küçük varlıklar olarak oynuyoruz ve yine ismi farklı ama çok tanıdık gözüken nesneler ile karşılaşıp, çevredeki bulmacaları çözmeye çalışıyoruz. Bu bulmacaları çözerken gezegenin gizemli canlıları olan Pikmin dostlarımızın yanı sıra, yeni köpeğimiz Oatchi’nin de desteğini alıyoruz. 

Pikmin dostlarımıza iki yeni tür daha ekleniyor. Yeni türlerden ilki olan Ice Pikmin, yeni tip bulmacalarda bolca kullanacağımız bir tür. Diğer yeni tür ise Glow Pikmin olarak isimlendirilmiş ve ana özellikleri parlıyor olmaları. Bu yeni tür yalnızca gece ortaya çıkıyor ve gece görevlerinde sahip olduğumuz tek yardımcılar. Bu kısma sonra değineceğim. Eski oyunlardan tanıdığımız diğer Pikmin çeşitleri de oyun boyunca karşımıza çıkıyor ve mücadelelerimizde yardımcı oluyor.

Pikmin 4 inceleme - 3

Düşmanın kafasına durum etkisi verecek (elektrik - buz gibi) bir Pikmin atmak genellikle diğerleri savaşa girene kadar o dostumuzun ölmesine sebep olurken, üzerinde ilgili Pikmin ile saldıran Oatchi oldukça hızlı bir şekilde durum etkisi oluşmasını sağlayabiliyor. Çevredeki nesneler ile etkileşime geçiyor, hızlı erişim sağlıyor, saldırılarda diğerlerini koruyor, gerçek bir takım oyuncusu.Üstelik çeşitli geliştirmeler ile istediğiniz yönde güçlenmesini sağlayıp, oyun tarzınıza uygun bir hale getirebiliyorsunuz. 

Oyuna yeni eklenen köpeğimiz Oatchi, oynanışa oldukça iyi bir katkı sağlamış ve taktik anlamda daha çeşitli-etkili işler çıkarmamızı sağlıyor. Çevrede gezip kendi başına birden çok Pikmin gücünde işleri yaptırabildiğimiz Oatchi aynı zamanda mücadelelerde de etkili bir isim.

Pikmin 4 inceleme - 4

Savaşlar sırasında ya da “yanlışlıkla” suya attığınız Pikmin dostlarınız için üzülüyorsanız, oyunun yeni geriye sarma özelliğini sevinçle duyurmak istiyorum. Bu sayede istemediğiniz bir sonuç elde ettiğinizde zamanı biraz geri sarıp, farklı bir yönden çözüme ulaşmayı deneyebiliyorsunuz. Özellikle savaşa girmek için köpeği önden yollayacağına değerli Pikmin türlerini düşmanın kafasına atan dalgın insanlar için ideal bir özellik. Oyunun zorluğunu bir miktar düşürüyor ama kullanımı tamamen isteğe bağlı olduğundan, tercih etmiyorsanız kullanmak zorunda değilsiniz.

Yeni eklenen gece görevlerinden bahsedelim. Normalde gece olunca güvenli bir yerde saklanmayan Pikmin’lerin kaderi malum, 3 oyundur görüyoruz. Oyuna eklenen gece görevleri ise Glow Pikmin adındaki yeni türü ve oyun stilini beğenimize sunuyor. Sabaha kadar korumanız gereken değerli kaynaklar var ve elinizdeki sınırlı sayıda Pikmin ve Oatchi’yi dikkatli kullanmanız gerekiyor. Tower Defence tarzındaki gece görevleri oldukça kolay başlayıp, özellikle son seviyelerde zorlayıcı mücadelelere kadar ulaşıyor. Neyse ki hepsi görevi tamamlamanız için zorunlu değil. Çok eğlenceli görevler olduklarını söyleyemem, kısa süre içinde tekdüze hale geliyorlar ama değişiklik sağlama açısından iyi bir düşünce.

Pikmin 4 inceleme - 5

Pikmin serisi genellikle oyuncunun sakin sakin görevleri yapabileceği, çok fazla strese sokmayan bir strateji oyunu olarak bilinir. Zor yerleri vardır ama kendi temponuzu belirler, şartlara uyum sağlarsınız. Yeni eklenen Dandori isimli mod ise bu olayı tamamen yok sayan bir kısım. Japonca stratejik planlama gibi bir anlamına gelen Dandori, tam olarak adının hakkını veren bir mod. İki farklı oyun çeşidi bulunuyor, zaman karşı skor yarışı Challenge ve belirli bir süre sonunda en yüksek hazineyi toplayanın kazandığı Battle.

