Tales of Kenzera: Zau İlk Bakış

Murat Oktay 15.04.2024 - 13:59
Yaklaşmakta olan Tales of Kenzera: Zau oyununu deneme şansına sahip olduk. Deneyimimiz, Kenzera'nın bu senenin en iddialı bağımsız yapımlarından biri olacağını gösteriyor.

Tales of Kenzera: Zau İlk Bakış: Kenzera ilk olarak Assassin's Creed Origins'te ana karakteri seslendiren Abubakar Salim'in yönetmen koltuğuna oturmadan ve kendi stüdyosunu kurmadan önce çok kişisel bir projesi olarak geçen yılki 2023 Oyun Ödülleri'nin sonunda ortaya çıkmıştı. Temelde bir Metroidvania oyunu olan oyunda, bu türde alışılageldiği üzere bolca dövüş ve keşif bekliyorduk. Bunun yerine, bir ebeveynin ölümü ve küçük bir çocuğun bir kitap ve etrafındakiler aracılığıyla teselli bulma ve kendini keşfetme yolculuğuyla ilgili sürükleyici bir sevgi ve keder hikayesiyle karşılaştık. Oyunda sunulan hikaye ve mekaniklerin çoğu alışık olduğumuzdan çok daha duygusal ve anlatı odaklı.

Tales of Kenzera, Salim'in birçoğunu babasından dinleyerek büyüdüğü inanılmaz hikayelerle de dolup taşıyor. "Tüm bu mitolojik karakterler ve ruhlar Bantu kültürlerindeki temel hikayelerden esinleniyor. Ama biraz da babamın bana anlattıkları var; bunlar bana hep ilham verdi" diyor Salim.

Tales of Kenzera: Zau İlk Bakış - 1

Tales of Kenzera: Zau İlk Bakış / Kayıp ve Gelişim Öyküsü

Babası beklenmedik bir şekilde öldükten sonra yas tutan küçük bir çocuk olan Zuberi'nin hikayesi Zau'da anlatılır. Belirgin kederine ve umutsuzluğuna rağmen, kendisine bırakılan bir kitap aracılığıyla ebeveyniyle iletişime geçmeyi başarır. Kendisi gibi babasının ölümüyle mücadele eden Zau adında genç bir şamanın hikâyesini keşfeder ve ne pahasına olursa olsun babasını geri getirmek için Ölüm Tanrısı ile bir anlaşma yapmak üzere yola çıkar.

Tales of Kenzera: Zau İlk Bakış - 2

Oyunun ana odağının Zuberi ve Zau'nun paralel hikayeleri olduğu oyunun başlangıcından itibaren hemen anlaşılıyor. Oyunun basına özel sunumu sırasında da söylendiği üzere, yönetmenin bu oyunu babasını anmak ve kendi yasını tutmak için yarattığı bir sır değil, bu da oyunu baştan sona son derece yoğun bir şekilde duygusal anlar dolu bir hale getiriyor. Ana karakterlerden biri geleneksel mantığa meydan okuyan tanrılar ve ilkel yaratıklarla savaşıyor olsa da, hikaye yine de kederi çok insani şekillerde sunuyor. Zau'nun her yönü, öfke ve kederden hayatınızdaki böylesine önemli bir kişiyi kaybetmenin dayanılmaz acısına kadar bu kayıp ve kişisel gelişim araştırmasına dalmış durumda.

Tales of Kenzera: ZAU her şeyden önce bir Metroidvania türünde olduğunu söylememiz lazım. Oyunun büyük bir bölümünü oldukça büyük bir dünyayı keşfederek, harika yerler, nefes kesici manzaralar arasında seyahat ederek ve arkadaşlar edinerek geçireceksiniz. Tabii düşmanlar da. "Şamanın dansı" olarak adlandırılan bu oyunda dövüşler, Ay Maskesi ve Güneş Maskesinin gücü ve karakterinizin herhangi bir savaş senaryosuna uyum sağlamak için her ikisini de aynı anda kullanma kapasitesi etrafında şekilleniyor.

