Android 12 özellikleri, beta nasıl indirilir?

Alparslan Gürlek 19.05.2021 - 14:55
Google, henüz beta aşamasında olan Android 12 özellikleri ve tasarımsal değişiklerini tanıttı. Peki beta nasıl indirilir? Gelin birlikte bakalım.

Google, Android 12 özellikleri ve yeniliklerini kullanıcılara tanıttı. Yeni sürümde karşımıza daha farklı tasarım tercihleri çıkıyor. Bununla birlikte önümüzdeki dönemde mobil işletim sisteminin ne yöne doğru evrileceği konusunda da ipuçları görebiliyoruz. Gizlilik, kişiselleştirme gibi konuları vurgulayan yeni Android sürümü henüz beta aşamasında. Peki Android 12 beta nasıl indirilir? Gelin birlikte bakalım.

Android 12 özellikleri tasarım ve kişiselleştirmeye odaklanıyor

Google'ın blog gönderisinde belirttiği üzere Android 12, "Android hakkında sevdiğiniz her şeyi temel alır ve size uyum sağlayan son derece kişisel bir telefon oluşturmaya, varsayılan olarak güvenli ve tasarım gereği özel bir işletim sistemi geliştirmeye ve tüm cihazlarınızın birlikte daha iyi çalışmasını sağlamaya" odaklanıyor. Dün yayınlanan ilk beta sürümü ile birlikte bizlerle önümüzdeki dönemde sunulacak özelliklerden bazılarını paylaştılar.

Android 12 özellikleri, beta nasıl indirilir?

İşletim sisteminin yeni sürümü, daha kişisel bir deneyim sunmaya odaklanıyor. Bu anlamda atılan en büyük adımın da tasarımsal yönde olduğunu söyleyebiliriz. Yeni renk paleti, simgelerin ve bütün şekillerin daha dairesel olması gibi bazı özelliklerle birlikte her zamankinden daha etkileyici, dinamik ve kişisel bir tasarıma imza atıyorlar.

Öyle ki yeni sürümle birlikte telefonunuzda kullandığınız duvar kağıdı, bütün deneyiminizi baştan aşağıya etkileyecek. "Renk çıkarma" denilen bir teknik ile seçtiğiniz duvar kağıdındaki baskın renkler algılanacak ve widgetlarınız, simgeleriniz ve bütün işletim sistemi bu hakim renklere bürünecek.

Her şeyin daha akıcı olması hedefleniyor

Google yayınladığı blog gönderisinde bu konudan "Bir Android 12 cihazı elinize aldığınız andan itibaren, her dokunuşta, kaydırmada ve dolaşırken nasıl canlandığını hissedeceksiniz" diye bahsediyor. Daha yumuşak, akıcı hareket animasyonlarıyla telefonunuz dokunmalarınıza daha hızlı yanıt verecek.

Bununla birlikte deneyimi daha akıcı ve verimli hale getirmek adına Android 12 özellikleri arasında etkileşimlerin basitleştirilmesi de bulunuyor. Çeşitli optimizasyonlar ile yeniden bütün sistem tasarlanmış. Bu sayede CPU süreniz %22'ye kadar düşerken sistem tarafından kullanılan çekirdek kullanımı da %15'e kadar azaltılmış. Bu da cihazınızın güç verimliliği sayesinde daha uzun batarya ömrüne sahip olmasını sağlıyor.

Android 12 bildirim ekranını gösteren bir görsel

Telefonunuzun en tepesinden kaydırarak açtığınız bildirim alanında da önemli değişikliklere gidilmiş. Kullanımı basitleştirmeye yönelik yapılan iyileştirmelerin yanı sıra tasarımsal anlamda da her şey daha erişilebilir ve açıklayıcı bir hal alıyor. Bu sayede genelde çok hızlı kullandığınız bildirim alanında dinlediğiniz müzikler, gelen bildirimler ve üst tarafta yer alan ayarlar kısmı daha anlaşılır olacak.

Gizlilik konusunda da önemli adımlar atılıyor - Android 12 özellikleri

Android 12 özellikleri arasında kamera, mikrofon ve konum gibi gizliliğin korunmasının önemli olduğu alanlarda da çeşitli iyileştirmeler mevcut. Kamera ya da mikrofonunuzun etkinleştirilmesi durumunda ekranınızın sağ üst tarafında yeşil bir ışık bulunacak. Böylece istenmeyen durumlarda kameranızın ya da mikrofonunuzun kullanıldığını görmenize olanak sağlanacak. Ayrıca kamera, konum ve mikrofon gibi önemli özelliklerin hangi programlar tarafından kullanıldığını görmenizi sağlayan bir güvenlik arayüzü de yeni sürümde mobil işletim sistemine ekleniyor.

Android 12 kamera, mikrofon ve konum ayarları

Konumunuzu öğrenmek isteyen programlara izin verirken artık daha fazla seçeneğiniz olacak. Eğer doğrudan olduğunuz konumu görmesini istemiyorsanız ve programın yine de konumunuzu bilmeye ihtiyacı varsa "yaklaşık konumunuzu" görmesine izin veriyorsunuz. Bu da sizin tam üzerinde olduğunuz noktayı değil, daha çevresel konumunuzu paylaşıyor ve gizliliğinizi korumaya bu şekilde devam edebiliyorsunuz.

Android 12 beta nasıl indirilir?

Android 12 beta nasıl indirilir? Yanıtı çok basit. Mobil işletim sisteminin yeni sürümü, öncelikli olarak Google'ın Pixel telefonlarında kullanıma sunulacak. Ancak şimdilik aşağıdaki listede yer alan markaların bazı telefon modelleri için indirilebilir durumda.

İlgili markaların isimlerinin üzerine tıklayarak, hangi modeller ile uyumlu olduğunu görebilir ve betayı indirebilirsiniz. Android 12 özellikleri ve yenilikleri bu şekildeydi. Sizler de görüşlerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın.

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 01:43
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.05.2021 18:48
Samsunga ne zaman gelir ?
------------------
İlerleyen dönemlerde gelmesi bekleniyor, ilk etapta güncellemeyi alacak markalar yazıdakiler sadece. Duyurulduğunda bu yazıyı da güncellerim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.05.2021 18:34
e bu ios çakması olmuş :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
Android 12 özellikleri, beta nasıl indirilir?
İlginizi Çekebilir