Cyberpunk 2077 Ön İnceleme

Alparslan Gürlek 25.09.2020 - 12:13
Cyberpunk 2077 ön incelemesinde oyunun son duyurulan detaylarını da bir arada derledik. Bölgeler, çeteler ve Night City'nin hikayesini sizler için birleştirdik.

Selamlar, CD Projekt RED tarafından geliştirilen Cyberpunk 2077 ön inceleme içeriğimizde taşları yerine oturtuyoruz. Oyuna dair yeni duyurulan birçok detay eskilerinin zeminini güçlendirdiğinden, bilgi karışıklığı yaşanabiliyor. Biz de bu bilgi karışıklığını en azından bir nebze önlemek adına böyle bir içerik hazırlamaya karar verdik. Bugüne kadar oyuna dair duyurulan bildiğimiz her şeyi bir yazıda topladık. Umarım sizin için de faydalı olur.

Sizin karakteriniz, sizin hikayeniz

Cyberpunk 2077 bir rol yapma oyunu olduğu için içinde karakter oluşturma ve özelleştirme kısımlarını bulunduruyor. Ayrıca bu oyunda seçimleriniz de çok önemli. Karakter yaratma ekranında karakterinizin vücut özelliklerini bazı ilginç detaylarına kadar özelleştirebileceksiniz. Bunun yanı sıra oyunun başında üç farklı sınıf seçiyorsunuz, bu da Night City'de hikayenize nereden başlayacağınızı belirliyor. Bir nevi geçmişinizi seçmiş oluyorsunuz. Her seçiminiz aynı zamanda oyun sırasında farklı diyalog seçenekleri olarak size dönüş yapıyor.

Cyberpunk 2077 Ön İnceleme

Nomad: Nomad kelime anlamıyla da "Göçebe" demek oluyor. Hayatınıza Night City'nin güvenli sınırlarının dışında bir göçebe olarak başlayıp "Badlands" denilen bölgeden görevleri yapmaya koyuluyorsunuz. Şehir hayatına yabancı bir göçebe olduğunuz için Night City'nin zengin sokakları sizi dışlayabilir.

Street Kid: Geçmişinizi sokak çocuğu olarak seçip, Heywood'da başlayabileceksiniz. Bölgenin detaylarını aşağıda bulabilirsiniz. Genel olarak "benim mahallem, benim kurallarım" kafasına sahip bir etnik yapıyla karşı karşıya kalacaksınız. Sokaklar meskeniniz olduğu için çete üyeleriyle daha rahat anlaşıp, daha iyi bir kanunsuz olabileceksiniz.

Corporate: Night City'nin gökdelenlerinde geçmiş bir hayatınız, yükseklerde kurulmuş kurtlar sofrasında hedef alınmış bir geçmişiniz olacak. Diğer iki seçime göre şehrin teknolojik ve demografik yapısı hakkında daha fazla bilgi sahibi olacaksınız. Bu da sizi daha da yükseklere, zenginliğin değil itibarın hırsına doğru sürükleyecek.

Cyberpunk 2077'nin karanlık dünyası: Night City

Night City'nin tarihi tek bir adamın hayalleriyle başlıyor: ileri görüşlü sanayici Richard Night. Bu adamın büyük bir fikri, ideolojisi var. "Eski fikirler ve boğucu düzenlemelerle bozulmamış bir geleceğin şehri" vizyonuna sahip olan Richard Night, anlaşılacağı üzere şehre ismini veren kişi.

Dünyanın en büyük şirketlerinden bazılarının da desteğiyle California'nın Colorado Körfezi'nde cesur bir gayrimenkul geliştirme girişimiyle vizyonunu gerçeğe dönüştürdü. ABD'nin geri kalanı çökmeye başladığında, girişimciler ve istekli yatırımcılar bu "yarının metropolü" için çılgınca istekli hale geldi. Bu da Night City için kısa bir süre sonra eşi görülmemiş bir büyüme ve refahı getirdi. Ne yazık ki bu çok uzun sürmedi. Yerleşkedeki çıkarlar ve kıskanç rakipler Night'ın vizyonunu sabote etmeye kararlıydı.