Bu mücadeleleri arkadaşlarınızla birlikte, arkadaşlarınıza ya da yapay zekaya karşı oynayabiliyorsunuz. Ana oyundan tamamen farklı, evde ya da internet üzerinden arkadaşlarınız ile oynamak için tasarlanmış gözüken mücadeleler olan Dandori kısmını eğlenceli buldum. Kendi başıma oynar mıyım tartışılır ama birileriyle birlikte oynanır. Hikaye modunda zorunlu olarak çok fazla bölüm oynatmıyor ama arkadaşlarınızla denemenizi öneririm.

Pikmin 4 İyi Olmuş Mu?

Pikmin 4 inceleme - 6

Pikmin 4 serinin önceki oyunlarının üzerine yeni özellikler koyan, yalnızca ana hikayesiyle bile ortalama 22 saatlik eğlenceli bir macera sunan, güzel bir devam oyunu olmuş. Kendi karakterimizi oluşturuyor, yepyeni bir maceraya atılıyor, gece görevlerine çıkıyor ve farklı mücadelelere dahil olabiliyoruz. Hatta oyun bittikten sonra Olimar’ın hikayesini oynayabildiğimiz farklı bir mod daha açılıyor. Oyun genel olarak oldukça iyi durumda yani. 

Oyunun ana hikayesini Co-op olarak oynamak pek mümkün değil. Eskiden bazı oyunlarda ikinciyi kumandayı kardeşinize verip onun çevre ile etkileşime geçerek yardımcı olmasını sağladığınız Nintendo oyunları vardı, benzer bir şey eklemişler. Düzgün Co-op istiyorsanız eski oyunları ya da Dandori’yi oynayın demişler. 

Bunların dışında Switch performansı da oldukça iyi. Hem el modunda hem de TV’ye bağlı olarak oynarken fazla sıkıntı yaşamadım. SSD hızına alıştığım için 20 saniyeyi geçen yükleme süreleri biraz dikkat çekiyor ama onu da sürekli yükleme ekranlarında vakit geçirmediğimiz için büyük bir eksi saymıyorum.

Pikmin 4 inceleme - 7

Yalnızca Nintendo Switch için çıkan ilk Pikmin oyunu olan Pikmin 4, serinin hayranlarına ve strateji oyunlarından hoşlanan oyunculara hitap eden başarılı bir oyun. Pikmin serisinin satış açısından Nintendo’nun beklentilerini fazla karşılamadığını ve bunun sebebini bir türlü anlayamadığını biliyoruz. Buna rağmen oyunu rafa kaldırmak yerine yeni modlar ve özellikler ile geliştirip, daha fazla kişiye hitap edecek bir oyun ortaya koymaları beni mutlu etti. 

Pikmin 4, Nintendo Store üzerinde 60 dolar fiyat etiketi ile satışta. Eğer oyunu almadan önce denemek isterseniz, ücretsiz demosunu yine Nintendo Store üzerinden indirebilir ve beğenirseniz buradaki kaydınızı oyunu satın aldığınızda kullanmaya da devam edebilirsiniz. Çok fazla benzeri olmayan bir starteji oyunu arıyorsanız ve Nintendo Switch sahibiyseniz kaçırmayın.

Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2024 18:33
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.09.2023 21:55
Samet bir hafta önce Under the Waves çıktı türkçe destekli oyun. Size zahmet inceler misiniz, malum çok fazla türkçe oyun yayınlanmıyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.09.2023 21:39
Farklı bir strateji oyunu.Nintendo kendi mayasından yapmış.Ama 60 dolar etmez.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 5.09.2023 22:17
Wii U da oynamıştım eski versiyonlarını. Bu oyunun çok değişik bir kafası var arkadaşlar. Acayip sarıyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
omrkcmn
omrkcmn 5.09.2023 10:40
Nintendo hala daha şu makinede mükemmel iş çıkarıyor. Adamlar eğlence odaklı. Vur patlasın çal oynasıncıncı değil. Demosu çok güzeldi. Eğlendim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.09.2023 09:17
Jessie Pinkminin oyunu mu varmis, vay helal
Kalan Karakter: 300 Gönder
Pikmin 4
İlginizi Çekebilir