1/4

Anime ve Manga #1

Ceyda Doğan 23.01.2013 - 15:34
Bitmek bilmeyen savaş sona erecek mi?
Anime ve manga kültürünü anlatacağımız yeni yazı dizimizde, merak ettiğiniz ve aslında aklınızdan geçen bir çok sorunun cevabını vereceğiz. Merak eden okurlarımız için animelerin; nereden, nereye geldiğini ve hangi animelerin, ne zaman vizyona gireceğini yayınlayacağız. Hatta animelerden önce mangaların çok daha önemli yerlerde olduğunu göreceğiz.

Anime nedir? Nasıl gelişmiştir?
Animasyon veya çizgi film anlamına gelen Fransızca kökenli bir kelime olan anime, mangaların televizyona uyarlamasıdır. Animeler, hem el çizimi, hem de bilgisayar yapımı olabiliyorlar. Normalde 20 dakikalik bölümler halinde televizyonda yayınlanan anime dizileri, OAV veya OVA denilen videolar şeklinde de piyasaya sürülebiliyorlar. Bunlar da yaklaşık 45 dakika olabiliyor veya daha uzun sürebiliyor. Kısacası zaten biten anime serilerini tatlandırmak için yapılırlar.
Animenin babası olarak bilinen Osamu Tezuka, Astro Boy ve Kimba the White Lion adlı çalışmaları ile tanınıyordu. Genç yaşta 8mm'lik kamerasıyla küçük animasyonlar çekmeye başlamış ve bu animasyonlarında Walt Disney ve Max Fleischer'ın eserlerinden ilham almıştı. Onun izinden yürüyen sanatçıların yapıtlarıyla yeni bir stil ortaya çıkmıştır.

Bunun dışında Hayao Miyazaki farklı bir bakış açısıyla  ve çalışmalarıyla, daha başarılı bir yönetmen olarak gündemde yer alıyor.

Anime ve Manga #1
Anime ve Manga #1
,
                             Osamu Tezuka                                               Hayao Miyazaki                                 
İlk izlediğim animeyi düşünüyorum da, insanlar bana "anime ve çizgi film arasındaki fark ne? Manga neden okuyorsun?" gibi bir yığın soru soruyordu. Cevabı aslında çok kolay. Biri Japonya'dan geliyor. Diğeri ise diğer ülkelerden. Doğal olarak zaten ikisini de aynı kefeye koymak saçma olur. Animeler normalde insanların anladığı şekilde çizgi filmler değillerdir. Çizgi film denilince insanların aklına gelen şeyler: Tweety, Slyvester, Tom & Jerry gibi çocuk zekasındaki animasyonlardır. Halbuki her yaş ve her zevke göre anime bulunmaktadır. Çocuklarla limitli değildir. Animelerde mutlaka yaş sınırı koyulur. Kimi animeler gerçekten kan ve vahşetten oluşmaktadır bu yüzden +18’le etiketlenir. Animeler daha çok koca koca gözleri ve uzun bacaklı karakterleri ön planda tutmaktadır.