Cyberpunk 2077 Ön İnceleme

Richard Night, bütün başarılı insanlar gibi kötülerin radarına çoktan girmişti. Bu da bilinmeyen saldırganlar tarafından kendi evinde öldürülmesine neden oldu. Yine de onun şerefine "Night City" adını şehirden almadılar. Sonraki yıllarda, ABD egemenliğinin boyunduruğundan kurtulan şehir, herhangi bir hükümetin yardımı dahi olmadan akla hayale sığmayan felaketleri tek parça halinde atlattı. Bunların arasında bir nükleer patlama dahi bulunuyordu. Night City'nin bu dayanıklılığı, Cyberpunk 2077'de hala dünyanın geri kalanı için bir ilham kaynağı.

Night City'de ulaşım, kullanılabilen araçlar ve seyahat çeşitleri

Şunu başta belirtmek gerekiyor ki oyuncunun özgürce kullanabileceği tek vasıta arabalar. Arabanızı istediğiniz gibi kullanabilir, istediğiniz yere de park edebilirsiniz. Ayrıca içten yanmalı motorların modası geçmemiş olsa da fosil yakıtlar yerine bir çeşit özel alkol ile aracınızın deposunu doldurabiliyorsunuz. Bunun dışında haritada bir yerden başka bir yere hızlı seyahat etmek için NCART denilen araç kullanıyorsunuz. Bu sizi bir yerden alıp, aniden başka bir yere bırakıyor. "Ben şehir seyahatimin tadını çıkartmak istiyorum" diyorsanız taksiler 2077'de bile popülerliğini yitirmemiş. Taksi ile bir yerden başka bir yere de ulaşabiliyorsunuz.

Night City'nin bölgeleri

Cyberpunk 2077 Ön İnceleme

Şehir Merkezi

Uçsuz bucaksız sokakları gölgeleyen devasa gökdelenler. Bir et ve çelik balesine zemin hazırlayan bir neon parıltı. Devasa AV'lerin balıklar gibi süzüldüğü bir göyüzünü patlatan projektörler ve mega ekranlar. Kısacası Cyberpunk 2077'den bekleyebileceğiniz her şey. Daha önce fragmanlarda defalarca kez gösterilen şehrin merkezi kısmı. Şehrin göbeğinde "Corporate Plaza" bulunuyor ve sizi oyuna başlarken yaptığınız seçimlerden biri doğrudan buraya götürecek. Downtown ise şehir merkezinin en şaşalı kısmı diyebiliriz. En abartılı oteller, restoranlar ve seçkin gece kulüpleri burada. Night City Polis Departmanına göre şehir merkezi "güvenli" olarak sınıflandırılıyor.

Cyberpunk 2077 Ön İnceleme

Watson

Sağlıksız, tehlikelerle dolu ve 2023 yılında bir nükleer felaket yaşamış bir şehir. Ancak girişimci ruhların elini taşın altına koymasıyla sokaklarında tek bir güçlü duygu bulunuyor: büyüme tutkusu. NCPD'ye göre Watson aşırı tehlikeli bir bölge, hepimizin seveceğini rahatlıkla söyleyebilirim. Buram buram Cyberpunk 2077 kokacak distopik, sağlıksız ve tehlikeli bir bölge...

Cyberpunk 2077 Ön İnceleme

Heywood

Heywood Night City'nin tatil köyü desek yerinde bir tabir olur. Sahil boyunca butikler ve deniz ürünleri salonlarında Vista del Rey'in renkli açık hava pazarlarına ve taco standlarına kadar çok çeşitli mağaza ve restoranlara sahip. Radyoaktif bir çöplük üzerine inşa edilmeden, içinde Uzlaşma Parkı'nı bulunduran şehir Night City Polis Departmanı'na göre "KISMEN TEHLİKELİ" şeklinde tanımlanıyor.

