1/3

2009 yılında yaşanan önemli gelişmeler

Mahmut Saral 3.06.2010 - 12:31
Dolu dolu bir yılı daha geride bırakmak üzereyiz
Geride bırakmak üzere olduğumuz bir yıl boyunca oyunlar hakkında yapılan açıklamalar ve duyurular hiç eksik olmadı. Kimisi sevinç yaratan, kimisi ise üzüntü veren gelişmelerdi. Bazı beklentilerimiz gerçekleşti, bazıları boşa çıktı, bazıları ise yapılan sürpriz açıklamalar neticesinde oluştu. Koca bir yılı göz önüne bulundurduğumuzda tüm detayları alarak bir kerede paylaşmak çok zor. Biz de yıl boyunca yaşanan önemli gelişmeleri, kısa özetler halinde iki bölüm olarak sizlere sunacağız. İşte ilk bölüm…

Güç birleşimi: Zeni Max, id Software’ı satın aldı

2009 yılında yaşanan önemli gelişmeler
John Carmack ve arkadaşlarının Softdisk isimli firmadan ayrılarak 1991 yılında kurdukları id Software, “oyun” kavramını değiştiren, “oyun” kelimesine yeni anlamlar katan en önemli stüdyolardan bir tanesi konumunda. Bu yılın belki de en önemli sürprizi, Zeni Max’in id Software’ı satın alması oldu. Bu birleşmeyle id Software, oyun geliştirmeye daha fazla vakit ayırabileceğini açıkladı.

Yılan hikâyesinde son perde: Duke Nukem ekibi dağıldı

2009 yılında yaşanan önemli gelişmeler
Duke Nukem’in geçmişteki başarıları sebebiyle çoğu kişide ayrı bir yeri var, ama 10 yılı aşkındır çıkmayan Forever isimli üye, serinin inanılmaz itibar kaybetmesine yol açtı. Yetmedi, 3D Realms ile yayıncı firma yollarını ayırdı, bir de mahkemelik oldu. Tüm bunlar da yetmezmiş gibi geliştirici ekipte küçülmeye gidildi. Sonuç olarak hâlâ Duke’ün ne olacağı belli değil.

Öksüz kalan hayaller: Episode Three’den yine kötü haber

2009 yılında yaşanan önemli gelişmeler
Ne zaman Valve’dan bir yetkili açıklama yapsa, oyuncuların ilk aradığı şey “Episode Three’ye ait bir bilgidir.” Fakat verilen cevaplar da her zaman, “birbirini tamamlayan olumsuz yanıtlardan” öteye gidememiştir. Bu yılı da Left 4 Dead 2 ile geçiştiren Valve, “lütfen Episode Three ile ilgili soru sormayın, şu an cevaplamak istemiyoruz” demekten yorulmadı, ama biz duymaktan yorulduk!

Microsoft ve Sony hareketlendi: Yeni nesil kontroller

2009 yılında yaşanan önemli gelişmeler
Her iki rakibinden de farklı bir yol izleyen Nintendo, grafiklere değil, hareket algılayıcı kontrollere odaklı oyun keyfiyle kendine özel bir Pazar oluşturmayı bilmişti. Geçtiğimiz E3’te Microsoft ve Sony de hareket algılayıcı kontrollerini tanıtarak büyük ilgi topladı. Bilhassa Microsoft’un Natal teknolojisi, verimli çalışırsa devrim niteliğinde olabilir. Bu uygulamaları kullanan oyunların ise, yakın bir zamanda piyasaya sürülmesi bekleniyor.