Apple cihazlarından Unreal Engine geliştirici kitini kaldırıyor

Ersin Kılıç 18.08.2020 - 11:29
Apple ve Epic Games arasındaki restleşme büyüyor. Yapılan açıklamaya göre Unreal Engine geliştirici kiti Apple cihazlardan kaldırılacak.

Apple yaptığı açıklama ile 28 Ağustos itibari ile Unreal Engine geliştirici kitinin destekli cihazlardan kaldırılacağını duyurdu. Bu da Epic Games'in sahibi olduğu Unreal Engine kullanan birçok firmanın Apple cihazlarına oyun geliştiremeyeceği anlamına geliyor. Kısacası Apple, Epic Games konusunda rest çekti de diyebiliriz.

Unreal Engine geliştirici kitini Apple cihazlarından kaldırılıyor

Hatırlarsanız geçtiğimiz hafta iki firma arasında büyük bir kriz patlak vermişti. Epic Games firmasının Fortnite oyununda kendi ödeme sistemlerini eklemesinden sonra Apple ve Google, ilgili oyunu mağazalarından kaldırmıştı. Bunun üzerine planlı bir şekilde hareket ettiği ortaya çıkan Epic Games, yayınladığı video ile oyuncuları bir araya toplamaya çalışırken Apple firmasını dava edeceklerini de duyurmuştu.

Apple cihazlarından Unreal Engine geliştirici kitini kaldırıyor

İşte bu gelişmeler üzerinden daha bir hafta geçmeden iki firma arasında yeni bir restleşme daha başladı. Hatta bu yeni adımların çok daha büyük sonuçlar doğuracağını söyleyebiliriz. Çünkü hali hazırda Epic Games dışında birçok 3.parti firma Unreal Engine geliştirici kitlerini kullanıyor. Her ne kadar Windows üzerinde bu motor hala mobil oyunlar için kullanılıyor olsa da Apple bunu kendi cihazlarında kapatarak büyük bir geliri elinin tersi ile itti diyebiliriz. Ama aynı zamanda daha büyük bir zararı da Epic Games'in almasını sağlayabilir. Çünkü Unreal Engine motoru bedava olsa da Epic kazancı motor ile yapılan oyunların başarısına da bağlı. Epic Games başarılı olan yapımlardan belli bir yüzde alıyor. Diğer taraftan mobil oyunlarda geliştiricilerin büyük çoğunluğunun Apple marketinden çok daha büyük kazançlar elde ettiği biliniyordu.

Bu gelişme sonrası Epic Games firmaya bir dava daha açılacağını duyurdu. İki firma arasındaki bu restleşmenin nasıl sonuçlar doğuracağı ise büyük merak konusu.

Yorumlar 7
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 13:37
Kalan Karakter: 300 Gönder
hakande84
hakande84 19.08.2020 08:33
Ben Apple'ı haklı buluyorum. Kendi geliştirdikleri ekosistemde istedikleri fiyatlandırmayı yapabilirler. Bunu kabul etmeyen firma, kuralları ihlal etmez, doğrudan işbirliğini sonlandırır. Epic burada şark kurnazlığı yapıyor. Dolayısıyla mahkeme de onları haklı bulmayacaktır. İlk baştan çalışma koşullarını kabul ettiğiniz bir iş için dönüp arkadan iş çeviremezsiniz. Olan yine oyunculara olacak tabii. Sonuçta Apple'la bu dava sürerken iOS'a birçok oyun geliştirilemeyecek. Başka oyun motoruna geçmeleri de güç. Bekleyip göreceğiz.
taylanz
taylanz 19.08.2020 22:46
Tam aksine Epic tam da "cevab veremedi" pozisyonu yaratacak yerden vuruyor Apple'a.

Zira karşılaştıklarım iiçnde Apple Store'a oyun, yazılım geliştirmeye çalışıp da dert yanmayan, allah belasını versin demeyen bir tane insan tanımıyorum.

Apple herkese aynı kazığı atmaya çalışıyor, ekmek yiyen zayıf çoğunluk üzülerek boyun eğiyor. Ama Spotify, Epic falan gibi firmaların gerekçeleri çok güçlü.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.08.2020 15:04
epic games kaybedecek nolcak
MK Okuru
MK Okuru 19.08.2020 07:33
Epic mi kaybedecek?? Oğlum işi sulandıran Apple. Epic bişey yapmıyor ki. Apple kendi aç gözlüğü yüzünden tiriplere girdi. Senin olaydan bile haberin yok. Belli ki haberi bile okumamışsın
taylanz
taylanz 18.08.2020 17:14
Kaç kilo istersin kına?
MK Okuru
MK Okuru 18.08.2020 16:48
Bu sefer iş ciddi art niyet ve tekelcilik var, muhtemelen yaptıkları bu son hamle apple pahalıya patlayacak yada anlaşma yoluna gitmek zorunda kalacak.
Kalan Karakter: 300 Gönder
emc
emc 18.08.2020 21:16
Tabletinde Fırtnayk oynayamayan napacak ? Tabii ki alternatiflere yönelecek...
Kalan Karakter: 300 Gönder
Apple cihazlarından Unreal Engine geliştirici kitini kaldırıyor
İlginizi Çekebilir