Cyberpunk 2077 Ön İnceleme

Westbrook

Westbrook, şehirdeki en iyi kariyer olanaklarına sahip. Hem gelip gidenler hem de çoktan gelmiş olanlar için arzu edilen bir bölge. Corporate Plaza yeniden inşa edilirken Coronado Yarımadası'nın dışında geçici bir sığınma yeri olarak yolculuğuna başlayan bölge zamanla büyüyerek son formunu aldı. Night City Polis Departmanı'na göre bu bölgenin tehdit seviyesi "minimal" olarak tanımlanıyor. Tyger Claws adıyla bilinen bir suç grubunun Japantown'da güçlü bir varlığı olduğu da biliniyor. Ancak yasalara uyan sakinler ve ziyaretçiler için önemli bir tehdit oluşturduğu söylenemez.

Cyberpunk 2077 Ön İnceleme

Santo Domingo

Santo Domingo için endüstrinin yoğun olduğu bir bölge diyebiliriz. Arroyo'da harabeye dönmüş fabrikaların oluşturduğu kıyamet ortamı, dejenere olmuş azılı suçluları cezbediyor. Yine de Rancho Coronado'da beyaz çitler, tertemiz yeşil çimler sonsuz ve nefes kesici bir manzarada geniş evleri çevreleyecek. Şehre inmeden kentsel yaşamın tüm olanaklarına ulaşabildiğiniz bir bölge... Şehirde bir grup gazinin "mahallelerini korumak" başlığı altında çeşitli çete suçları işlediği ve silahlı soygunlara karıştığıyla da karşılaşacağız.

Cyberpunk 2077 Ön İnceleme

Pacifica

Pacifica çok ilginç bir yer. Her yerde vücut modifikasyonları için oluşturulmuş siber yazılım klinikleri ve bu tür ürünlerin satıldığı butikler düşünün... Bütün bunlar için zor kazandıkları avro ve dolarlarını harcayan mutlu turistler ise cabası. Her ne kadar yoksulluk, çökmüş altyapı ve aşırı çete şiddeti olsa da, Pacifica girişimciler için hala önde gelen turizm merkezi haline gelebilecek bir bölge olarak görülüyor. NCPD'ye göre bölge "katastrofik" olarak sınıflandırılmış. Şehirde Night City çetelerinden Voodoo Boys'u görebileceğiz, daha doğrusu şehri onlar kontrol ediyor. Kıyafetleri ve vücut modifikasyonları bir şekilde Voodoo inancına atıfta bulunuyor.

Cyberpunk 2077 Ön İnceleme

Outskirts, şehrin sınırları dışındaki bölgeler

Paylaşılan bilgilere göre bu kısımlar son derece tehlikeli olacak. Ancak yine de onları keşfetmek istiyorsanız -tercihen- uzaktan görülecek birkaç önemli nokta var. Biotechnica Farms gibi sentetik protein üreten çiftlikler, şehrin doğusunda bir çöl ve birçok tehlikeli "göçebe topluluk" sizi bekliyor olacak.

Night City'nin çeteleri

Maelstrom: Acımasız, cani, neredeyse vücutlarının her yeri modifikasyona uğramış bir ölüm çetesi. Kadın, çocuk, yaşlı, genç demeden herkesi öldüren bir grup psikopat.

Valentinos: Dindar sayabileceğimiz, onur kelimesinin hala iş yaptığı bir tür Latin kökenli çete. Heywood bölgesinde yeteri kadar dolaşırsak arkadaşlardan biriyle karşılaşacağımız aşikar.

6. Cadde: Santo Domingo'nun amansız, çılgın ve acımasız çetesi. Bir grup vatansever gazinin "mahallemizi koruyoruz" teması altında hırsızlık, dolandırıcılık, gasp gibi suçlar işlediği çete.

Voodoo Boys: Bu arkadaşlar çok ilginç, diğer çetelerin aksine işlerini bam güm vurarak değil, hack yoluyla ilerletiyorlar. Oyundaki "netrunner" mantığının en iyi örnekleri bu çetede barınıyor. Giyimleri ve tarzları az önce de bahsettiğim gibi Voodoo dinine atıfta bulunuyor. Pacifica'da şehir ile bağlantısı kesilmiş bir ada, direkt bu adamların adası olarak karşımıza çıkıyor.

