AMD işlemcilere yeni kod adları

Sami Türk 3.06.2010 - 12:31
AMD işlemcilere yeni kod adları
Bu sene AMD, K8L ismiyle bilinen yeni geliştirdiği mimarisinin, yani biraz yaşlanmış olan K8 işlemcilerin ilk haleflerini piyasaya sürecek. Bununla işlemcilerin kod adları için bir şemanın kullanımı da gelmiş olacak.

Daha birkaç ay önceden AMD'nin yeni sunucu işlemcilerine Formula 1 sezonunu hatırlatan isimler koyduğu malumdu. Bunlara şimdilik Shanghai'nin yanısıra Budapest ve Barcelona da dahil. Bu sene yayınlanmak istenen dizüstü işlemcileri içinse bazı yıldızların isimleri tercih edildi. Böylece yeni tüketici işlemcileri güneşin 1.2 misli çapa sahip beyaz bir ana yıldız kümesi elemanının ismi olan "Altair (FX)" olarak biliniyordu. Bununla birlikte masaüstü işlemcilerin isimleri farklı isimli farklı modellerin olacağı şekilde verildi.

Böylelikle AMD'nin tahminlere göre bu sene zarfında satışa sunacağı diğer işlemciler yıldız isimleri "Agena" ve "Kuma" olan çift yıldız sistemleri şeklinde olacak. Agena (FX) AMD'nin masaüstü portfolyosunun dört çekirdek ve 2.4 ila 2.6 GHz çalışma frekanslarıyla (Agena FX 2,9 GHz'e kadar ve Sockel 1207+) ile iki megabyte büyüklüğünde seviye iki ve aynı büyüklükteki seviye üç ön hafızayla tepe noktasını teşkil edecekken "Kuma" ile mainstream pazarına hizmet edilecek. Her iki çekirdek de bir MByte seviye 2 ve iki MByte seviye 3 ön hafızaya başvurabilecek.

Artık AMD'de, anlaşılan bu seneden sonra da işlemcilerin bu şekilde terimlendirilmesine el atılmak isteniyor. Zira K8L ailesi işlemcilerinin yeni valu segmentine "Fluss Eridanus" takım yıldızında normal bir yıldız olan "Rana" ve başak takım yıldızında oldukça aydınlık bir yıldız olan "Spica" kod adları verildi. Bu iki işlemci muhtelif kaynakların ifadelerine göre 2007'den 2008'e geçişte çıkacak ve K8L portfolyosunu aşağı yuvarlayacak; çünkü Rana bir MB büyüküğündeki seviye 2 ön hafızalı bir çift çekirdekli işlemciyken Spica'da sadece diğer özellikleri meçhul tek çekirdekli bir işlemci söz konusu.

Söylenti mutfağında ilk olarak 2008'de çıkacak işlemcilere dair yenilikler de var. 2007'de arzedilen K8L işlemcilerin bu üç halefi de muhtemelen yıldız isimleri taşıyacak. Bu konuda şimdiye kadar yeni iki üst sınıf modellerin isminin "Deneb FX" ve "Deneb" olacağı söylentileri dolaşıyordu. Deneb yıldızında Wega ve Altair ile güneş üçgenini teşkil eden ve güneşten üç milyon kez daha parlak olan kuğu yıldız takımındaki en parlak yıldız söz konusuyken (tam bir ifadeyle mavi bir dev), selefleri karşısında DDR3 hafızayı desteği sağlanan muadil işlemciler dört çekirdekli.

Yukarıda zikredilen Kuma'nın halef modelini 2008'de yeni yayınlanacak "Propus" temsil ediyor. İsmini veren yıldız astronomide daha çok "Tejat Prior" olarak biliniyor ve ikizler yıldız takımında yer alıyor ve muhtemelen DDR3 RAM destekli çift çekirdekli bir işlemci olacak.

Kaynağa ulaşmak için tıklayınız.




Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 15.05.2024 12:31
Kalan Karakter: 300 Gönder
AMD işlemcilere yeni kod adları
İlginizi Çekebilir