AOC CU34G2X İnceleme: Kavisli Oyuncu Monitörü

Murat Oktay 15.09.2020 - 15:31
AOC CU34G2X İnceleme: Kavisli oyuncu monitörü arıyorsanız, 21:9'luk orana sahip 35 inch'lik dev monitor incelememizi okumadan karar vermeyin.

Monitörler gitgide büyümeye, farklı şekillerde kullanılmaya ve üretilmeye başlıyor. Değişim sadece şekil ve boyut olarak değil, aynı zamanda da önemli teknolojik ilerlemeleri de kapsıyor. AMD FreeSync veya Nvidia G-Sync desteği birçoğumuz için en önemli konulardan biri haline gelmeye başlaması da bunun bir göstergesi. Sonuçta ekran kartımızdan en iyi performansı almayı hepimiz istiyoruz. Ayrıca monitörlerimizi sadece bilgisayarlarımızda değil, kimi zaman oyun konsollarımızda da kullanıyoruz. Bu sebeple HDR desteğinin de önemi artıyor. Alacağımız monitörün o özelliklere kutu üzerinde sahip olması yeterli olmayacaktır. Ne kadar desteklediği de büyük önem oluşturuyor. Biz de sizler için "AOC CU34G2X İnceleme: Kavisli Oyuncu Monitörü" ile yeni alacağınız üründe yardımcı olmak istedik.

AOC CU34G2X İnceleme: Kavisli Oyuncu Monitörü

AOC CU34G2X İnceleme: Kavisli Oyuncu Monitörü

Geçtiğimiz günlerde incelediğimiz AOC 24G2U'u en ucuz oyuncu monitörü olarak seçmiştik. Bugün ise elimizde yine AOC'nin 34'' lik kavisli bir oyuncu monitörü bulunuyor. Boyutları büyük olduğu için, kutusu da oldukça iri olan ürünü eve getirmekte zorlandım. Genelde yüksek performanslı oyuncu monitörleri sunan AOC'nin CU34G2X modelini incelemek için oldukça sabırsızlanıyorum. O yüzden sizleri de çok bekletmeden ürünün firma tarafından belirtilen teknik özellikleri ile başlayalım.

Teknik Özellikler

Panel Tipi/ Arka Işık: VA / W-LED
Ekran Boyutu/En Boy oranı: 34 inç / 21:9
Maksimum Çözünürlük/Yenileme: 3440x1440 @ 144 Hz
FreeSync: 48-144 Hz
Renk Derinliği/Gamut: 8-bit / DCI-P3, HDR10
Tepkime Süresi: 1 Ms
Parlaklık: 300 nit
Kontrast: 3,000:1
Hoparlör: Yok
Video Bağlantıları: 2x DisplayPort 1.2; 2x HDMI 2.0
Ses Çıkışı: 3.5mm headphone output
USB 3.2: 1X yukarıda, 4x aşağıda
Enerji Tüketimi: 47w, parlaklık @ 200 nit
Panel Ölçüleri: 31.8 x 15.6-20.6 x 10.5 inç
Ağırlık: 8.1kg

AOC CU34G2X İnceleme: Kavisli Oyuncu Monitörü

AOC CU34G2X, 144 Hz yenileme hızı ve 1 ms tepkime süresine sahip bir monitör. 21:9 oranı sayesinde ultra geniş bir deneyim sunuyor. 34 inç diyagonal VA paneli ile 3440x1440 çözünürlük sunan monitörün boyutuna göre küçük bir fiyatı bulunuyor. 499 GBP. Öncelikle belirtmem lazım ki, AOC CU34G2X, oyuncu monitörü olarak tanıtılsa da tasarım ile uğraşanlar için de oldukça geniş bir çalışma alanı sunuyor. Ben her iki konu ile ilgilendiğim için her iki açıdan da bakacağım.

Kutuda Neler Var?

- Monitör ayak seti
- DisplayPort kablosu
- HDMi kablosu
- Güç kablosu
- Kurulum CD'si

Tasarım

CU34G2X'in tasarımı, artık AOC monitörlerde alıştığımız üzere oldukça ince bir çerçeve kalınlığı ile geliyor. Yanlardan baktığımız zaman da oldukça ince bir monitör olduğunu fark edebiliyoruz (14,5 mm). Doğal olarak, monitörün ayağının bağlı olduğu kısımda monitör biraz daha kalınlaşıyor. Ekranın altında bulunan beş tuş ile menülere ulaşıp, ayarlarınızı yapabiliyorsunuz. Monitörün arka kısmında da bağlantı noktaları bulunuyor. Genel olarak mat siyah renklerin hakim olduğu arka panel, iki yandan içe doğru uzanan kırmızı çizgiler sayesinde hoş bir görünüm kazanmış. Arka panelde 4 adet USB çıkışı, 2 adet HDMi 2.0, 1 adet Display Port 1.4 bulunuyor. 1.4 display portu ile 3440x1440 @144Hz görüntü alabiliyorken, HDMI 2,0 girişinden sadece 100Hz lik bir görüntü alabiliyoruz. İki çıkış da Adaptive Sync özelliğini destekliyor. Monitörün yerleştirildiği ayaklar, yukarı ve aşağı doğru hareket edebiliyor. AOC'nin düz ekran monitörlerinde bulunan sağa ve sola yatırma özelliği bunda bulunmuyor. Kavisli monitörlerde bu özelliğin çok gerekli oldmadığını da söylemem lazım. Tüm bunları bir kenara koyup, kurulumu yaptığınızda karşınızda devasa bir ekran durmaya başlıyor. Açtığınızda kendinizi gerçekten özel hissettiriyor.