Animals: Night City'nin en çılgın çetesiyle karşılaşmaya hazır olun. Bu arkadaşlar da Voodoo Boys gibi Pacifica'da. İşlerini hiçbir zaman akılcı yoldan halletmezler. Kaba kuvvet ve kas gücü bu adamların odak noktası. Birilerini ibret olacak şekilde öldürmek için kiralanmış kas kütleleri.

Tyger Claws: Tabi ya, Asya'lı çeteleri ne çabuk unuttuk değil mi? Tyger Claws'ın etnik yapısı doğrudan Asya'yı işaret ediyor. Kara borsa ve seks ürünleri bu arkadaşlardan sorulur. Çok soru soran insanların dizlerini kırmalarıyla bilinirler.

Moxes: Tyger Claws'ın birçok kadını katletmesiyle, birileri artık elini taşın altına koydu. Oyunun feminist çetesi olarak karşımıza Moxes çıkıyor. Birbirlerinin peşini kollayan bir grup silahlı kadın. En büyük silahları ateşli olanlar da değil, erkeklerin zaafları.

Viraithis, Aldegaldos: Şehrin dışında varlığını sürdüren, bir ekosistem içinde geçinip giden iki çete. Mottoları ise "aile önce gelir" şeklinde.

Cyberpunk 2077 Ön İnceleme

2077 teknolojik silahlar yılı olmuş!

Cyberpunk 2077'nin silah çeşitliliği olsun, silahların sınıfları ve kullanım alanları olsun gerçekten çok iyi görünüyor. Silahlar kendi aralarında birkaç sınıfa ayrılıyor. Bunlar da yine modifiye edilerek işlevselleştirilebiliyor.

Tech Weapons: Bu tür silahlar sizi çok ileri bir teknolojiye taşıyor. Keskin nişancı tüfeklerinden pompalılara kadar birçok çeşidi var. Özel dürbün, namlu teknolojileri birazdan bahsedeceğim bütün sınıflar arasından bu sınıf için ayırt edici olarak karşımıza çıkıyor.

Power Weapons: Kontrolsüz güç, muazzam vuruş hissi, silahı çekerken çıkan o ses ve paramparça düşmanlar. Eğer bu kombinasyon kulağınıza hoş geliyorsa sizin için bu güçlü silahları önerebilirim. Tok sesi ve yıkıcı etkisiyle ön plandalar.

Smart Weapons: Akıllı silahlar, adından da anlaşılacağı üzere kullanandan daha fazla iş yapan silahlar da diyebiliriz. Kurşunları otomatik saydırması, güdümlenmeler ve hafif olmaları bu silahların kullanımını kolaylaştırıyor.

Melee Weapons: İçinizin kıpır kıpır ettiğini duyar gibiyim. Ateşli silahlar iyi güzel, fakat yıl 3000 bile olsa insanın gözü pala, katana, kılıç gibi şeyler arıyor. İşte Night City'de bunların hepsi mevcut. Hatta yeni teknolojiyle uyumlu yapay pençeler bile var. Wolverine'i özlediyseniz anısını yaşatabileceksiniz.

Cyberware: Az önce bahsettiğim o yapay pençeler gibi, direkt vücudunuzu modifiye ederek edindiğiniz silahlar. İki kolunuzu da ölümcül birer bıçağa dönüştürdüğünüzde sizin için hayat zorlaşsa da, karşınıza çıkacak düşmanlar için çok daha fazla zorlaşacağını söylemeliyim. Belki duvar delen yumrukları tercih edersiniz, seçim sizin. Tabi ellerinizden füze atabileceğinizi de unutmayın. 

