"Teröre Karşı Ortak Mücadele Çağrısı"

Furkan Sakoğlu 13.11.2015 - 13:52
Dr. Ömer Fatih Sayan açıklama yaptı
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, bütün dünyaya terör örgütlerinin interneti propaganda aracı olarak kullanmasına karşı ortak mücadele etme çağrısında bulundu.

"Teröre Karşı Ortak Mücadele Çağrısı"
10. İnternet Yönetişimi Forumu (IGF-2015) Brezilya’nın  Joao Pessoa kentinde gerçekleştirildi.

Brezilya'nın ev sahibi olduğu IGF-2015’in açılış töreninde ilk  konuşmasıyı IGF-2014'ün düzenleyicisi ülke olan Türkiye adına BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan gerçekleştirdi.

9. İnternet Yönetişimi Forumu’nun geçen yıl İstanbul’da yapıldığını hatırlatarak konuşmasına başlayan BTK Başkanı Sayan’ın Brezilya’da IGF-2015 toplantısının açılış konuşmasındaki önemli bölümler şunlar:
 
“IGF’e Türkiye’de İstanbul’da evsahipliğiyapma onurunu yaşadık. 3,500’den fazla katılımcı İstanbul’da ve uzaktan bağlanarak internete ilişkin pek çok konuyu Avrupa ve Asya kıtalarını birleştiren İstanbul’un eşsiz konumundan ilham alınarak belirlenen “Genişletilmiş Çokpaydaşlı İnternet Yönetişimi için Kıtaları Birleştirmek” teması altında tartıştılar.

IGF 2014’te, insan hakları konusu ayrıntılı bir şekilde tartışıldı ve IGF katılımcıları İnsan Hakları Konseyinin sayısal çağda mahremiyet hakkına ilişkin olarak İnsan Hakları Konseyine sunulmak üzere bir katkı ve bir mesaj ortaya çıkardılar. Kamu kuruluşları ile diğer tüm ilgili paydaşlar arasında siberalanda güveni sağlamaya yönelik işbirliğinin artırılmasının önemli olduğuna  vurgu yapıldı.
 
İnternet erişim olmayan nüfusun internete bağlanabilirliğini  kolaylaştırmak adına 2015 sonrası gündeminde BİT ve internet erişiminin yer alması ve vurgulanması için güçlü bir çağrı yapıldı. Gençlik temsilcileri internet yönetişimi ekosistemine katılmalarını sağlamak adına mevcut mekanizmaların güçlendirilmesi ihtiyacının altını çizdi. IGF Destek Derneği IGF’e istikrarlı ve sürdürülebilir bir finans mekanizması sağlamak için İstanbul’da resmen çalışmaya başladı.

IGF 2014 ayrıca internet yönetişimi ekosistemine pek çok paydaşın girişini sağlayarak yeni bir küresel dinamizm başlattı. İstanbul’da gerçekleşen IGF 2014’ün başarılı sonuçlarının burada IGF 2015 için önemli katkılar olacağına inanıyoruz.

Türkiye’nin BİT 2023 hedefleri


İnternet; sürdürülebilir büyüme, inovasyon ve kalkınma için çok önemli katkılar sağlıyor. “İnternete erişim hakkı”nın temel bir insan hakkı olarak kabulüne ilişkin tartışmaları temel alarak, sizlerle Türkiye’nin BİT’e ilişkin 2023 Stratejik Vizyonunda yer alan hedefleri paylaşmaktan gurur duyuyorum. Bu hedefler; ekonomimizi küresel ilk on içerisinde konumlandırmayı, bilgi-tabanlı bir topluma dönüşmeyi, BİTler için uluslararası bir merkez haline gelmeyi, BİT tabanlı ekonomik büyümeyi sürdürmeyi ve herkes için yüksek hızlı genişbant erişim sağlamayı kapsıyor.
 
Bu hedefler arasında, G20 üyesi olarak Türkiye, bu sene G20 zirvesini gerçekleştiriyor ve G20 Liderler Zirvesi de bu hafta sonu Antalya’da gerçekleştirilecek. İnternet ekonomisi, G20 toplantılarının her zaman önemli konularından birisi olmuştur.
 
5G’de ilk ülkelerden olmak istiyoruz


Bu vizyonla uyumlu olarak, Türkiye BİT’lerikullanarak e-devlet hizmetlerini ülke geneline yaymak için sağlam adımlar atmaya devam ediyor. Yüksek hızda internet erişiminin önemini göz önünde bulundurarak, yakın bir zamanda IMT-Advanced ihalesini gerçekleştirdik. Bu ihale ile işletmeciler gelecek sene Nisan ayından itibaren katma değerli mobil hizmet ve uygulamaları genişletecek şekilde IMT hizmetini sunmaya başlayacaklar. Ayrıca 2020’den itibaren 5G hizmetlerini sunan ilk ülkelerden birisi olmayı hedefliyoruz.
 
Günümüz dünyasında, yeni uygulamalar, ürünler ve hizmetler nedeniyle veri kullanımı hem mobil hem de sabit şebekelerde katlanarak artıyor. Özellikle ağ tarafsızlığı tartışmaları ve Over-the-top (OTT) hizmetler BİT hizmetlerinin sunulma şeklini tamamen değiştiriyor. OTT hizmetleri katma değer yaratırken diğer yandan genişbantekosisteminin özellikle de şebeke işletmecilerinin gelirlerini ve şebeke yatırımlarının finansmanını karşılayabilme kapasitelerini ciddi şekilde etkiliyor. 

