1/5

Anime ve Manga #3 Terimleri öğrenelim

Ceyda Doğan 12.06.2013 - 14:41
Anime ve manga terimlerini öğrenelim
Anime ve manga köşemin üçüncü bölümünde ne yapayım, ne yapayım diye düşünüyorum bir haftadır. Geçen hafta filler bölümlerle ilgili size birkaç bilgi vermiştim. Ayrıca kadınlara ve erkeklere hitap eden anime türlerine de değinmiştim. Şu konuda anlaşalım, kimi zaman şu “kadınlara hitap eden animeler” türü var, işte ben onlara karşı çıkanlardan biriyim. Terim olarak doğru tanımlamalar yapsalar bile, neden şu kadınlar ve erkekler tartışması bitmez anlamıyorum. Animeye bile girmiş bu tartışma. Neyse konudan sapmadan devam edeyim.

Bu hafta anime ve mangada en çok karşılaştığımız bazı terimlere değineceğim. Hani şu altyazılarda gördüğümüz ve bir türlü çevirisi yapılmayan –chan’lar, -sama’lar, -dono’lar var ya, bu hafta da bunlara değinelim istedim.

Sevgi ve saygı bir araya gelirse
Birçok anime ve mangada karşı karşıya kaldığımız bazı yabancı terimler vardır. Kimi zaman bunları kısaltılmış olarak görürürz, kimisiniyse “-“ işaretiyle isimden ayrı tutulmuş olarak görürüz. Bunlara verilebilecek birçok örnek vardır. Anime ve mangalardaki görsel örneklerden giderek, sizlere yabancı kaldığınız ve aslında anlamlarının çok basit olduğu terimleri anlatacağım. İlk örneğimizle başlayalım.


Anime ve Manga #3 Terimleri öğrenelim