1/5

Angry Birds / Rovio - Sini Matikainen röportajı

Mahmut Saral 1.08.2011 - 17:57
Kızgın kuşlarla daha uzun süre beraberiz, hem de yeni projelerle!
Mobil cihazlarda oynanan casual oyunlar, gün geçtikçe popülaritelerini daha da artırıyor. Oyunlara ilgi o kadar fazla ki, bu konu hakkında sektörün dev isimleri bile harekete geçmek zorunda kalıyor. Son örneği, EA Games. Angry Birds markası ise, belki de son dönemin en ünlü, en dikkat çekici ismi. Öyle ki yapımcılar, sadece oyun hazırlamakla yetinmemeye; oyuncaklar, filmler ve çeşitli yan projeler de geliştirerek dünyanın en önemli eğlence markalarından birini oluşturmaya kararlı.

Rovio'dan Sini Matikainen ile Angry Birds serisi üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Karşımızda yetkili bir isim görünce, haliyle ilk olarak aklımıza "Angry Birds fikri acaba nasıl oluştu?" sorusu geldi. Her biri şirin, birbirinden farklı ve son derece kızgın bu kuşlar, nereden çıktı yahu? Sini Matikainen, hemen açıklık getiriyor: " Oyun tasarım takımımız, yerde tepişen ve uçamayan kuşlar konseptini ileri sürdü ilk olarak. Sonrasında takımın geri kalanı da bu fikri sevdi. Oynanış buna sadık kalınarak tasarlandı."

Angry Birds / Rovio - Sini Matikainen röportajı
Peki neden düşmanlar olarak domuzlar seçildi? Aslında kuşlar ile kedilerin gerçek hayatta pek anlaştığı söylenemez, ki bu konuya eğlence dünyasında örnek gösterilebilecek bazı çizgi filmler de var. Bu konuda yapımcı ekibin domuzları seçmesi gerçekten akıllıca. Matikainen: "Oyunu tasarladığımız sırada domuz gribi salgını vardı ve hasta, yeşil domuzlar uygun birer düşman olarak görünüyordu" diyor.

iPhone, iPad, iPod Touch ve Android işletim sistemi kullanan mobil cihazlarda oyun oynama alışkanlığı giderek artıyor. Aynı orantılı olarak yeni oyunlar da bir bir geliştiriliyor ve çok ucuz fiyatlara kullanıcılara sunuluyor. Peki Rovio, mobil oyunların geleceği hakkında ne düşünüyor? Oyuncular artık klasik FPS, RPG gibi oyunlardan sıkılmış ve farklı arayışlar içine girmiş olabilir mi? Rovio, eski alışkanlıkların yanına yenilerin de eklendiğini savunuyor: "FPS ve RPG oyunları için her zaman bir yer olacaktır. Ancak gördüğümüz şey, daha geniş kapsamlı oyunların, daha fazla kullanıcıya ulaşıyor olması."