Square Enix ABD ve Avrupa stüdyolarını gözden çıkarmış

Alparslan Gürlek 5.08.2022 - 14:42
Gelen raporlar Square Enix'in bazı stüdyolara %100 sahip olmak yerine hisselerinin bir kısmını satarak verimi artırmayı hedeflediğini belirtiyor.

Square Enix'in bugün gerçekleştirdiği bir finansal toplantıya katılan Japonya merkezli analist David Gibson, çarpıcı veriler ortaya koydu. Öyle ki artan oyun geliştirme maliyetleri Square Enix'in önümüzdeki dönemde stüdyoları bazında ağırlık vereceği alanlar etkilenecek. Özellikle ABD ve Avrupa tabanlı stüdyolarının tamamına sahip olmak yerine, hisselerinin bir kısmını satmayı düşünüyorlar. Sony, Nexon, Tencent gibi alıcılar ise zaten ellerini ovuşturarak bekliyorlardı.

Square Enix stüdyolarının hisselerini satmayı planlıyor

Gibson'a göre Crystal Dynamics ve Eidos'un Embracer Group'a satışı, Square Enix'in planlarının ilk aşamasını oluşturuyordu. Sırada ise stüdyo sermaye yapısını çeşitlendirmeye yönelik hamleler yapacağını söylüyor. Oyun yapmanın artan geliştirme maliyetleri, %100 sahip olunan stüdyolarla bazı kısıtlamaları beraberinde getiriyor. Analiste göre yayıncı Square Enix bu sıralar "stüdyo portföy incelemesi yapıyor" olabilir.

Yayıncı şirketin bazı stüdyoların hisselerini satmakla ilgilenirken bazılarını ise %100 elinde tutmaya devam edeceği söyleniyor. Söylenene göre burada en büyük etki Avrupa ve ABD tarafındaki stüdyolarda yaşanacak, bu sayede Square Enix Japonya'daki stüdyolara daha fazla kaynak tahsis edebilecek.

Söylenti: Square Enix verim artırmak için bazı stüdyoları gözden çıkartıyor

Durumu somutlaştırmak adına yayıncının ABD tarafındaki işlerinden birinin Marvel's Avengers olduğunu belirtelim. Crystal Dynamics ve Eidos tarafından geliştirilen oyun pek beğeni toplamamıştı. Avrupa tarafında ise People Can Fly'ın geliştirdiği Outriders oyununu karşımıza çıkıyor. Yine ilk etapta yayıncı için istediği başarıyı sağlayamamıştı. Hal böyle olunca Square Enix'in Avrupa'da ve ABD'de yer alan bu stüdyoların hisselerini satıp, Final Fantasy serisinin yuvası olan Japonya'ya ağırlık vermesinin arkasında verimi artırma mantığının olduğunu söyleyebiliriz.

Zaten Nisan ayında Square Enix'in başkanı da, Japon stüdyolarının özellikle batı pazarına yönelik oyunlar yapmaya çalışmaması gerektiğini belirtmişti.

Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 21:25
Kalan Karakter: 300 Gönder
utrasah
utrasah 6.08.2022 01:23
firmanın iyi kazanmasını dilerim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Square Enix ABD ve Avrupa stüdyolarını gözden çıkarmış
İlginizi Çekebilir