1/2

A Total War Saga: Troy İnceleme

Samet Basri Taşlı 18.08.2020 - 17:45
Çıktığı gün bedava verilmesinin de etkisiyle 7.5 milyon oyuncuya ulaşan A Total War Saga: Troy İnceleme yazımızla karşınızdayız.
Platformlar PC
A Total War Saga: Troy İnceleme
Merlin Puanı 75
2 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%85
Artılar + İki tarafın her kahramanı ile farklı bir oyun tecrübesi
+ Senaryoyu kazanmak için sadece tek bir şarta bağlı olmamak
+ Mitolojik varlıkların gerçekçi bir biçimde yorumlanması
+ Total War serisine giriş yapmak için en ideal oyun
+ Düzgün optimizasyon
+ Türkçe dil seçeneği
Eksiler - Ünite sayısı Total War hayranları için az gelebilir
- Ekonomi bir süre sonra sizin müdahelenize gerek kalmadan kendini idare ediyor
- Çıkışında Multiplayer seçeneği yok

Total War serisinin en yeni oyunu A Total War Saga: Troy, hem serinin hayranlarını hem de seriye yeni girmek isteyen oyuncuları kucaklayacak bir yapım olmayı hedefliyor. Antik Yunan zamanlarında, neredeyse hepimizin aşina olduğu Troya savaşını konu alan A Total War Saga: Troy nasıl olmuş beraber inceleyelim. 

Total War serisi, genellikle tarihi olayları başarılı bir şekilde yansıttığı oyunlar ile tanınır. Seri şimdiye kadar Ortaçağ Avrupası, Japonya, Roma gibi bölgelere özel birçok farklı oyunda, tarihi olayları en düzgün şekilde aktaracak oyunlar ile karşımıza çıktı. Ayrıca Warhammer evrenini başarılı bir şekilde uyarlamış fantastik temalı iki oyun da Total War adı altında yayınlandı. A Total War Saga: Troy ile birlikte Tunç Çağına dönüyor ve Homeros’un İlyada destanına da konu olan Truva Savaşı’nı tecrübe etme fırsatı ediniyoruz. 

Tunç Çağında Namus Davası

A Total War Saga: Troy İnceleme

Sparta Kralı Menelaos’un karısı Helen ile birlikte kaçıp, evlenerek kendi eşi yapan Truvalı Paris’in hareketini hakaret kabul eden Akhalıların Menelaus ve kardeşi Kral Agamemnon önderliğindeki 10 yıllık savaşı, oyunun ana hikayesini oluşturuyor. Akhalılar ve Truvalılar arasında seçimimizi yapıp, dört kahramandan birini alarak oyuna giriş yapıyoruz. Her kahramanın kendine ait bir hikaye akışı ve özel amaçları olsa da, sonunda nihai amacımız olan Truva Savaşı’nı kazanmak için oynuyoruz

İki tarafın da dört özel kahramanı olduğunu söylemiştik. Danaan tarafında (Yunan tarafı) efsanevi kahraman Achilles, Miken Kralı Agamemnon, Sparta Kralı Menelaus ve Ithica lordu Odysseus bulunuyor. Truva tarafında ise Prens Hector ve Prens Paris’in yanı sıra, Afrodit’in oğlu Aeneas ile Zeus’un oğlu Sarpedon var. Her karakter için oyunun zorluk seviyesi farklı ve bazı özel birimler seçtiğimiz kahramanlar ile kullanabiliyoruz. Kahramanların kendine özel görevleri de bulunuyor.

