Alan Wake 2 inceleme

Murat Oktay 27.10.2023 - 20:48
Alan Wake 2 inceleme içeriğimizde, oyuncu neslinin değiştiği, önceki yapımın unutulduğu ve orijinal oyundan 13 yıl sonra çıkan bir devam oyununa bakıyoruz.
Platformlar PC, PlayStation 5, Xbox Series X
Alan Wake 2
  • Yapımcı - Yayıncı Remedy Entertainment - Remedy Entertainment
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon,Korku
Merlin Puanı 87
2 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%65
Artılar - Düşük tahmin edilebilirlik
- Hikaye
- Yaratıcı yetenek konsepti
- Gerçek bir hayatta kalma korkusu
Eksiler - Kendini tekrar eden sahneler
- Yetersiz düşman çeşitliliği
- Yetersiz silah çeşitliliği
- Teknik Sorunlar

Remedy bizlere çok uzak bir firma değil. Quantum Break ve Control oyunlarından da yakından tanıyoruz. Başarılı iki yapımın ardından Alan Wake 2'yi çıkarmaya karar veren firma bakalım bunu ne kadar başarabilmiş? Alan Wake 2 inceleme içeriğimizde oyuna yakından bakıyoruz.

Alan Wake 2 inceleme / PC

Alan Wake 2, oyuncularda kalıcı bir etki bırakacak, bölücü tepkilere neden olabilecek ve muhakkak çokça konuşulacak bir yapım. 27 Ekim 2023'te PC (sadece Epic Games Store'da), PlayStation 5 ve Xbox Series X|S platformlarında oyuncularla buluştu. Bizde oyunu PC üzerinde deneyimleme fırsatı bulduk.

Alan Wake, psikolojik gerilim temalı bir aksiyon-macera yapımı. Atmosferik ve sinematik anlatımıyla bilinen, bu korku/gerilim unsurları taşıyan oyun, oyunculara gerçekçi bir hikaye sunmayı amaçlıyor. Alan Wake 2'nin korku-gerilim türüne ne denli yoğun ve etkileyici bir biçimde daldığını belirtmek gerek. Tüyler ürperten ses efektleri ve ima edilen korkutucu unsurlarla dolup taşıyor. Oynayanlarına sürekli bir gerilim ve baskı hissi yaşatan bu eser, sizi derinden etkileyen bir deneyime sürüklüyor.

Alan Wake 2 inceleme / PC - 1

Alan Wake 2 inceleme / PC

Oyunun büyük bir kısmı, oyuncuya ekrandaki olayları izlemekten ve ana karakterin iç dünyasındaki dalgalanmalarla bağlantı kurmaktan başka bir şans tanımıyor. Bu, oyuncunun sadece kahramanın duygusal ve psikolojik geçişlerini takip edeceği derin anlatımlı sahnelerle dolu.

Hikaye

Hikaye, görünüşte spektrumun zıt uçlarında yer alan ve farklı yerlerde yaşayan, ancak bir şekilde kendilerini insan hayal gücünün çok ötesinde bir şeyi paylaşırken bulan karakterler Saga Anderson ve Alan Wake'in değişimlerini takip ediyor.

Saga garip bir ritüel ile gerçekleşen cinayet vakasını araştırırken, Alan kayıp, kaybolmuş, belki de dünyevi olarak tanımlanamayacak bir boyutta sıkışıp kalmışken başka türlü de olamazdı.

Alan Wake 2 inceleme / PC - 2

Alan Wake 2 inceleme / PC

Alan Wake 2, size açıklamayacağımız tamamen beklenmedik bir prolog ile açılıyor; bu olay, imkansız vakaları çözmesiyle tanınan FBI ajanının araştırma aşamalarını başlatıyor. İlk bölümde keşif, araştırma ve soruşturma bölümleri baskın. Maceranın gelişiminin bu tonu uzun süre koruyabileceğini düşündürüyor. Bununla birlikte, Alan Wake 2 kurallara uyan bir oyun değil. İlerleyen süreçlerde neler olabileceğini öngörmeniz pek mümkün olmuyor.

Tuhaf bir tarikat ve paranormal olaylarla boğuşan Saga'nın hikayesi, mekansız bir yere hapsedilmiş yazarın gerçeküstü değişimlerine daldığında yazarlık tam anlamıyla başlıyor. Üstelik yazarımız da gerçek, hayali ya da zihni tarafından yansıtılan olayların dallanıp budaklandığı, gerçekliği değiştirme gücüne sahip biri.

