A Way Out

Furkan Güler 15.02.2018 - 13:10
Yılın en çok beklenen co - op oyunu bizlere neler sunacak?

A Way Out ilk duyurulduğunda şüphesiz geride bıraktığımız E3 2017 fuarının en çok dikkat çeken oyunlarından bir tanesi olmayı başardı. Brothers: A Tale of Two Sons oyununun geliştiricisi olan Hazelight ekibi yeni oyunlarına fazlasıyla güveniyor. Bir önceki oyunlarında farklı oynanış dinamikleri ve duygusal bir hikaye ile oyuncuların karşısına çıkan ekip, A Way Out’u oynayan oyuncuları da şaşırtmak istiyorlar. Eğer A Way Out’u ilk defa duyuyorsanız öncelikle bu oyunun diğer çıkacak olan AAA oyunlardan biraz farklı olduğunu söylemeliyim. Herhangi bir çevrimiçi rekabetçi modu bulunmayan oyunun ana hikayesi baştan sona co - op bir şekilde bitirebiliyor. İki oyuncu ile oynanabilen A Way Out, bir oyuncuya Vincent ve diğer oyuncuya Leo isimli karakterlerin kontrollerini veriyor. 

Her bir karakteri oynarken farklı farklı hikayeler göreceğimiz söyleniyor. Eşlenikli bir şekilde oynanabilen oyunu örnek vermek gerekirse bir kez Leo ile bitirirseniz, bir kez daha Vincent ile oynayabiliyorsunuz. Her iki karakterin hayat hikayeleri ve davranışları farklı olduğundan oyunun yeniden oynanabilirliği en üst seviyede tutulmuş. Yapımcıların açıklamalarına göre Leo daha şiddet yanlısı ve hiperaktif bir karakter olarak karşımıza çıkarken, Vincent daha ağır başlı ve olayları konuşarak çözmeye çalışan bir karakter olarak karşımıza çıkacak. Bu yüzden her karakterin çevre ile etkileşimi ve iletişimi tamamen zıt durumda. 

A Way Out'un oyunculara neler sunduğuna baktık

Çizgisel bir kurguda ilerleyen oyun, bol miktarda sinematik oynanış sahnelerine sahip olacak. Bir hapishaneden kaçış senaryosuna sahip olan A Way Out, mekaniksel olarak hayatta kalma, bulmaca, TPS ve çok daha fazla mekaniği içerisinde barındırıyor. Çok yönlü bir oyun olan A Way Out’un görevleri ise bölümler halinde oluşacak gibi gözüküyor. Örnek vermek gerekirse bir benzin istasyonunu soyarken her karakter kendi davranış biçimine göre zıt bir şekilde hareket etse de, belli noktalarda takım çalışması yapmak zorunda kalıyorsunuz. Electronic Arts’ın dağıtımcılığında piyasaya sürülecek olan oyunu ister çevrimiçi, isterseniz çevrimdışı bir şekilde arkadaşınızda aynı kanepeden (split screen) oynayabiliyorsunuz.

Oynanış mekanikleri anlamında oyunun oyuncuları pek fazla şaşırtacağını düşünmüyorum. Fakat hikaye anlatımı konusunda A Way Out, Leo ve Vincent’ı oyunculara oldukça bağlayacaktır. Oyunun hikayesinde tam olarak ne anlatılıyor? Nasıl bir ortamda ve nerede geçiyor? Şimdilik pek fazla bilgimiz yok ancak oyunun son yıllarda çıkan en iyi co - op deneyimini sunacağı su götürmez bir gerçek.

A Way Out

Tüm bunların yanında oyun her ne kadar iki kişi ile oynanabiliyor olsa da, eğer A Way Out’u arkadaşınız ile oynayacaksınız oyunu bir kere satın almanız yeterli. Yani çoğu co - op oyunda olduğu beraber oynadığınız arkadaşınızın da oyunu satın almasına gerek yok. Yapımcıların oyunculara böylesine güzel bir jest yapması oldukça güzel olmuş. Yine de Electronic Arts’ın böyle bir olaya izin vermesi bizleri fazlasıyla şaşırttı. İndirilebilir içerik ve mikro ödemeler konusunda devamlı olarak gözlerini oyuncuların cüzdanlarına diken Electronic Arts, belki de sahip olduğu kötü prestiji böyle jestler ile düzeltmeye çalışıyordur.

Hikaye gidişatının ise seçimlere dayalı olup olmadığı belli değil. Yani oyunun birden fazla sonu var mı, yok mu bilmiyoruz. Geliştiriciler oyun hakkında bilgi vermekten şu anda kaçınıyorlar. Son olarak The Video Game Awards etkinliğinde sahne alan oyunun yönetmeni Josef Fares’i, Oscar törenine laf atarken görmüştük.

Sona geldiğimizde A Way Out’un nasıl bir yapıda olduğu oyun çıktığında göreceğiz. Herhangi bir erteleme haberi almazsa 23 Mart 2018 tarihinde oyunu PlayStation 4, Xbox One ve PC platformlarında oynayabileceğiz. Unreal Engine 4 ile geliştirilen oyunu Origin üzerinden 30 Euro’ya satın alabilirken, PlayStation 4’te 89.00 TL’ye, Xbox One platformunda ise 129,25 TL’ye satın alabilirsiniz.

Yorumlar 30
MK Okuru
MK Okuru 20.04.2024 11:20
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.06.2023 14:53
Ps3te oynaniyormu
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.02.2018 00:01
Hapisten kaçtıktan sonra oyun bitiyormu ?
MK Okuru
MK Okuru 10.05.2021 19:55
Oyunun sadece yarısı bitiyor
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.04.2019 17:55
admin ps4 te 2 kişi oynanabiliyor mu yani arkadaşla ona göre satın alıcam da bir bilgin var mı yoksa internet üzerinden iki kişi ile mi?
MK Okuru
MK Okuru 10.05.2021 19:54
Oyun ister aynı Pc-PS vs veya online olarak oynanabiliyor. Ama mutlaka 2 kişi olmak zorunda. Ve sadecde bir işinin oyunu satın alamsı yeterli. Aynı konsolda da oynayabilirsiniz yani.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 10.05.2021 19:53
oyun co-op yani 2 kişi ile bitirilebiliyor ifadesi yanlış. Oyunu 2 kişi oynamak ZORUNDASIN. Bir seçenek değil
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 10.02.2021 22:24
arkadaşlar ben ea games den a way out indirdim ama oyunu oynaya tıkladıktan sonra 10sn açılmış gibi gözükyüor sonra geri kapanıyor nasıl çözebilirim ?
Kalan Karakter: 300 Gönder
A Way Out
İlginizi Çekebilir