Tales of Kenzera: Zau İlk Bakış - 3

Güneş maskesinin yardımıyla Zau hızlı yakın dövüş komboları ve güçlü vuruşlar gerçekleştirebiliyor. Hatta bu hareket setini düşmanları havada hokkabazlık yapmak için kullanabilir ve onları diğer maskeyle yapılan takip saldırılarıyla vurulacak bir konuma getirebilirsiniz. Diğer taraftan, Ay maskesi ile güvenli bir mesafeden ateşlenen hızlı mermilerle menzilli saldırılar yapabilirsiniz. İnanılmaz derecede tatmin edici kombolar oluşturmak için her iki formda da yetkin olmanız ve savaşırken sürekli olarak bunlar arasında geçiş yapmanız gerekiyor.

Oyunda dikkat etmeniz gereken tek şey düşmanlar değil. Ayrıca, çoğu hassas zamanlama ve baştan deneme gerektirdiğinden, birçok engelli parkur şeklinde bazı yan görevler de var. Es kaza yanlış bir yere girdiğinizde ya da düştüğünüzde, kendinizi zorlu bir engel parkurunda sıkışmış bulabiliyorsunuz.

Tales of Kenzera: Zau İlk Bakış - 4

Yılın Bağımsız Oyunu Bizi Bekliyor

Piyasada ne kadar çok Metroidvania türünde oyun olduğu göz önüne alındığında, Kenzera'yı da onlardan biri gibi düşünüp, listenize almamış olabilirsiniz. Çok hızlı bir şekilde söylemeliyiz ki, kesinlikle türün diğer örneklerinden ileride bir yapım. Anlatı odaklı hikayesi ile etkilerken, renkli manzaralar ile dolu savaş ve keşifleri de keyifle takip edeceksiniz. Kenzera'nın dünyası canlı ve renkli bir tasarıma sahip. Keşfettiğiniz dünya, Afrika mitolojisi ve folklorundan ilham alan hikayeye başladığınız yemyeşil ormanlardan daha kurak bölgelere kadar tasarlanan her bölüm canlı grafikler sunuyor.

Son olarak oyunun müziklerine de mutlaka değinmek lazım. Sunum sırasında, Nainita Desai'nin oyun hakkında hiçbir şey görmeden çalışmalarına başladığını, bunun da tüm oyunu gözlerinin önünde canlandırarak eserlerini üretmeye yönlendirdiğini belirtti. Bu da onun, çağdaş müzik türlerini geleneksel Bantu Afrika enstrümanlarıyla birleştirerek, büyüleyici bir çalışma ortaya koymasında en büyük yardımcısı olmuş. Marvel Studios'un Black Panther filmine de katkıda bulunan koro, dünyanın dört bir yanından müzisyenlerle birlikte kayıt edilerek dokunaklı ve epik besteler ortaya çıkarmış. Tanıtım sırasında sorularımızı da yanıtlayan sanatçı, bu müziklerin Spotify, Apple Music gibi platformlarda da oyun ile birlikte yayınlanacağını belirtti.

Tales of Kenzera: Zau İlk Bakış - 5

Tales of Kenzera: ZAU canlı bir dünyaya, ilgi çekici oyun mekaniklerine ve Metroidvania türünün hayranlarının yanı sıra, sıradan oyuncuları da büyüleyecek ilgi çekici bir hikayeye sahip. Zau'nun aşk, kayıp ve azim gibi evrensel temalarla birbirine bağlanan kendini keşfetme ve kefaret yolculuğuna çıkarken zengin bir aksiyonun içine girecekler. 23 Nisan 2024'te çıkacak olan oyun bu yılın en önemli bağımsız yapımlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

Tales of Kenzera: Zau İlk Bakış - 6

Tales of Kenzera: Zau İlk Bakış - 7

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2024 23:27
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.04.2024 07:15
Bu modelleri, bu animasyonları, texture paketlerini ücretsiz mi dağıtıyorlar? Oyuncuların fortnite ilgisi artsın mı istiyorlar? Ubisoftun 2D oyunu buna benziyor, tanıtılan Blade buna benziyor. Sanki herkes madem bedava hadi bir tane de biz yapalım demiş gibi.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Tales of Kenzera: Zau İlk Bakış
İlginizi Çekebilir