MSI Katana 17 B12VGK-401XTR i7-12650H 32GB 1TB SSD 8GB RTX4070 17.3 FHD 144Hz FreeDos Gaming (Oyuncu) Notebook

Teknik Detaylar: MSI Katana 17 B12VGK-401XTR i7-12650H 32GB 1TB SSD 8GB RTX4070 17.3¨ FHD 144Hz FreeDos Gaming (Oyuncu) Notebook

İlginizi Çekebilir: Alan Wake 2 Sistem Gereksinimleri

Kavranması karmaşık gibi görünse de, yazımdaki beceri ve özen, her gerçeküstü, fantastik ve dehşet verici unsurun makul ve açık hale getirilmesini sağlayarak, daha önce yalnızca Control'ün karşılaştığı edebi önerinin altında yatan bir tutarlılık ve bağlılık sergiliyor. Ancak Alan Wake 2 daha da ileri gidiyor, çünkü her bölüm sürekli bir sürprizi temsil ediyor.

Alan Wake 2 inceleme / PC - 3

Alan Wake 2 inceleme / PC

Mekanikler

Alan Wake 2 bazı açılardan Remedy'nin önceki yapımlarının ideal buluşma noktası olmuş. Tüm oyun, aksiyonu kesintiye uğratan ve bizi klasik görüntüleri izlemeye zorlayan gerçek aktörlerle çekilmiş. Öte yandan, oyunun asıl hayranlık uyandırdığı kısım, Remedy'nin Control ile denediği ve Alan Wake 2'de tüm çalışmanın kurucu estetik ve sanatsal notası haline gelen canlı aksiyon ve diğer oyun içi sekanslar arasındaki örtüşme mekaniği olmuş.

Aniden karşınıza çıkan ve sizi ürperten ince detaylar, farklı gerçekliklerin kesiştiği noktalarda sürekli bir geçiş sunuyor. Bu, farklı ortamların iç içe geçişleriyle keşif deneyiminizi zenginleştirirken, dikkatinizin dağılmasını önler ve sürekli bir gerilim atmosferi yaratmakta.

Alan Wake 2 inceleme / PC - 4

Alan Wake 2 inceleme / PC

AW2'yi oynamak için ilk oyunla önceden tanışmış olmanıza gerek yok. İki oyun arasında deneyiminizi doğrudan etkileyecek bir ilişki bulunmamakta. Fakat Sam Lake'in, Max Payne'de yazar olarak katkıda bulunduktan sonra Alan Wake 2'de yönetmenliği üstlenmesi, karşınızda ne kadar derin ve etkileyici bir hikaye olduğunu gösteriyor. Önceki oyunu oynamamış olsanız dahi bu anlatı sizi sarmalayacak.

Oyun Tasarımı

Alan Wake 2, bilinçli bir seçimle türünü gerçek bir hayatta kalma-korku deneyimine dönüştürüyor. Modern bir Resident Evil remake'ini anımsatan bu yapı, kasıtlı ve özenle düşünülmüş bir tasarım sunmakta. Oyun, deneyimli bir oyuncunun türle ilgili sahip olduğu önceden bilgisiyle korku atmosferini ustaca kuruyor. Üçüncü şahıs perspektifi, sınırlı kaynaklar ve zekice tasarlanmış bulmacalar, Wake'in literatürdeki ustalığına benzer şekilde, bize aşina olan bir oyun yapısının içinde kendini doğal bir şekilde gösterilmiş.

Alan Wake 2 inceleme / PC - 5

Alan Wake 2 inceleme / PC

Saga'nın tüm hikayesi, davayı ilerletmek için çıkarımlar yapmanın gerekli olduğu bir kurgu olan sözde Zihin Sarayı'nda birkaç aşama içeriyor. Alan Wake 2'de bu süreç otomatik, herhangi bir sorun yaşamadan her zaman eksik parçaya sahip olmak için deneme yanılma yoluyla ilerlemeniz yeterli olacak. Ancak bir hikayeyi sıfırdan yeniden inşa etmeniz ya da sizi yanıltabilecek parçaları düzenleyerek olası bir çözüm oluşturmak için ipuçlarını bir araya getirmeniz gerekmiyor. Ayrıca bu zihin sarayında silah ve becerilerinizi geliştirebiliyorsunuz.

Diğer bir mekanik ise, belirli bir bölümün özelliklerini kökten değiştirebilme yeteneğidir. Ancak, bu özelliği kullanabilmek için Alan'ın Zihinsel Sarayında bulunan bazı özel yazılı ipuçlarına ihtiyacınız vardır. Bu ipuçları, elinizdeki bir kartpostalda fiziksel olarak bulunduğunuz mekânı temsil eder ve size, hareket etmeniz gereken alternatif boyutları belirtmekte.

