1/6

6 soruda FRP

Emir Uçkan 3.06.2010 - 12:31
FRP oyanamak için nelere ihtiyaç var? Nereden bulurum?

Bu yazımda sizlere bilgisayar oyunlarından ve teknik olaylardan, kaç tane zar veya kitap gerektiğinde değil olayın sosyal, merak edilen kısmından bahsedeceğim.

FRP (Fantasy Role Play) Nasıl Oynanır?

FRP’nin geçmişteki tarihi bakıldığında son zamanlarda patladığı kadar yeni bir olay değildir. Bu yüzden FRP’yi herkes oynayabilir. Herkes derken tabii biraz da ayırım yapmak söz konusu olacak. Şöyle izah edeyim ben Anadolu Üniversitesinde FRP külubunu açmaya çalışırken, danışman hocam bunu oyunu 50 yaşındaki insan veya okuldaki hademe oynuyabilir mi diye sormuştu. Biz de haliyle klüp açılsın diye, tabii ki oynar sadece biraz ilgili olsun yeter demiştik. Olay aslında gayet açık, eğer ilgin yoksa, yeni ve ilginç dünyalara, yaratıklara, olaylara garip ve din/dünya dışı bakmıyorsan işin içine girersin ki bunu sadece FRP için söylemiyorum.

FRP masaüstü şöyle oynanır; bir adet boş ev bulunur, ertesi günün sabahına önemli işler bırakılmaz, kitaplarını, oyun arkadşlarını ve bir çok yiyecek, içecekle evde toplanılır. DM (Dungeon Master, oyunun senaryosunu yöneten kişi) hazırlıklarını yaparken, oyuncular (Player) da kendi karakterlerine hazırlanırlar.

Oyunun türüne göre herşey hazırdır, gerekiyorsa zarlar, kuruyemiş, içecek (alkolsüz tavsiye olunur, çünkü aklın saatlerce uyanık kalmasi lazım ki, sağlıklı bir oyun olsun), kıyafet ve oyuncular. Her zaman duyulan, bahsi geçen fantasik dünyanın kapısını açmış, artık o dünyanın yaşayan bir karakteri olmuşsunuzdur.

İşin komik yanı, eğer oyun dışı bir insan odaya girerse göreceği manzara şu olacaktır; 5-6 tane eleman evin salonunda oturmuş, fındık fıstık yiyip yerde zarlarla oynayıp ellerinde kitaplar ve kağıtlarla oturup muhabbet ediyormuş gibi gözükmektedir. Onlar ne yaptığınızı gerçekten bilmedikleri için etrafta savaşan Orc’lar, arkadaşının az önce bir goblin’e attığı magic missile’ı ve diğer elemanin bir two-handed sword’la Troll’u ikiye biçtiğini göremeyecektir.

Oyunun asıl özelliği RP olmasidir. Yani Role Play ki türkçesi rol yapmadir. Oyunun başında belirlediğiniz karakterin zeka seviyesi düşükse, siz de o derece aptalı oynamalısınız oyunda. Zekası düşük ama çok güçlü, birinin eli sıktığınızda onu fark etmeden kırabilecek bir güç. Mesela yanınızdaki hırsızın deneyimi fazla olamadığı için kapının kilidini açamıyor ama siz bir omuz darbesiyle kapıyı yere indirebiliyorsunuz. Tabii bu çok gürültü çıkarmanız ve muhafızların ilgisini çekmenize neden olacaktır ki kaledeki verilen alarm sizi çok güç durumda bırakabilir. Burda güçlü karakterin zeki hırsızla yaptığı muhabbeti birebir oyanamak zorundasınız. Hırsız kapıyı denedi, beceremedi, ben kapıyı kırdım girdim içeri şeklinde kısa kısa açıklamalarla geçmez asla RP oyunları.

Eğer ilk oyunlarınızsa ve DM de size kıl olmuyorsa muhafızlar bu gürültüyü duymayabilir. Oyun sırasında DM’le iyi geçinmeke yarar var, bu onun dünyasi, isterse sizi vezir de eder, rezil de.

Bir oyun en az 6 saatten aşağı değildir. Genelde akşam 6 gibi toplanılır. Saat 8 gibi hazırlıklar tamamlanıp ara molalar, yemek ziyafetleri, oyun sonrası tartışmalarla sabah 4 - 5 gibi biter. Fark ettiğiniz üzere biraz zaman alıyor ama sonuçta hanginiz bilgisayar başında bir oyuna kitlenip bundan aşağı bir vakitte bilgisayarın başından kalktınız ki.

Detaylı FRP haberleri için FRPNET adresini de ziyaret etmenizi öneririm.