1/3

APB - All Points Bulletin

Arda Gündüz 20.07.2010 - 15:41
Aman prestijinizi bozmayın
Platformlar PC
APB - All Points Bulletin
  • Yapımcı - Yayıncı Realtime Worlds - EA Games
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Aksiyon
Merlin Puanı 68
9 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%54
Artılar Güzel bir fikre sahip, kalabalık olunduğu zaman zevkli hale gelebiliyor, müzikler
Eksiler Grafikler ve modellemeler iyi değil, görevler kendilerini tekrar ediyorlar
APB ilk olarak 2005’te duyurulmuştu. GTA serisinin multiplayer hali olarak tanıtılınca, insanların daha çok ilgisini çekti. Çeşitli sebeplerden ötürü, çıkış tarihi hep ertelemelere maruz kaldı. Yine de yapımcılar, APB hakkında yeni bilgiler vermeyi ihmal etmediler. 2008 ve 2009’da yapılan çeşitli fuarlarda da gösterime sunuldu, olumlu izlenimler bıraktı. Duyurulmasından bu yana 5 sene geçti ve sonunda APB elimize geçti. GTA yapımcılarından David Jones’un da önemli bir görev üstlendiği oyundan açıkçası daha iyi bir performans bekliyorduk. Fikir olarak son derece güzel ve zevkli gözüküyor, ancak pratikte incelemeye aldığımız zaman bir çok aksaklığı rahatlıkla tespit edebiliyoruz.

San Paro’ya hoşgeldiniz

Tamamen online olarak oynayabildğimiz APB’ye giriş yapabilmek için, öncelikle kendimize bir hesap açmamız ve bunu aktif hale getirmemiz gerekiyor. Tecrübeyle sabit olarak ilk baştan sizleri uyaralım, şifrenizi belirlerken hem ufak hem büyük harf barındırmasına ve rakam içermesine dikkat edin. 9 – 16 karakter arası istediğiniz şifreyi bu şekilde koyabiliyorsunuz. Daha sonra San Paro şehrinin kapıları yavaş yavaş açılmaya başlıyor. Seçebileceğimiz iki grup var; polisler olarak nitelendirebileceğimiz Enforcers ve suçlular tarafı olan Criminals. Bunlar da kendi içlerinde gruplara ayrılmışlar; Enforcers, The Praetorians ve Prentiss Tigers gruplarından, Criminals da G-Kings ve Blood Roses’tan oluşuyor. Tarafımızı seçtikten sonra karakterimizin fiziksel özelliklerini ayarlıyor ve kendimizi Tutorial bölgesinde buluyoruz.

APB - All Points Bulletin
Tutorial bölümü, kontrollere alışmak ve şehir içerisinde yapabileceğimiz görevler bilmek açısından bize kılavuz oluyor. Kontroller zaten daha önce GTA oynamışsanız hiç yabancılık çekmeyeceğiniz türden hazırlanmışlar. Bu arada tüm görevleri zamana karşı yapmanız gerektiğini de hatırlatalım. Tutorial’ı tamamladıktan sonra; bize başlamak istediğimiz bölge soruluyor. 3 bölge var, bunlar; Social, Financial ve Waterfront. Social tamamen insanlarla kaynaşma ve karakterimizle alakalı işlevleri yapabildiğimiz bölge.

Açık arttırmaya çıkarılmış eşyaları satın alma, cephane doldurma, karakterimizin fiziksel özelliklerini değiştirme, müzik listelerini ayarlama gibi seçenekler burada var. Bu arada hemen belirtelim; oyun last.fm ile entegre olarak çalışıyor ve buradan birçok müziğe ulaşıp kendi listenizi oluşturma şansına sahip oluyoruz. Diğer oyuncularla sohbet edebiliyor, gruplar ve klanlar oluşturabiliyoruz. Financial / Waterfront bölgeleri ise, tamamen kapışma ve görevleri yaptığımız bölgeler. İkisinden birini seçtiğimiz andan itibaren APB bizim için başlamış oluyor.

Şehre girdiğimiz andan itibaren karşımıza çıkan grafikler bizi şaşırtıyor ve üzüyor. GTA örnek alınarak hazırlanan bir yapımda, bu denli vasat grafiklerin olmasını pek de hoş karşılayamadık. Kaplamalar çok özensiz ve eski oyunları andırıyorlar. Işık ve patlama efektleri de belirli bir seviyeden öteye gidemiyor. Bunu üzerine çeşitli modelleme ve animasyon hataları da ekleniyor, işler iyice kötüye gidiyor. Arayüzü tanıtmak gerekirse, sol üst köşede prestij puanımız ve level’ımız gözüküyor. Görevleri yaptıkça, grubumuz için olumlu hareketlerde bulundukça prestijimiz artıyor. Böylelikle, karakterimizi ve silahlarımızı geliştirebiliyor, daha güçlü silahları da kullanabilir hale geliyoruz.