AMD, TSMC ile özelleştirilmiş 5NM için çalışıyor olabilir

Berat Darıcı 18.04.2020 - 13:33
Özelleştirilmiş 5NM üretim teknolojisi TSMC tarafından AMD'ye özel olarak özelleştirmeler ile geliştiriliyor. ZEN 4 ve RDN3 bu teknolojiden faydalanacak.

TSMC elini güçlendirmeye ve yeni müşterileri ile iletişimini kuvvetlendirmeye devam ediyor. Samsung'u mobil CPU konusunda zor durumda bırakan şirket, AMD'ye güç vererek uzun vadeli oynuyor. Son gelen raporlar AMD ve TSMC'nin ortaklaşa bir şekilde özelleştirilmiş 5NM için çalıştığı yönünde.

Apple, AMD ve Huawei başta olmak üzere pek çok teknoloji şirketi için üretimde bulunan TSMC üretim bandlarını doldurmak için uğraşıyor. Bu yıl sonunda Ryzen 4000 serisi işlemciler ile karşımıza çıkmaya hazırlanan AMD, Zen 3 mimarisiyle beraber 7nm üretim teknolojisini kullanması bekleniyor. Fakat hâlâ resmi bir bilgi olmadığı için ve COVID-19 dolayısıyla yaşanabilecek gecikmelerden ötürü firmanın olası bir 5nm üretim teknolojisi ile bu yılın sonunda karşımıza çıkması da olasılıklar arasında.

AMD, TSMC ile özelleştirilmiş 5NM için çalışıyor olabilir

Özelleştirilmiş 5NM sayesinde daha yüksek saat hızları ve daha az enerji ihtiyacı bizleri bekliyor

5nm ile beraber AMD'nin daha yüksek frekans saat hızlarına çıkması ve daha düşük enerji ihtiyacı ile rakibine karşı avantaj sağlaması kolaylaşacak. AMD son zamanlarda sürekli olarak gelişmiş bir üretim teknolojisinden bahsediyor. Herkes bunun 7nm+ olmasını bekliyor. Fakat 5nm gibi bir sürpriz ile bu yılın sonunda son kullanıcıyla buluşursa AMD rakibine sert bir çelme takmayı başaracaktır.

Intel'in son zamanlarda özellikle tek çekirdeği belli ısı koşulları doğrultusunda yüksek saat hızlarına çok yüksek enerji tüketimi ile çıkarması dalga konusu olmuşken, AMD farklı noktalara odaklanmış gibi gözüküyor. Intel elindeki tek kozu olan tek çekirdek performansında rakibine liderliği vermemek için adeta sınırları zorluyor. Bu sınırlar harcanan enerji miktarı ile gözler önüne serildi bile.

Elbette gerçekçi olmak gerekirse bahsi geçen geliştirilmiş 5nm üretim teknolojisi gelecek yılın sonunda karşımıza çıkacak olan Zen 4 işlemciler ve RDNA3 grafik kartlarında kullanılacak. Nvidia yayıncılara verdiği destek ile son zamanlarda AMD karşısında avantaj elde etmeye çalışıyor. AMD'nin pazar payı ekran kartı tarafında hâlâ istenilenin altında.

AMD şimdilik benim "5+" olarak adlandıracağım yeni üretim teknolojisini 2021 yılı için hazırlaya dursun. Intel ise bir süre daha çözümü daha fazla enerji ile daha fazla performans elde etmekte bulursa hisse değerleri düşmeye devam edecek. AMD işlemcilere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 21:27
Kalan Karakter: 300 Gönder
AMD, TSMC ile özelleştirilmiş 5NM için çalışıyor olabilir
İlginizi Çekebilir