1/2

2012'de oyun dünyasında neler oldu? (1.bölüm)

Mert Günhan 25.12.2012 - 16:39
Old Republic, Vita ve dahası...
Oyunculuk dünyasında bir yılın daha sonu geliyor. Yeni yıl pek çok vaad ve pek çok umutla birlikte gelirken, geçtiğimiz yıl nasıldı diye ardımıza baktığımızda,  olaylarla dolu bir 2012 görüyoruz. Bu hafta boyunca devam edecek olan bu yazı dizisi ile 2012’yi baştan yaşıyoruz…

2012'de oyun dünyasında neler oldu? (1.bölüm)
"Old Republic hadisesi yüzünden oyunun adı Tortanic'e çıkmıştı."
2012’nin Ocak ayı oyuncular için çok hareketli bir yıl değildi, şüphesiz bu oyun basını için de böyle. Genel olarak yer gök Star Wars: The Old Republic ile ilgili haberlerle çalkalanmaktaydı. EA’nin MMORPG dünyası için altın yumurtlayan tavuğu Old Republic, 2011’in hemen sonunda piyasaya çıkmıştı. Oyun çıkmadan evvel 1 milyon kullanıcısıyla ve çıkışından iki hafta sonra 60 milyonluk oynanış süresiyle rekor üstüne rekor kıran Old Republic, Ocak başında 3 milyon satmıştı. İçinde en çok diyalog olan oyunlar konusunda Guiness rekoru kıran oyun, 200,000’den fazla ses barındırmaktaydı.

ToR gerçekten inanılmaz umut vaad etmekteydi. BioWare’in her hafta içerik çıkartma konusunda verdiği sözlerle Rise of the Rakghouls çıkmıştı. “Rakghoul’lar bizim ne kadar ciddi olduğumuzu herkese gösterecek” diyen BioWare, takipçilerini bir an için inandırmayı başarmıştı.  Bu noktadan sonra projenin çevresinde kara bulutlar toparlanmaya başlamıştı. BioWare oyunun piyasaya girme çabalarını “Deveye hendek atlatmak “ diye nitelendirirken, analiz uzmanları EA’nın oyuna 500 milyon dolar yatırdığını söylüyordu.

2012'de oyun dünyasında neler oldu? (1.bölüm)
EA’nın hisseleri bu olaydan sonra yüzde üç düştü ve uzmanlar oyunla ilgili şüphelerini dile getirmeye başladı. Çoğu uzman “daha bir şeyler yazıp çizmek için erken” derken bazıları oldukça ileri görüşlü çıktı. Bu olaydan sonra tren raylardan çıkmaya başladı. İngiltere perakende oyun satıcıları oyunun marketten %13’lük bir düşüş yaşadığını belirtirken, tatil satışları da oldukça kötü gitmekteydi. 2011 ToR’u bekleyen milyonlar için oldukça üzücüydü.