Amazon, Arm'ın ilk halka arzına öncülük etmeye hazırlanıyor

Taylan Bal 12.08.2023 - 11:45
SoftBank, Arm'ın hisselerini halka açmak için Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) başvuruda bulunacak.

Teknoloji devi Amazon, SoftBank'ın Arm şirketinin potansiyel ilk halka arzına (IPO) öncülük etmek amacıyla diğer teknoloji şirketleriyle aktif olarak görüşmeler yaparak 8 ila 10 milyar dolar arasında bir miktar toplamayı planlıyor. Alınan bilgilere göre, bu durum Eylül ayında gerçekleşebilir.

SoftBank onay almayı bekliyor

SoftBank, Arm'ın hisselerini halka açmak için bu ayın ilerleyen günlerinde Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) başvuruda bulunmayı ve ardından Nasdaq'tan onay almayı planlıyor. Nikkei Asia'nın raporuna göre, Apple, Samsung Electronics, Nvidia ve Intel, şirketin piyasada listelendiği anda Arm'a yatırım yapacaklar. Amazon ise Arm IPO'sunun öncü yatırımcısı olmak amacıyla 10 milyar dolara kadar kaynak toplamayı hedefliyor.

Nikkei'nin verdiği bilgiye göre, SoftBank, Arm'ın hisselerinin %10 ila %15'ini açık piyasaya satmayı planlıyor. 2021 yılında Nvidia, Arm'ı 40 milyar dolar karşılığında satın alacağını duyurmuştu. Ancak düzenleyici zorluklar, anlaşmaya ciddi darbeler vurarak Nvidia'nın bir sonraki yıl anlaşmadan vazgeçme kararına yol açtı.

Anlaşma iptal edildikten sonra, Arm'ın halka arz edilebileceği yönünde çok spekülasyon yapıldı. Her şey yolunda giderse, bu, Arm'ın IPO'sunu yılın en büyük ilk halka arzı yapacak. Hatta Arm China'nın asi CEO'su, başarısız olan Nvidia satın almasının "Arm için daha iyi bir yol olabileceğini" zaten söylemişti.

Arm'ın değeri çok yükselecek

Amazon'un olası yatırım haberi öncesinde, Arm'ın halka arz sonrası piyasa değeri 60 milyar dolar civarındaydı. Amazon'un 10 milyar dolarlık katkısıyla, yonga üreticisinin değerinin yaklaşık 70 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

ARM CPU'larının, 2026 yılında PC pazarının %30'unu ele geçirmesi bekleniyor. ARM tabanlı CPU'ları yalnızca Apple Mac'lerde, çeşitli Chromebook markalarında ve dünyadaki neredeyse tüm akıllı telefonlarda görüyoruz. Ancak oyun bilgisayarlarında görmüyoruz. Bu nedenle, Intel ve Nvidia gibi yonga üreticilerinin SoftBank'ın çip tasarım birimine büyük yatırım yapmaya ve pay sahibi olmaya niyetlenmeleri fazlasıyla ilgi çekici.

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 3.05.2024 14:42
Kalan Karakter: 300 Gönder
Amazon, Arm'ın ilk halka arzına öncülük etmeye hazırlanıyor
İlginizi Çekebilir