Seçtiğimiz kahramanın özel görevleri, oyunda zafere ulaşmak için dikkat etmemiz gereken şeylerden birisi. Tüm düşmanlarınızı yenip, haritanın kontrolünü ele geçirmek, Total War Zaferi olarak adlandırılan sona ulaşmamızı sağlıyor. Homerik Zafer olarak adlandırılan galibiyete ulaşmak için ise,kahramanımızın görevlerini yerine getirmemiz gerekiyor. Kudretini sorgulayan herkes ile savaşmaya hazır olan Achilles ile her düşmanı düelloda mağlup etmek, Hector ve Paris kardeşlerin babalarının gözüne girmek için ettikleri mücadeleler ve Menelaus’un karısı Helen’i geri alması gibi özel görevler, Homerik Zafer’i kazanmamızı sağlıyor.

A Total War Saga: Troy İnceleme

Truva Savaşını ele alan A Total War Saga: Troy serinin tarihte en geriye giden oyunu. Tunç Çağı ile ilgili tarihi bilgilerin az olması ve Antik Yunan efsanelerinde bulunan mitik/fantastik öğeleri de hesaba kattığımızda, diğer oyunlarından daha farklı, biraz daha yaratıcı bir yaklaşım görüyoruz. Antik Yunan mitolojisinden öğeleri barındırsa da, Warhammer’da olduğu gibi tamamen fantastik bir rotayı da tercih etmemiş. Oyunun mitolojik öğeleri gerçek hikayeler ile harmanlaması konusuna daha ayrıntılı olarak değineceğiz. Yapımcının başarılı bir iş çıkardığını şimdiden söyleyebilirim.

Centaur Demişsiniz Ama Bu Atlı Birlik

Truva Savaş denince akla ilk olarak Truva Atı gelse de, atlı birlikler Tunç Çağı sırasında yaygın bir savaş birimi değil ve oyunda karşımıza ilk kez çıkmaları bile oldukça uzun bir süre sonra gerçekleşiyor. Savaşlarda genellikle piyade birliklerinden oluşan bir orduyu kontrol ediyoruz. Piyade birlikleri ise üçe ayrılıyor: Hafif, orta ve ağır birlikler. Ağırlık durumuna göre hızı ve dayanıklılığı değişen birimler, savaşın uzunluğuna göre zafere ulaşmamızda önemli bir etken haline geliyor. Ordumuza alabileceğiniz birim sayısı eski oyunlara göre daha az olması, yeni başlayan oyuncuların savaşları daha çabuk kavramasına yardımcı oluyor. 

A Total War Saga: Troy İnceleme

Antik Yunan döneminde mitolojik unsurların olmaması gibi bir durum düşünülemez. Yapımcı Creative Assembly’nin bu konuda çok başarılı bir iş çıkardığını söylemiştim. Tanrıların etkisini ve mitolojik birlikleri oyuna ekleyen ekip, aynı zamanda gerçek dünyada kalmayı başarmış. Yunan mitolojisinden Zeus, Ares ve Afrodit’in de dahil olduğu 7 farklı tanrı, kendilerini memnun eden kullarını korurken, hoşnut olmadıkları tarafa da problem çıkartmaktan geri durmuyor. Tanrıların müdahalesi düşmanın kafasına yıldırımlar yağdırmak gibi sıradışı olaylar ile değil de, düşmanın çeşitli doğa olaylarına kurban gitmesi ya da sevdiği ordunun savaş kuvvetinin artması gibi doğrudan görülmeyen etkiler şeklinde oluyor. 

Ordumuza katabileceğimiz mitolojik birlikler de bulunuyor. Bu üniteler ismen mitolojik varlıklar olsa da, biraz daha güçlü ölümlü insanlardan oluşan birlikler. Örneğin yarı boğa yarı insan olan Minotor birimleri oyunda öküz kafatası takmış çok büyük savaşçılar olarak geçiyor. Benzer bir şekilde, Centaur (Sentor) birimleri ise o dönemde süvarilere en yakın olan atlı savaş birlikleri olarak karşımıza çıkıyor. Haritadaki bazı bölgelerde karşılaşarak ya da tanrılar ile aranızın ne kadar iyi olduğuna bağlı olarak mitolojik birimlere sahip olabiliyorsunuz.