1/2

Apex Legends İnceleme

Ahmet Özçilingir 12.02.2019 - 13:58
Apex Legends nasıl bu kadar başarılı oldu?

Bir gece ansızın, adeta bir gece yarısı operasyonuyla hayatımıza giren Apex Legens, bir anda o kadar popüler oldu ki, Battle Royale türünün önemli oyunlarını adeta gölgede bıraktı. Yayınlandığı ilk gün itibariyle 1 milyon oyuncuya ulaşan ücretsiz Battle Royale oyunu Apex Legends, bir haftanın sonunda 10 milyon oyuncu ve 1 milyonu aşan anlık oyuncu sayısına ulaştı. (An itibariyle  25 milyon oyuncu ve 2 milyonun üzerinde anlık oyuncu). Merlin’in Kazanı ekibi olarak bizim de uzun saatler oynadığımız Apex Legends’ı bu kadar popüler hale getiren sadece ücretsiz olması mı, yoksa muadillerinin yapamadığı ya da yapmadığı bazı oynanış mekaniklerini oyunun içine yedirmeyi başaran Respawn’ın, Battle Royale türüne yeni bir soluk getirmiş olması mı?

Apex Legends neden bu kadar sevildi?

Call of Duty markasını yaratan isimler Jason West ve Vince Zampella’nın Activision’dan ayrıldıktan sonra kurduğu Respawn Entertainment Titanfall ile oyuncuların sevdiği bir yapım ortaya koydu. Nişancı oyunu yapma konusunda tecrübeli ikilinin başında yer aldığı Respawn geliştirici ekibi, Apex Legends’a da bu tecrübesini yansıtmış. Titanfall temalı oyun, animasyonlar, vuruş hissi, hatta sınıflar açısından Titanfall izlerini fazlasıyla taşıyor. 

Apex Legends

Apex Legends’ın klasik Battle Royale oyunlarına benzer yönleri olduğu gibi, türden ayrılan kısımları da var. Haritaya bir uçaktan (ya da otobüsten!) atlamak, zamanla rastgele bir bölgeye doğru daralan haritada çember içinde kalmaya çalışmak, loot peşinde koşmak, finalde, daralan çemberin içindeki rakipleri ortadan kaldırıp hayatta kalan son kişi(ekip) olmaya çalışmak, Apex Legends ile Battle Royale türünün kesişim kümesi. Apex Legends’ın Battle Royale türünden ayrılan özellikleri ise kanımca oyunun en eğlenceli kısımları. 

Şöyle ki; Apex Legends’ta farklı özellikleri olan Legends adlı karakterlerden birini seçerek oyuna başlıyorsunuz. 8 karakterin kendine has özel yeteneği, her karakterin de 3 farklı özelliği bulunuyor. (Tactical, Passive ve Ultimate) Oyunda yer alan karakterler ve kısaca özellikleri ise şöyle;

Lifeline — Sağlıkçı.
Bangalore — Asker
Mirage — Hologram Uzmanı
Wraith — PortalcıBacı
Bloodhound — Technolojik İz Sürücü
Gibraltar — Kalkan Koyucu
Caustic — Toksik Tuzakçı
Pathfinder — Halat Atıcı

Farklı Sınıflar Battle Royale türüne yakışmış

Şimdilik bu karakterlerden altısı ücretsiz olarak kullanılabilir durumda. Sınıf ayrımının olması, üçerli gruplar halinde  oynanan Apex Legends’ı takım oyunu odaklı bir Battle Royale oyunu haline getiriyor. Üçerli gruplar halinde, arkada gaza getiren bir müzik eşliğinde oyun alanına atlıyorsunuz. Bir kişi atlama lideri oluyor ve haritada belirlenen alana tüm takımı indirebiliyor. Yani Apex Legends daha ilk saniyelerden sizden takım oyunu oynamanızı istiyor. Açıkçası oyunun zevki de takım oyunu oynayınca çıkıyor. Herkesin bir yöne savrulup, loot peşinde koştuğu bir oynanışa göre, kanımca Battle Royale türüne bu sınıf sistemi tam oturmuş.

Wraith ile doğru noktalara portal açmak, düşmanın arkasına sızmak, ya da hızlıca bölge değiştirmek için bu portalı kullanmak, vur kaç yapmak oyuna taktiksel bir dokunuş da getiriyor. Aynı şekilde, sağlıkçı Lifeline karakteri de sağlık yardımı ile takım oyunun vazgeçilmezi olmuş. Gibraltar karakterinin taktik özelliği geçici bir süre (15 sn)  kalkan açmak. Bu kalkan öyle kritik yerlerde işe yarıyor ki, takımda bir tane kalkanlı karakterin olması, zafere giden yolu açabiliyor. Özellikle yere düşen arkadaşı kaldırmadan önce kalkan açmak bitti denen oyunu çevirebiliyor. Apex Legends bu yönden Overwatch’a da selam çakan bir oyun. Bitti denen bir oyunu çevirmekten bahsetmişken. Apex Legends’ta ölen bir arkadaşınızı tünelin sonundaki ışıktan geri çevirmek mümkün. Biri öldüğünde üzerindeki kartı alıp geri dönüşüm noktalarına götürdüğünüzde, ölen kişiyi zümrüdüanka kuşu gibi yeniden küllerinden doğar hale getirebiliyorsunuz. 

Apex Legends