Tüm paydaşları, özellikle de ağ tarafsızlığına ilişkin henüz belli düzenleme veya yaklaşımları olmayan ülkeleri, bu meseleleri artıları ve eksileri ile tartışmaya davet ediyoruz. Tüm vatandaşların düşüncelerini özgür bir biçimde ifade edebilmesi için internete erişim haklarını garanti altına alacak kuralların bulunması çok önemli. Ancak internette mahremiyete ve veri koruma ilkelerine saygı gösterilmesi de aynı şekilde önemli. Bu nedenle bu tür kişilik hakları ile veri merkezli inovasyon ve ekonomi arasındaki dengenin korunmasını sağlamalıyız. Bu yaklaşım bir yandan kişisel verilerin ekonomik değerini ortaya çıkaracak diğer yandan da ekonomik büyümeyi güçlendirecektir. IGF’in bu zorlukları aşmak üzere toplantılarında bu meseleleri ele alacağını umuyorum.

Çocukları korumalıyız


Çevrimiçi insanların sayısı artmaya devam ederken, çevrimiçi güvenlikte herkes için hassas bir konu haline geliyor. Özellikle çocuklar çevrimiçi güvenlik açısından özel ihtiyaçları ve zaafları olan özel bir grup. Çocuklar için çevrimiçi güvenli bir ortam yaratmanın pek çok farklı yönü var. Kamu kurumları, şebeke işletmecileri, internet hizmet sağlayıcıları, özel sektör ve sivil toplumun yakın işbirliği bu açıdan kaçınılmaz bir önem taşıyor.

Teröre karşı ortak mücadele

Yasadışı eylemleri, özellikle interneti iletişim aracı olarak kullanan terörizmi engellemek için de birlikte çalışmamız gerekiyor. Terörizmin dini de dili de yok. Tüm paydaşlar olarak terörizmle savaşmak üzere uluslararası işbirliği kuralları ve politikaları geliştirmemiz gerekiyor. Bu açıdan, sosyal medya şirketlerinin temsilcilerinden internetin DAİŞ gibi terörist oluşumlar tarafından propaganda aracı olarak kullanılmasını engellemek için bilhassa destek bekliyoruz. İnternet kullanıcılarının yasadışı içerikten korunmasının internet ekonomisinin gelişmesine büyük bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. İnternet aracıları da bu bağlamda internette yer alan yasadışı içerikle savaşan ulusal yasaların uygulanmasında sorumluluklarını yerine getirmelidirler. Uluslararası örgütler, devletler, sivil toplum ve internet aracılarının; internetin yasadışı kullanımıyla mücadelede yakın işbirliğine ciddi şekilde ihtiyaç var.

Her paydaşın internete ilişkin meselelerde eşit hak ve sorumluluklarının olduğu “Çokpaydalıİnternet Yönetişimi”nin ulusal ve uluslararası seviyelerde oluşturulmasının önemine dikkatinizi çekmek istiyorum. IANA Devri ve ICANN Hesap Verebilirlik süreci sayesinde internet yönetişiminde küresel seviyede eşit haklara sahip olmanın önemini kavrıyoruz. IGF 2015 çokpaydaşlı internet yönetişimin derinleştirilmesi için mükemmel bir ortam sunuyor.  

Bu fırsattan istifade ederek, IGF toplantılarının görüş alışverişinde bulunulması ve deneyimlerin paylaşılması için mükemmel bir ortam oluşturduğunu vurgulamak istiyorum. Türkiye, IGF’in görev süresinin uzatılmasına destek veriyor ve tüm paydaşları da IGF’inBM’deki görev süresinin uzatılmasının desteklenmesinde bize katılmaya davet ediyoruz.”

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
 
-Basın Açıklaması
Yorumlar 21
MK Okuru
MK Okuru 9.05.2024 00:50
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.11.2015 13:57
Iktidar partiye hizmet etmek dışında bir amacı olmayan bir başka gerekesiz devlet kurumu.. Kendilerine mualif olan her grup ve topluluğu terorist olarak ilan eden bu zihniyet doğal olarak ellerindeki her imkanı sansüre yönelik kullanacaktır.
MK Okuru
MK Okuru 16.11.2015 14:18
hehehe diğer partiler çokmu iyi
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.11.2015 19:07
Sen önce AKK terörünü kaldır elaleme gelince yazık yazık, kendi ülkene gelince geçir kazığı.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.11.2015 14:15
ayin 1 inde yapmislar toplantiyi kota sifirlansin diye...okadar kisi 3mbit zor tabi baglanmasi
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.11.2015 13:25
twitterda yarım saat takıl terör yandaşlarını görürsün.
arada çok fazla sinema tv basın elemanı da var niye acaba?
Kalan Karakter: 300 Gönder
Pixlik
Pixlik 14.11.2015 02:47
Sen git suç unsuru bildirmeden yargılama yapılmadan siteleri "idari tedbir" diye uydurma ve hukuğun felsefesine ters bir terimle kapat. Ülkendeki bütün internet ağını özel hayatın gizliliği ilkesini yok sayarak sürekli kayıt altında tut. En temel bilişim teknolojilerini kamu yararını göz ardı edip sırf 3 tane internet şirketinin karı azalmasın diye rekabeti engelleyip tekel altına alıp fiyatlandır sonra neymiş efendim "Tiriri Kirşi irtik Micidili Çiğrisi"
MK Okuru
MK Okuru 14.11.2015 23:09
Görende seni çok dolu zanneder, adam doğru yazmış.
MK Okuru
MK Okuru 14.11.2015 21:04
Boş beleş biri olduğun çok belli :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
"Teröre Karşı Ortak Mücadele Çağrısı"
İlginizi Çekebilir