1/4

Alpha Protocol

Feyzi Özmen 15.06.2010 - 12:49
Bir ulusu karalamak veya aklamak, sizlerin elinde
Platformlar PC
Alpha Protocol
  • Yapımcı - Yayıncı Obsidian Ent. - SEGA
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Role Playing Game
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 77
Artılar Hikaye, RPG öğeleri, geniş silah, zırh ve donanım envanteri. Yenilikçi diyalog sistemi.
Eksiler Zayıf aksiyon ve aksiyon sahnelerinde yapay zekânın tökezlemesi. Kamera açıları. Günümüze nazaran çok da iyi olmayan grafikler.

Bir Ajan Doğuyor

Hemen hemen çevremdeki herkes ajanlıkla ilgili film, kitap vb. etkinlikleri sevmiş, onların macera dolu hayatları ilgimizi çekmiştir. Hele ki üstüne bir de son model spor arabalar, ilginç teknolojik aletler, güzel bayanlar olursa... Bu sebepledir ki Alpha Protocol, 2,5 sene önce duyurulduğunda çokça ilgi çekmişti. İlgi çekmişti çekmesine, ama üst üste gelen iki erteleme sonucunda bir anda popülaritesini yitirdi. Hatta sabırsızlıkla bekleyen ben bile unutmuştum. Ta ki nette amaçsızca dolaşırken çıktığına dair haberi görünceye kadar. Sonrasında ise oyunu edinmem ve başına oturmam uzun sürmedi.

İncelememize geçmeden önce değerli okuyucularımızın affına sığınarak ön bilgiler vermek istiyorum. Alpha Protocol, Obsidian Entertainment tarafından geliştirildi ve Sega Games tarafından dağıtımı yapıldı. Bunları söyleme sebebim ise Obsidian Entertainment'a değinmek. Kendileri RPG severler tarafından bilinse de, günümüzde çok da ön planda olan bir firma değil. En azından Bioware kadar isimlerini duyurmayı başaramadılar. Buna rağmen geçmişlerinde Fallout 1-2, Baldur's Gate, Planescape Torment, Icewind Dale (Obsidian Entertainment Black Isle'nin dağılan ekip elemanları tarafından 2005 yılında kurulmuştur) gibi her RPG severin gönlünde taht kurmuş yapımlarda parmağı varken; Star Wars Knight Of The Old Republic 2 Sith Lords ve Neverwinter Nights 2 gibi başarılı yapımların geliştiricisi olarak karşımıza çıkmıştı. Saydığım isimlerin ortak özelliği hikâye bazında mükemmele yakın olmaları. Bu sebeple Obsidian'dan kötü oyun çıkmaz değil, kötü hikâye çıkmaz tezinin artık genel kanıya dönüştüğünü düşünmekteyim. Bu kadar gereksiz laftan ve uzun girişten sonra, sizleri daha fazla sıkmadan asıl konumuz olan Alpha Protocol'e dönelim.



Thorton, Michael Thorton

Başına oturduğum ilk beş dakika sonrasında aklımda ilk belirginleşen olgu diyalog sistemi oldu. Mass Effect serisinin getirdiği yenilikçi sistemin bir benzerinin mevcut olduğu görülse de çok ufak eklemeler yaparak daha da mükemmelleştirdiklerini düşünüyorum. Bunun sebebi ise, seçeceğimiz diyalogu karşı taraf bitirmeden yapabilecek olmamız. Bu sayede gerçekçi bir hava kattığını, anlık sinirlerin ya da duygu patlamalarının oyuncu yönünden daha da etkinleştirildiğini söyleyebiliriz. Gerçek hayatta nasıl 5 dakika düşünüp cümleyi söyleyemiyorsak, burada da aynı şekilde yapamıyoruz. Diyalog seçeneklerinin sözcüklerden oluşmayıp davranacağımız, alacağımız tutumu gösterdiğini belirtelim. Misal olarak aggressive'i tıklarsak karakterimiz ona göre bir tavır sergilerken, joke'u tıklarsak ona göre sözcükleri belirleniyor.