1/3

Anime ve Manga #7 Evangelion

Mert Günhan 13.06.2013 - 00:23
Neon Genesis Evangelion
Bu ay Anime-Manga köşesini Ceyda’nın pençelerinden çalarak kendime aldım. Şaka bir yana kendisi içeride bağıra çağıra God of War: Ascension oynadığı için bu hafta benimlesiniz.

Sizlere Japon animasyonunun her anlamda en önemli yapımlarından birisi olan Neon Genesis Evangelion’dan bahsetmek istiyorum. 90’lar bayrağını hakkıyla sallayan Evangelion ve Evangelion’un yaratıcısı Hideaki Anno’nun oldukça enteresan bir hikayesi var.

Evangelion’u yapan ve sonradan Japonya’nın en önemli stüdyolarından biri haline gelecek olan Gainax 1980 yılında Daicon Film ismiyle Üniversite öğrencileri Hideaki Anno, Yoshiyuki Sadaomoti, Hiroyuki Yamaga, Takami Akai, Toshio Okada, Yasuhiro Takeda ve son olarak Shinji Higuchi tarafından kuruldu. Daicon III isimli ilk projeleri ile 1981 yılında 20.Geleneksel Japan National SF Convention’a katılan ekip, daha sonraları bu olayın ne kadar önemli olduğunu anlayacaklardı.

Anime ve Manga #7 Evangelion
Birkaç Daicon projesinden sonra ismini 1985 yılında Gainax olarak değiştiren firma, Royal Space Force: The Wings of Honneamise’i 1987 yılında çıkartıp bir klasiğe imza atacaktı. 1988’de firma Gunbuster OVA’sı ile (Original Video Animation) oldukça popülerlik kazanacak ve Nadia, Otaku no Video gibi işler üretecekti.

1995 Gainax için değişimin yılıydı. 95’ten sonra Hideaki Anno, Gainax’ın bünyesinde Evangelion’u çıkartıp dünyanın animasyon konusunda en popüler isimlerinden biri olacaktı.

Peki ama nedir bu Neon Genesis Evangelion? Bu ismi binlerce Japon animesinden ayıran parametreler neydi ki böylesine büyük bir kültürel fenomen haline geldi? Neon Genesis Evangelion (Yeni Çağın İncili) genel konusu itibariyle oldukça basit görünüyor fakat bu görünüm sizi yanıltmasın. NGE adı eğer bir kapıysa ve görünürde olan hikaye bu kapının üzerinde bulunan çatıysa, bu çatının altında öyle kompleks bir yapı bulunmakta ki, gerçekten çok ciddi araştırmalara ve analizlere tabi tutulmalı (ki tutuluyor).

Evangelion “Mecha” türünde bir anime. Peki Mecha nedir?  Mecha büyük robotları, makineleri ve bunları kullanan insanları konu alan bir anime türüdür. Super Robot, Real Robot gibi çeşitli türleri olup, robotlara meraklıysanız içine bir girip bir daha çıkamayacağınız bir konsepttir.

Anime ve Manga #7 Evangelion
Mecha olmasının yanı sıra “Apokaliptik” kelimeleri de Evangelion'un türünü tanımlayabilir. Genel anlamda konusuna değinecek olursak, 1.algıda NERV isimli bir organizasyonun çocuk pilotlara sahip Evangelion isimli robotları kullanarak “Angel” olarak bilinen varlıklardan dünyayı korumasını konu alır. Bu pilotlardan eksen karakterimiz NERV’ün lideri olan Gendo Ikari’nin oğlu Shinji Ikari’dir ve hikaye sonraki bölümler de Shinji’nin psikolojisine odaklanır.

Derinlik Evangelion’un en önemli yanlarından biri. Zengin sembolizm, algı katmanlarına hitap eden oldukça detaylı hikaye ve sunduğu psikoanaliz öğeleri sebebiyle kendisine büyük yer edinen Neon Genesis Evangelion, aynı zamanda modern dünyanın en önemli kurgularından biridir.

Algı katmanları demiştim. Bunu dememin ana sebebi Evangelion’un gerçekten farklı algılara farklı şekillerde hitap etmesi. Algınızı kapatarak hikayeyi tamamen size verdikleriyle değerlendirebilirsiniz veya size verdiklerini eşeleyip kömürlerin içinden çıkan elmas misali daha derinlere gidebilirsiniz.

Peki ama nedir Evangelion’un hikayesi? Evangelion isimli robotları kullanarak dünyayı Angel denilen yaratıklardan NERV adına korumaya çalışan bir çocuk mu Shinji Ikari? Yoksa bir çocuktan fazlası mı? İşte bu tamamen izleyicinin insafına kalmış durumda.