Alan Wake 2 inceleme / PC - 6

Alan Wake 2 inceleme / PC

Oynanıştaki Yetersizlikler

Alan Wake 2'nin temel yapısını anlattıktan sonra, oynanışın bazı sınırlamalarının altını çizmek gerekiyor. Öncelikle, ve burada genel anlamda modern video oyunlarındaki hikaye ile oynanış arasındaki dengesizliğe dikkat çekmek lazım. Oyunun birçok etkileşimi ve mekaniği, hikayeyi desteklemek yerine, sanki iki hikaye bölümü arasındaki boşluğu doldurmak amacıyla varmış gibi hissediliyor. Bu ara geçişler, çeşitlilik anlamında maalesef yetersiz kalıyor.

İlginizi Çekebilir: Alan Wake 2 Oynanış Videosu - İlk 30 Dakika

Düşman çeşitliliği yetersiz kaldığı gibi, hikayenin çarpıcı bir şekilde ilerlediği boss karşılaşmaları dahi, bize sunulan yolculuk boyunca, genellikle düşmanın yakınlaşmasını engellemeye odaklı oyun dinamiği nedeniyle gerçek anlamda tatmin edici bir çatışma hissi vermiyor. Uzaktan gelen sınırlı mermi saldırılarından kaçınırken yakın temasta bulunmamaya çalışmak baskın bir strateji haline geliyor.

Alan Wake 2 inceleme / PC - 7

Alan Wake 2 inceleme / PC

Düşmanlar genellikle üzerinize koşarak saldırıyor. Meşale ve ateşli silah kullanarak düşmanların zırhını zayıflatma mekaniği, ilerlemenin yavaş olmasından ötürü monotonlaşabiliyor. Ancak, tüm olumsuzluklara rağmen, Remedy'nin Control oyunundan aşina olduğumuz Metroidvania tarzı mekanikler, Alan Wake 2'de karşımıza çıkıyor. Bu, keşif elementini güçlendiriyor. Engellenen kapı ve geçitleri açmak için sıkça geri dönmek zorunda kalıyorsunuz. Aynı zamanda, oyunun %100 tamamlanmasını sağlamak için toplanması gereken birçok ikincil objeye odaklanmanız da gerekiyor.

Silah konusunda da benzer bir durum söz konusu; iki ana karakter arasında belirgin farklılıklar olmasına rağmen, kullanabileceğimiz atış opsiyonları sınırlı ve basit. Daha genel bir bakışla, özellikle ormanlık sahnelerde yaşanan çatışmaların monotonluğu, oyunun sürükleyici hikayesiyle tezat oluşturuyor.

Alan Wake 2 inceleme / PC - 8

Alan Wake 2 inceleme / PC

Sonuç

Alan Wake 2, ilk başta biraz şüpheyle bakabileceğiniz, ancak alıştıkça sizi içine çekecek, yavaş yavaş daha da kapsamaya başlayacak. Ancak, testimiz sırasında karşılaştığımız bazı grafiksel ve teknik (ekran değiştiğinde oyunun bozulması gibi) sorunların gölgesinde kalıyor. Özellikle teknik sorunların kısa sürede içinde giderilebileceğine inansak da yukarıda bahsettiğimiz gibi yetersizlikler konusunda ne yapılabilir emin değiliz.

Yine de korku oyunu severlerin, özellikle de Halloween öncesinde kaçırmaması gereken yapımlar arasında yer alıyor. Evet bir yılın oyunu olmayacak ancak keyifli vakit geçirmenizi de garanti ediyor.

Yorumlar 51
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 23:33
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.12.2023 15:53
Arkadaşlar sistemim, I7,4790,3.6 mhz- 16 gb.ram- Nvidia 1050 ti,4Gb vram...acaba bu oyunu çok akıcı olmasa da çalıştırır mı.Çünkü bunu birinci oyununu üç defa bitirmiştim,çok iyi idi.Cevap yazan olursa sevinirim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.12.2023 16:20
Oyun Constantine + Resident Evil ve Silent Hill 2 karışımı gibi olmuş. Özellikle sahne geçişleri suya gelince switch olması (Saga ile Alan değişmesi) ışığın f basarak ortamımın değişmesi özellikle Constantine oyunundan alınma gibi. Hatta seslendiren bile Constantine oyununu seslendiren (Keanu Reeves
Kalan Karakter: 300 Gönder
komikaze
komikaze 28.11.2023 14:26
Adamlar gerçekten çok farklı oyun yapıyorlar. İlk Max Payne beni ne kadar etkilediyse bu oyunda aynı şekilde vurucuydu. Çok cesur bir firma yani gündem ve popülarite çabaları kesinlikle yok. Saygı duyulması gereken ender firmalardan birisi
Kalan Karakter: 300 Gönder
zapataka
zapataka 27.11.2023 17:52
yılın oyunu ödülünü alacak oyuna 87 puan verilmiş...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.11.2023 07:35
umarım tr dil desteği gelir eğer gelirse 10 defa daha da oynarım
Kalan Karakter: 300 Gönder
Alan Wake 2
İlginizi Çekebilir