AOC CU34G2X İnceleme: Kavisli Oyuncu Monitörü

İlk İntiba

Az önce de belirttiğim üzere masanıza koyup, karşısına geçtiğinizde kendinizi özel hissediyorsunuz. Ancak daha da önemlisi bundan sonra ilk ne yapmak isteyeceğiniz. Bu kadar geniş bir erkranda oyun oynamak çok keyifli olacağı için hızlıca Rainbow 6: Siege'e gireyim dedim. Ancak oyun 16x9 destekelediği için biraz hayal kırıklığına uğradım açıkçası. Belki monitörün heyecanı ile göremediğim ayarlar da olabilir ama beklemek istemiyordum tabii ki. Hızlıca başka bir Ubisoft / Tom Clancy oyunu olan Ghost Recon Breakpoint'e girdim. Çok şükür ki destekliyordu. Bu arada test etmek için kullandığım bilgisayar da Monster'ın Tulpar serisi bir dizüstü. Açık konuşmak gerekirse 4K destekler mi diye çekiniyordum. Ama korktuğum gibi olmadı. Çok rahat bir şekilde açıldı ve oyuna daldım. Monitörün, oyun esnasında yüksek bir kontrast sunduğunu söyleyebilirim. Arttırılmış statik kontrastın, Ghost Recon'un karanlık alanlarında bile müthiş bir iç derinlik ve atmosfer sağladığını belirtmek lazım. Deneyenler, oyun esnasında, gamanın daha az olduğu monitörün kenar kısımlarında detayların rahat görülebilir olduğunu fark edecektir. Oldukça canlı görüntülere sahip. Patlamaların ve alevlerin şaşırtıcı derecede gerçekçi ve canlı olduğunu da söyleyebilirim.

AOC CU34G2X İnceleme: Kavisli Oyuncu Monitörü

Elbette bu özelliklerin tamamı sadece ürün ile alakalı değil. Sisteminizin de bunları sağlayabilecek kadar güçlü olması gerekiyor. Ancak bunları desteklemeyen bir ekran ile ne kadar uğraşırsanız uğraşın, alacağınız keyif %50 düşecektir. Elbette olumlu özelliklerinin yanında ufak bir eksisi de var. Kimi zaman ekranın alt kısımlarında doygunluk seviyesinin düştüğünü gözlemledim.

Renk çeşitliliği oldukça fazla olan “South Park” dizisini izleyerek de denedim. Renkler yine aynı şekilde oldukça canlıydı. Ama yine kenarlara doğru, özellikle pastel renklerde, doygunluğun azaldığını gözlemledim. Yine de renklerin ve doygunluğun oldukça yeterli ve dengeli olduğunu rahatça söyleyebilirim.

AOC CU34G2X Görüş Açısı

Monitörün görüş açısı gerçekten güzel. Ortalama 70cm lik bir uzaklıktan, ki bu uzaklık monitör ile aramızda olması gereken ideal uzaklıktır, gayet rahat bir şekilde monitörün her yerini görebildim. Kenarlardan baktığımda ise 150 dereceden sonra görüntünün yanlarının siyahlaşmaya başladığını söyleyebilirim.

AOC CU34G2X, farklı oyun modları ile geliyor. Monitörde FPS, RTS, Racing, Gamer 1, Gamer 2 ve Gamer 3 şeklinde altı adet hazır mod bulunuyor. Bu özellikler OSD sunarken, seçilen moda göre, monitörün bazı ayarları değiştirilemez oluyor. Bu modların çoğu, görüntü keskinliğini arttırarak daha keskin bir görüntü elde etmemizi sağlıyor. Bunlar, input-lag değerine ya da tepkime süresine bir etki etmiyor.

Görüntü Modları

Her modun kendine göre “overdrive” özelliği var. Mesele 'FPS', 'RTS' ve 'Racing' modları menüdeki 'luminance özelliğini (parlaklık en üst seviyede sabitleniyor), “color setup” menüsünü ve bir çok ayarı devre dışı bırakıyor. 'Gamer' adı altındaki modlar ise, ayarlar konusunda bizlere biraz daha fazla esneklik sağlıyor. Yine de 'color setup' menüsü gibi bir kaç özellik devre dışı kalıyor.

