1/2

2006 FIFA World Cup

Kerem Gülermen 3.06.2010 - 12:31
GBA'daki kupa heyecanı
Platformlar Gameboy Advance
2006 FIFA World Cup
  • Yapımcı - Yayıncı EA Sports - EA Games
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Spor
Merlin Puanı 65
Artılar Kupanın 32 takımı dışındaki takımlar ile normal maçlar yapabilme, oyuncu detayları, tekrar sistemi.
Eksiler Sesler, grafikler ( 3b yapalım derken göz çıkarmak!)
Gerek PS’de, gerek ise PC’de olsun pek fazla futbol oyunu oynamadım. Hatırladığım maçlar hep yenilgilerimdi. Zaten kazandığım maçlar da bir ikiyi geçmedi, penaltıya kadar dayanabilirsem orada bir miktar şansım oluyordu. FIFA serisini de hep uzaktan takip ettim; gördüm, izledim, göz ile inceledim. Her sene üstüne bir şeyler koyarak biraz daha iyiye ulaşıyorlardı. Özellikle de grafiksel açıdan.

Game Boy Advance’a yapılan oyunlar da zaman içinde grafiksel açıdan, sistemini biraz daha fazla zorlamaya başlıyor. Bu türden gelişmeler yapılan oyunların bir kısmına olumlu açıdan yansıyor, bazılarını da "Haydi Pixel sayalım" durumuna sokuyor.

EA'nın GBA Macerası

EA Ekibi, FIFA World Cup 2006’nın GBA versiyonunda 3B grafikler denemiş. Bu özelliğin oyuna kattığı esnekliğini ve kötü yanlarını aşağıdaki satırlarda bulacaksınız.

Fifa World Cup 2006’ya girişimizde dil seçimi ve EA Sports ambleminden sonra ekranımızda basit bir menü beliriyor. Favori takımımızı seçip World Cup 2006 ekranından sonra ulaştığımız menüde Kick Off, World Cup, Game Modes, Multiplayer ve My Cup seçenekleri var.

“Kick Off” mod’unu seçersek 52 takımdan birini seçip (Türkiye de mevcut) tabiri caiz ise tek maçlar yapabiliyoruz. "World Cup" ile dilersek Qualification ile ilk elemelerden dilersek de, Finals ile as 32 takımla elimizin altında bir Dünya Kupası çeviriyoruz. Dilersek gruptaki yerimizi değiştirebiliyoruz. Ayrıca kupa maçlarına başladıktan sonra her maç başındaki "Simulate Match" seçeneği ile maçı oynamadan, rasgele bir skorla geçebiliyoruz (tavsiye edilmez). Her kupa maçının başında karşımıza çıkan bu menü aracılığı ile oyun ayarlarını değiştirebiliyor, fikstüre göz atabiliyoruz.

"Game Modes" bize "Global Challange" ve "Penalty Shootout" adlı iki seçenek sunuyor. "Global Challange" ile belirli takımlara karşı istenilen durumlar doğrultusunda maç yapıyoruz. "Oynanan ilk 30 dakikada skoru 2-1 yapmak", "En fazla 2 gol atıp, maçı 2-0 kazanmak" gibi görevler var. Diğer seçenekte ise tahmin edilebileceği gibi kendinize ve karşınıza seçtiğiniz takım ile penaltı atışıyorsunuz.

"Multiplayer" seçeneği bize diğer GBA sahibi arkadaşlarımızla beraber maç yapma şansı tanıyor. "My Cup" ise diğer yapımlardan alışık olduğumuz Options seçeneği ile aynı işlevi görüyor. Oyun ve kontrol ayarlarımızı yapabiliyor, dili değiştirebiliyor, Credits ile EA Canada ekibinin çalışanlarının isimlerine bakabiliyoruz.

Hantal bir oyun sergileniyor

Herhangi bir maça başladığınızda fark edeceğiniz ilk kötü durum, World Cup’ın normal bir futbol maçından daha yavaş olması olacaktır. Fark edilecek muhtemel ikinci kötü durum ise kesinlikle grafiklerdir. 3B grafiklerin kaliteli olmaması, oynayan arkadaşların piksel saymasına sebep oluyor ve sanki oyuncular sahada titriyormuş gibi duruyor.

Oynanabilirlik açısından ise FIFA World Cup 2006, rakibin yanına yaklaş, topu kap mantığı üzerine kurulu. Maç anında kontrol edeceğiniz adamları değiştirebilmenin size bırakılması da, eski ve mini konsollarda pek rastlamadığımız bir özellik olduğundan pozitif bir durum. Top sizdeyken şut, pas ve pres gibi seçeneklere sahipsiniz. Şut tuşuna basılı tutmanızın uzunluğu ile çektiğiniz şutun gücü doğru orantılı. Tabii böyle durumlarda benim PES, FIFA da yaptığım gibi seyircilere ve hatta saha dışı hayalî otobanlara top uçurmanız da olası.

Müzikler, şarkılar canınızı sıkmıyor, hareketli ve güzeller, fakat sesler için pek fazla bir şey söylemek mümkün değil. Pek fazla ses de bulunmuyor. Tezahüratlar belli bir süre sonra uğultu halini alacak, vurduğunuz topun sesi de "Sanki başka bir şeye vuruyorum" hissi verecek.

Detaylar spor oyunlarına renk katar

FIFA World Cup 2006 da, her takımın; Overall, Offensive, Defansive, World Ranking dereceleri var. Bunlar birçok oyunda olduğu gibi seçtiğiniz ekibin gücünü ortaya koyuyor. Aynı zamanda her oyuncunun da birçok futbol niteliklerinden dereceleri bulunuyor. Hız, şut, pas, kontrol vs gibi...

EA Sports imzalı FIFA World Cup 2006, alınabilecek bir oyun belki, ama mini konsollarda kendini belli eden 2B hoş sevimli grafikler Snes, Neo Geo da olduğu gibi her zaman büyüleyici bir hava yaratmışlardır. Tabi 3B World Cup 2006’nın şut tekrarlarında (Ayrıca Select butonu ile her an oynadığınız maçın yakın geçmişindeki tekrarını izleyebilirsiniz) farklı açılardan güzel goller izleyebilirsiniz dilerseniz, karar size kalmış.