10 milyonun üzerinde indirilen bir Türk oyunu: Bus Parking 3D

Murat Halilbeyoğlu 9.07.2013 - 10:48
Basit ama etkili
Türk oyun sektörü ama amatör ama profesyonel bir şekilde durmaksızın çalışıyor ve bu biz Merlin'in Kazanı'nı gerçekten çok mutlu ediyor. Belki henüz bir AAA oyunu geliştirmişliğimiz yok ancak şu anda sektörün önde gelen ülkelerinin de zamanında bu amatör ruhu ile başladığını düşünürseniz gelecek Türk Oyun Sektörü açısından oldukça parlak gözüküyor.

Şimdi sizlere Bus Parking 3D adlı bir oyunu tanıtacağız. Öncesinde bu oyunu geliştiren Hakan Nehir'i tanıyalım.

10 milyonun üzerinde indirilen bir Türk oyunu: Bus Parking 3D
Uzun yıllardır bilgisayar oyun yapımcılığı üzerine çalışan Hakan 2000'li yılların başında “Koridor” isimli ücretsiz FPS oyununu geliştirdi. Bu oyun, internet üzerinden ve çeşitli oyun dergileri vasıtasıyla dağıtıldı.

O yıllarda bu tip bitmiş Türk oyun projeleri parmakla sayılacak kadar azdı. Koridor da bunlardan birisi olarak Türk oyun tarihine geçmeyi başarmıştır. Oyun hakkında daha detaylı bilgiyi https://hakannehir.blogspot.com/ adresinden bulabilirsiniz.

10 milyonun üzerinde indirilen bir Türk oyunu: Bus Parking 3D
2005 yılında Céidot oyun stüdyoları bünyesine dahil olarak Hükümran Senfoni 3D projesinde çalışmaya başlayan Hakan'ın bulunduğu bu proje maddi imkansızlıklar yüzünden bitirilemedi. Daha sonra aynı ekiple bir çok başka projeye imza attıktan sonra bu ekipten ayrıldı.

Başka oyun  geliştirme stüdyolarında da çalışan Hakan Nehir, daha sonra bağımsız olarak mobil oyun sektörüne girmeye kadar verdi. Kısa bir süre sonra “Bus Parking 3D” oyunu Android markette büyük bir başarı yakaladı.

10 milyonun üzerinde indirilen bir Türk oyunu: Bus Parking 3D
Bir yıl dolmadan 10 milyon indirme sayısını geçerek, Türk geliştiriciler tarafından yapılmış bir oyunun da bu rakamlara ulaşabileceğini kanıtladı. Aynı oyunun iOS versiyonu da bulunmaktadır ve onun da ücretsiz versiyonu 5 milyon indirme sayısını geçmiştir.

Şimdi dilerseniz Bus Parking 3D adlı oyunu Hakan Nehir'in sözleri ile tanıyalım:

"Bus Parking 3D, araba parketme oyunlarını bir adım öteye götürerek, büyük otobüs parketme fikriyle ortaya çıkmıştır. Gerçekçi araç fiziği ve kontrolleri ile oldukça beğeni topladı. Klasik araç parketme sistemini biraz geliştirerek, oynanış içerisine belli bir seviyede bulmaca mantığı ekledim. Yani düz bir şekilde araç parketmek yerine özellikle bazı bölümlerde, belli açı veya manevralarla çözüme ulaşılabilmektedir.

10 milyonun üzerinde indirilen bir Türk oyunu: Bus Parking 3D
50 den fazla bölüm mevcut. Ayarlar kısmından direksiyon hassasiyeti ve boyu ayarlanabiliyor. İleri ve geri manevralar için vites, gaz ve fren pedalları vardır.

2 çeşit kamera açısı bulunmaktadır. Kamera simgesine tıklayarak araç içinden ve dışından görüntü elde edilebilir. Araç içi görüntüde kontrol paneli ve hareket eden direksiyon gibi görsel ögeler eklenerek zenginleştirebilirdi. Ancak şu anda bulunmuyor.

10 milyonun üzerinde indirilen bir Türk oyunu: Bus Parking 3D
Araç içi sürüşte 1 adet dikiz aynası mevcut. Oyuncular tarafından sağ ve sol dikiz aynalarının oyuna eklenmesi isteniyor ancak her ayna sahneyi fazladan 1 kez render ettiği için ikinci bir ayna bile performansı en az %40 düşürmekte. Her türden mobil cihazlarlara en fazla desteği verebilmek için arka dikiz aynası dışında başka bir ayna eklemedim oyuna.
 
Öte yandan oyunda her bölüm için en iyi bitirme süresi kayıt ediliyor.
En sık sorulan sorulardan birisi oyunun neden Türkçe olmadığı yönünde. Türk geliştiriciler tarafından bir oyun mutlaka Türkçe olacak diye bir şey yok elbette. En çok kitleye ulaşmak istiyorsanız en çok dil desteğini vermelisiniz. Benim gibi tek dil desteği verebiliyorsanız en mantıklısı İngilizce olacaktır."


"Oyunlarda mutlaka eksikler ve hatalar bulunmaktadır. Bu yola baş koymuş arkadaşlar için önemli olan, bu hataları tekrarlamamaktır. Kısa bir süre önce Bus Parking 2 Android versiyonu da yayınlanmıştır. Dileyenler oyunu https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gameshell.busparking2 adresinden indirebilirler.

"Şu an için sadece mobil oyun geliştiriyorum nitekim Bus Parking 3D haricinde Android ve iOS için başka oyunlarım da bulunuyor."

Hakan Nehir'in Android'deki oyunlarını https://play.google.com/store/apps/developer?id=riv3r adresinden iOS'taki oyunlarını da https://itunes.apple.com/in/artist/hakan-nehir/id575783788 adesinden bulabilirsiniz.
 
Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 19:02
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.06.2016 14:07
Gercekden cok guzel oyun beyendim.Amma biraz da sixici
Kalan Karakter: 300 Gönder
10 milyonun üzerinde indirilen bir Türk oyunu: Bus Parking 3D
İlginizi Çekebilir