Monitör kutudan çıktığı şekildeki ayarlarında da oldukça iyi bir görünüm sağlıyor. Zengin renkler sunarken, bazı noktalarda derinlik kaybı hissedilebiliyor. Tabii ki bunların hepsi OSD (on screen display) menüsünden değiştirilebiliyor. Monitör, bir kaç farklı Low Blue Light ayarı (LBL) ile geliyor. Bu modlara 'game settings' menüsünden ulaşabiliyoruz. 'LowBlue Mode' için ekstra bir alan olsaydı çok daha rahat bir kullanımı olabilirdi. Monitörün yaydığı mavi ışık oranını değiştiren bu ayarın bulunduğu menüyü öğrendikten sonra, ulaşımı kolay denelebilir. Mavi ışığın uyku hormonlarını etkilediği bilindiği için, genellikle uyku öncesi zamanlarda kullanmak çok daha uygun.

AOC CU34G2X İnceleme: Kavisli Oyuncu Monitörü

Yapmış olduğum testlerde, monitörün 5,28ms ( 144Hz de ¾ kare) bir input lag değeri verdiğini gördüm. 144 Hz de 'Low input lag' ve 'adaptive sync' ayaları arasında ölçülebilecek bir fark bulunmuyor.

Oynarken ve video izlerken, kare ve tazeleme oranları iyi sonuçlar verdi. Bu konuda Low Input Lag özelliğinin oldukça etkisi olduğunu da söylemem gerekiyor.

Monitörün 'Motion Blur Reduction' (MBR) isimli bir özelliği daha bulunuyor. Bu özelliği Adapticve-Sync ile aynı anda kullanamıyoruz. Motion Blur Reduction'ı bir çok oyunda denemiş olmama rağmen, Rainbow 6 oyununu 144Hz de oynarken gözlemlediğim şeyleri baz alarak değerlendirmek istedim. Monitöre 'Boost' özelliği ile 144 Hz'ye sabitledim.

AOC CU34G2X İnceleme: Kavisli Oyuncu Monitörü

Özelliği kapalı ve açıkken görüntülerde belirgin bir bulanıklık değişikliği vardı. Karakterimi hızlı bir şekilde döndürdüğüm zaman bile, oyun detaylarını hiç bozulmadan güzel bir şekilde görebildim. Bu sayede, hızlı manevralar esnasında, düşmanları ve çevreleyen ortamı rahatça görebildim. Kısacası, MBR özelliğinin çok iyi bir performans sağladığını söylersem, yanlış konuşmuş olmam.

AOC CU34G2X İnceleme: Karar

Sonuç olarak, AOC CU34G2X Kavisli Oyuncu Monitör ile 3440x1440 çözünürlük, 21:9 oranı ve 144Hz yenileme ile gayet tatmin edici şekilde oyun oynayıp, video izleyebildim. İnternette sayfaları rahatlıkla gezdim. AOC CU34G2X Kavisli Oyuncu Monitör İncelemesi için çalışırken kendime defalarca ekranın boyuntundan etkilenmeden, tarafsız bir inceleme çıkartabilmek için telkinde bulundum. Sonuçta böyle büyük bir ekranda oynamak oldukça keyifli. Bu sebeple eksilerini görmekte zorlabilirsiniz. Elimden geldiğince objektif bir şekilde anlatmaya çalıştım. Bu monitörü deneyimleme şansına sahip olduysanız ya da sahipseniz, deneyimlerinizi bizler ile yorumlar kısmında paylaşmanızı rica ediyoruz. Sonuçta cebimizden çıkacak her kuruşun doğru hesaplanması bizler için önemli.

Yorumlar 6
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 23:35
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.01.2021 15:00
2K çözünürlükte daha yüksek Hz alınıyor mu? Yine 144 Hz mi?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.01.2021 05:50
Yaklaşık 2aydır kullanıyorum, 24inç monitörden 34inç monitöre geçerken biraz korkmuştum ama kısa sürede alıştım ve her işimi kolayca yapabiliyorum. Özellikle 144hz ve 1ms olması oyunlarda da büyük avantaj sağlıyor. Tavsiye ederim ????
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.09.2020 18:04
Fiyat olarak iyi bir cihaz Ips panel olsa harika olurmuş ama fiyatı bunun 2 katı daha pahalı olurdu
MK Okuru
MK Okuru 15.09.2020 19:20
oyun için va çok daha iyi
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.09.2020 17:51
Oha monitöre bak :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.09.2020 16:42
O kadar ayrıntı vermişsiniz kavis oranından bahsetmemişsiniz 1000R mi yoksa 1500-1800 mü
--------------------------------
Monitör 1500R kavise sahip.
Kalan Karakter: 300 Gönder
AOC CU34G2X İnceleme: Kavisli Oyuncu Monitörü
İlginizi Çekebilir