Cyberpunk 2077 Ön İnceleme

Ayrıca sizin için bugüne kadar yayınlanmış bütün resmi Cyberpunk 2077 müzikleri:

Archive - Bullets (Oyunun ilk duyuru fragmanında çalan müzik)
DJ Hyper - Spoiler (E3 2018'de yayınlanan fragmanın müziği)
Chippin' In by SAMURAI
Never Fade Away by the SAMURAI
Grimes - 4ÆM
Muse - Hyper Music (The Gig fragmanından)
The Ballad of Buck Ravers by SAMURAI
A Like Supreme by SAMURAI
Hole in the Sun - Point Break Candy

Yorumlar 48
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 19:49
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.11.2020 10:09
optimizasyon?
------------------------
Selam, optimizasyonu oyunu oynamadan dillendiremeyiz ki. Oyun henüz çıkmadı. Ancak bazı benchmark siteleri oyunun optimizasyonunun da çok iyi olduğunu söylüyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.09.2020 21:31
RDR2 ye detay, grafik ve hikaye olarak kafa tutamaz. Ama yine de bence oynanabilir bende siparis edecegim ciktiginda. Hikayeli acik dunya ve uzun suren oyunlar hosuma gidiyor.
Naru61
Naru61 11.10.2020 04:34
RDR2 oynamayanlar bu yoruma gelmişler car car ötüyorlar.
MK Okuru
MK Okuru 27.09.2020 12:07
Ben de rdr2 nın abartıldığını düşünüyorum tamam çok güzel oyun ama ondan daha kaliteli oyunlar çıktı ve çıkmaya devam edecek. (Last of Us 2)
MK Okuru
MK Okuru 26.09.2020 23:32
RDR2 yi 10 a katlayacak. RDR2 nin pek bi olayı yok, heralde rdr den başka adam gibi oyun oynamamışsın onu övüyorsun bize.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.09.2020 07:20
1050 2gb intel core i3 7100 medium ayarlarda 30 40 fps arası alabilir miyim acaba?
Naru61
Naru61 11.10.2020 04:32
Biraz zor.
MK Okuru
MK Okuru 27.09.2020 13:32
12:51 ek yapayım. Ön sipariş verme oyun çıkınca iade edemezsin.
MK Okuru
MK Okuru 27.09.2020 12:51
İşlemcin zayıf. Bir de ekran kartın 4gb olsaydı daha iyi olurdu. Biraz zor gibi ama 720p de oynarım dersen belki. Oyun çıkınca Steamden al dene baktın olmuyor iade edersin.
MK Okuru
MK Okuru 27.09.2020 12:05
Bu özelliklerdeki pc oyunu açıyor mu ki
MK Okuru
MK Okuru 27.09.2020 11:37
alırsın ama...
Kalan Karakter: 300 Gönder
Naru61
Naru61 11.10.2020 04:30
Yazı çok güzeldi.Baya bilgi aldım.Oyuna Corporate ile başlamayı düşünüyorum.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.09.2020 01:28
Konsol peasantları PS3 ve xbox zamanı bu konsolları yüceltmeseydi, 2007-2008 öncesine kadar olduğu gibi her yıl inanılmaz bir grafik artışı olurdu.Peasantlar kendilerini kötü hissetmesin diye downgrade yiye yiye bi hal oluyo oyunlar. PC MASTER RACE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
darkrockv7
darkrockv7 27.09.2020 13:24
12:13 ve 14:02 insanlara dediğiniz şeyleri anlatmaya çalışınca durup bir de bize yobaz diyorlar. Laf maf anlamaz GRAFİK ABİ GRAFİKKKK diye çığıranlar. Merlininkazani da tık kazanma derdi ile de anonim yorumlara da izin versin yok herkesin düşüncelerine değer veriyoruz, yok özgür düşünce diye diye bu site troll beşiği oldu.
MK Okuru
MK Okuru 27.09.2020 12:13
Bütün mesele de bu zaten. Orta seviye oyunculara ulaşmak. İsterlerse inanılmaz grafiklerde oyun yaparlar ama ps5 in seri X in kaldırmadıgi rtx 2080 ti ekran kartı gerektiren oyunları kim satın alir
MK Okuru
MK Okuru 26.09.2020 14:02
Oyunda güzel bir hikaye ile eğlenceli saatler geçirmek asıl önemli noktadır. Ayrıca herkesin üst seviye ekran kartı alma şansı yok ve bu oyun şirketi için müşteri kaybı demektir. Dediğiniz gibi aşırı gerçekçi grafikler ile bir oyun yapılmış olsa kaç kişi bu oyunu satın alıp oynayabilir bir düşünün.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Cyberpunk 2077 Ön İnceleme
İlginizi Çekebilir