APC PM5U-GR İnceleme - Akım korumalı prizler ne işe yarar?

Ersin Kılıç 29.03.2020 - 16:57
Elektronik ürünlerimizi yüksek gerilime karşı koruyan akım korumalı prizlere değindiğimiz bu yazımızda APC PM5U-GR modelinin avantajlarına da bakıyoruz.

Akım korumalı prizler ne işe yarar? Son dönemde kur dalgalanmaları ve benzeri etkenlerden dolayı bilgisayar fiyatları, telefon fiyatları, kısacası tüm elektronik ürünlerde de önemli bir fiyat dalgalanması yaşadık. Oyun bilgisayarlarımızdan tutun, artık aldığımız hemen hemen tüm ürünler bizim için oldukça önemli ve tekrar alması zor bir hale geldi. Peki bu elektronik ürünlerimizi, bilgisayarlarımızı yüksek gerilim gibi etkenlerden koruyabiliyor muyuz? Daha da önemlisi korumak için en basit şekilde nasıl bir önlem alabiliriz?

Bu noktada akım korumalı prizler aslında alabileceğimiz önlemlerin başında geliyor. Diğer ürünlere oranla çok daha uygun fiyatlara ulaşabildiğimiz akım korumalı prizler, ayrıca bazı modellerde öne çıkan önemli özelliklere de sahip. İşte bugün inceleyeceğimiz ve bir süredir kullandığımız APC PM5U-GR modeli de akım koruma sağladığı gibi sahip olduğu önemli avantajlar ile kullanım kolaylığı sağlıyor.

APC PM5U-GR İnceleme - Akım korumalı prizler ne işe yarar?

APC PM5U-GR özelliklerine geçmeden önce akım koruma sisteminden ve neden önemli olduğundan bahsedelim. Burada çok detaylı konuşup aslında kafanızı da karıştırmak istemiyorum. Çünkü deneyim kısmından, bu prizlerin neden olduğunu ve ne gibi avantajlar sunduklarını anlatmam sanırım daha doğru olacak. 

APC PM5U-GR / Akım korumalı priz inceleme

Akım korumalı prizleri kısaca özetlememiz gerekirse ev şebekesine, doğal olarak prizlere gelen yüksek gerilimli elektriği yalıtarak, bu prizlere bağlı olan cihazlarınızı korumayı sağladıklarını söyleyebiliriz. Yani normal bir prizde takılı olan oyuncu bilgisayarınız, aksesuarlarınız ya da cep telefonunuz, gelen yüksek bir gerilim sıçraması ya da dengesiz bir gerilim artışı sebebiyle zarar görebiliyor. Akım korumalı prizler ise bu yüksek gerilimi kendi içinde yalıttığı için cihazlara ihtiyacı olan değerde bir enerji sağlıyorlar. Bu da ani gerilim artışını engellediği için cihazlarınızın yıpranmasını, korunmasını sağlıyor. Her ne kadar bazı ürünlerde fark etmesek de gerilim sıçraması ya da bu gerilim dengesizliği zamanla cihazlarınızı yıpratabiliyor ve cihaz ömrünü de kısaltmış oluyorlar. Akım korumalı prizler aynı zamanda elektrik hattında oluşabilecek parazitleri ve gürültüleri de engelledikleri için bu yıpranmayı minimuma indirmiş oluyorlar.

Gelelim kullandığımız modele, yani APC PM5U-GR modeline. Başta da dediğim gibi bazı modeller bu yukarda belirttiğim akım koruma işlevini gerçekleştirdiği gibi ekstralarıyla da öne çıkabiliyor. APC PM5U-GR modeli akım koruma işlevinin yanı sıra USB şarj noktaları, modem ve internet bağlantıları için de koruma özelliklerine sahip olan bir model. Beşli priz sisteminin yanı sıra bu modele baktığımızda aynı zamanda 2 adet USB desteğine sahip olduğunu da görüyoruz. 

