1/2

Aliens: Colonial Marines

Fuat Alpay 11.03.2013 - 09:45
Sevgi Dolu Bir Alien ve İyilik Meleği Marine
Yapımcı: Gearbox Software
Yayıncı: Sega
Türü: FPS
Çoklu Oyuncu: Var
Platform: PC, PS3, XBox 360, Wii U

Artılar: En nihayetinde Alien oyunu olması, filmleri anımsatan bazı silah ve ekipmanlar
Eksiler: Alakasız Alien atmosferi, çağ dışı grafikler, sayısız bug, sıkıcı ve tekdüze oynanış

Grafik: 45
Ses: 55
Oynanış: 50
GENEL PUAN:  50

70lerin başından 80lerin sonuna kadar altın çağını yaşayan bilimkurgu türünün vazgeçilmez isimlerinden biridir Alien. James Cameron'dan Terminator, Paul Verhoven'den Robocop, Steven Spielberg'den E.T. ve John Carpenter'den Escape from New York gibi sinema tarihinin kült filmlerini bizlere sunan bu yıllar, unutulmayacak bir evrenin daha kapılarını aralıyordu. Tuhaf bir yaratık türüyle insanların mücadelesini konu alan filmde yaratıklar insanların içine yumurtalarını bırakıyor ve yeni yavru yaratıklar ortaya çıkıyordu. Yaratığın insan içinden çıkış sahnesi, sinema tarihinin unutulmazları arasında yerini aldı. Bir bilimkurgu filminde ilk defa kadın karakteri ön plana çıkaran, action figure, kitaplar, video ve masaüstü oyunları gibi birçok yan ürünle desteklenen ve 1986, 1992, 1997, 2004, 2007'de çekilen filmleriyle bir seriye dönüşen film Alien'dan başkası değildi. Alien, çektiği henüz ikinci film olmasına rağmen çok büyük bir başarı yakalayan Ridley Scott ise çoğu sinemaseverin favori yönetmenlerinden biri haline geldi.

Aliens: Colonial Marines
Bir Alien Oyunu Nasıl Yapılmamalıdır ?
Bu oyunu uzun süredir bekliyordum aslında. Çünkü işin içinde Predator yoktu. Bu da aksiyondan ziyade korkunun, heyecandan çok çaresizliğin ön planda olacağını gösteriyordu. Düşüncesi bile yetiyordu; bir avuç Marine ve bir ordu Alien...

Bir Alien oyunu yapılacaksa eğer bazı kriterler olmalıdır diye düşünüyorum. Öncelikle bir Alien oyununda Alien olmalıdır (başka ne olacaksa). Bunu söylememin sebebi Weyland-Yutani askerlerini oyuna yakıştıramamış olmam. Her ne kadar konu gereği olmaları gerekse de oyun bana bu haliyle epeyce F.E.A.R.  serisini anımsattı. Klasik biraz asker, biraz yaratık mantığı... Ardından bir Alien oyununda Alien özellikleri yansıtılmalıdır. Nedir bu özellikler? Madde 1: Alien dediğimiz yaratık korkutucudur. Bırakın yüz yüze gelmeyi, sesi bile insanı çaresizliğe sürükler. Madde 2: Alien daima sessizliği tercih eder. Hızlıdır ve nereden çıkacağı belli olmaz. Marinelerin yanından ayırmadığı Motion Tracker'ın mantığı da buradan gelir. Madde 3: Alienların asitleri son derece yakıcıdır ve asla temas edilmemesi gerekir. Son olarak bir Alien oyununda Marine, adından da anlaşılacağı üzere sadece Marine'dir, Rambo değil. Takım halinde çalışmalı, taktik geliştirmeli ve sahip olduğu minimum mermiyi elinden geldiğince tasarruflu kullanmalıdır.

No Marine Left Behind
Gördüğünüz gibi daha oyunun konusundan bile bahsetmeden eleştirilerime başlamış bulunuyorum. Bunun sebebi çok da belirgin bir hikayenin olmaması. Zaten oyun boyunca kendini yer yer anımsatan hikayeyi de, atmosfer tamamen unutturmayı başarıyor. Aliens: Colonial Marines, Corporal Dwayne Hicks'in yardım çağrısıyla başlıyor. Captain Cruz liderliğindeki USS Sephora gemisi de söz konusu yardım çağrısının yapıldığı USS Sulaco gemisine bir araştırma ekibi gönderiyor. Ana karakterimiz Christopher Winter'ın da diğer tüm Marineler gibi tek bir görevi var: Geride hiçbir Marine bırakmamak. Zaten ortalama 5-6 saatte bitirilebilen oyunun daha da fazla detayına girmeye hiç gerek yok.