Yani bilgisayarınızı, aksesuarlarınızı ya da konsolunuzu bağladıktan sonra bu USB girişleri sayesinde cep telefonu gibi farklı cihaz ya da aksesuarlarınızı, herhangi bir fişi çıkartmadan şarj edebiliyorsunuz. Bu noktada beşli bir priz olsa da aslında 2 USB girişi sayesinde 7'li bir prize de dönüşmüş oluyor. Örneğin ben APC PM5U-GR modeline geçmeden önce evde beşli bir priz kullanıyordum. Bilgisayarım ve iki monitörüm zaten 3 yuvayı işgal etmişti. Geriye kalan iki yuvaya konsolumla birlikte telefonum, akıllı saatim ve Nintendo Switch'i sığdırmam gerekiyordu. tablet ya da ekstra çıkan ürünleri saymıyorum bile. Şimdi ise telefon ve akıllı saatimi USB yuvalarından şarj ettiğim için kalan yuvalar bana fazlasıyla yetiyor. Yani bir akıllı priz alırken kaç yuvaya ihtiyacınızın olduğunu belirlemeniz de oldukça önemli. Zaten APC tarafında ihtiyaca göre farklı özelliklere sahip olan modelleri bulmak da mümkün.

APC PM5U-GR / Akım korumalı priz inceleme

Ayrıca içerisinde yer alan koruma özelliği sayesinde USB girişleri de taktığınız cihaza uygun voltajı veriyor. Örneğin cep telefonunuz hızlı şarj özelliği varsa ve bunun için daha yüksek voltaj değeri istiyorsa bu girişler cihazınızın desteklediği seviyede voltajı vermiş oluyor. Yani adaptörünüz olmasa bile bu USB çıkışları ile hızlı şarj desteğini de kullanabiliyorsunuz.

Tabi akım korumalı prizlerde Jul (Joule) değerinin önemi de oldukça büyük. Eğer çok düşük bir Jul değerine sahip olan bir priz kullanırsanız bu özelliklerin çoğundan feragat etmeniz gerekebilir. Jul değeri bu prizlerin ne kadar elektriği yalıtabileceğini, yani absorbe edebileceğini gösteriyor. Örneğin bizim kullandığımız APC PM5U-GR modeli 918 jul değerine sahip. Yani günlük kullanımda fazlasıyla yeterli bir Jul değerine sahip olduğunu söyleyebiliriz.

APC PM5U-GR modelinde ayrıca anahtar kilidi, şebeke toprak hattı kontrolü ve led göstergeleri de bulunuyor. Evet, bir prizden bahsediyoruz ama aslında içerisinde ne kadar farklı işlevin döndüğünü de bu özellikler sayesinde görmüş oluyoruz. Alev almayan bir tasarıma sahip olan ürünün led göstergeleri sayesinde korumanın aktif olup olmadığını ya da topraklama durumunu da takip edebiliyorsunuz. Ayrıca bu ürün yıldırım düşmesi ya da çok yüksek bir gerilimin ortaya çıkması durumunda devre kartı yansa bile gelen gücü keserek bağlı olan cihazlarınızı da koruyor.

Sonuç olarak başta da dediğim gibi akım korumalı prizler basit görünse de aslında en uygun fiyata en yüksek performansı alabileceğimiz ürünlerin başında geliyor. APC PM5U-GR modelinden kullandığım süre boyunca çok memnun kaldığımı da söylemem gerekiyor. Özellikle arka planda fark etmeden çalışan akım koruma özellikleri dışında priz yuvası, USB girişleri ve voltajı cihazınıza göre dengelemesiyle beni büyük bir karmaşadan da kurtarmış oldu.

Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 07:59
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 30.03.2020 10:51
Hızlı şarjı destekleyen usb olayı iyiymiş.
Kalan Karakter: 300 Gönder
kots
kots 29.03.2020 18:32
Evde ne varsa onları incelemeye başladınız anlaşılan :)
MK Okuru
MK Okuru 30.03.2020 03:13
Ee izolasyon hayatı zor :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2020 20:21
akım korumalı prizlere bir çuval para vermenize gerek yok evde kendinizde yapabilirsiniz
1. Adet Cam Sigorta
1.VDR 2.50 lik
1. Kondansatör 275 v

devreye cam sigortayı seri kondansatör ve vdr paralel bağlıyorsun bu kadar youtube bir sürü videosu var .tecrübesiz olanlar evde denemesin lütfen
Kalan Karakter: 300 Gönder
APC PM5U-GR / Akım korumalı priz inceleme
İlginizi Çekebilir