Apple, Mac'lerde kendi işlemcisini kullanmaya hazırlanıyor

Berat Darıcı 25.04.2020 - 13:56
Apple, iPhone'lardan sonra Mac modelleri içinde kendi işlemcisini kullanmaya hazırlanıyor. İlk işlemci hakkında bazı detaylar sızdırıldı.

iPhone modellerinde kendi işlemcisini tasarlayıp, özelleştirip üretimini ise Çin'de yaptıran Apple, aynı işlemleri Mac modelleri içinde yapmaya çalışıyor. Teknoloji devi, Intel'e bağlı kalmak istemiyor.

Akıllı telefon dünyasında kendi işlemcisini tasarlayıp üreten tek firma konumunda olan Apple, dışa bağımlılığını daha da azaltmak istiyor. İşlemcisinde ilk Apple logosu olan Mac modelinin ise 2021 yılında raflardaki yerini alması bekleniliyor.

Sızıntılara göre Apple'in Mac bilgisayarlarında kullanacağı ilk işlemcinin toplam 12 çekirdeğe sahip olacağı yönünde. Bunlardan 8 tanesi yüksek performanslı çekirdekler olacakken 4 tanesi enerji konusunda verimliliği ile ön plana çıkacak işlemciler olacak.

Apple, Mac'lerde kendi işlemcisini kullanmaya hazırlanıyor

2005 yılında ilk işlemcisi için çalışmalara başladığı düşünülen Apple, bu konuda işlemci geliştirme maliyetini telefon fiyatlarına yedirmeyi başararak bu günlere gelmeyi başardı. Başlangıçta giriş seviyesi MacBook modelleri için kullanılacak olan Apple logolu işlemciler zaman içerisinde tüm Mac modellerini ele geçirecek.

Son zamanlarda zor dönemlerden geçen Intel hisseleri ise bu haberin gündeme gelmesi ile düşüşüne devam etti. Performans ve verimlilik konusunda lider olmak isteyen Apple, Intel ile olan bağını kopararak Mac bilgisayarlarının çıkış zamanlarındaki dış etkenlerden de bu şekilde arınmış olacak.

Apple'ın en büyük tedarikçilerinden bir tanesi olan TSMC, 2019 yılından beri 2nm üretim teknolojisi üzerinde çalışıyor. Yeni Mac bilgisayarların işlemcilerinin ise 5nm üretim teknolojisiyle beraber üretilmesi planlanıyor. TSMC'ye göre 2025 yılında 2nm üretim teknolojisi ile üretilmiş ilk işlemciler son kullanıcılara ulaşmış olacak.

Samsung kendi işlemcisini geliştirmeyi bırakabilir

İlk mobil işlemcilerini Samsung'a üreten Apple, Bugün A13 cipleriyle piyasadaki en güçlü işlem güçlerinden birisini sunuyor. Bu yıl Samsung'un son amiral gemisinde yaptığı çift işlemci krizi hâlâ devam ederken gelecekte Samsung tarafı içinde büyük değişikliklerin yapılması planlanıyor. Haberler Samsung'un Apple gibi herkesten farklı bir ARM çekirdeği geliştirmek yerine mevcut ARM çekirdeği üzerinde özelleştirmeler yapmaya odaklanacağı yönünde.

Telefon satışları COVID-19 yüzünden dibi vurmuş durumda. Dünya genelinde 2.7 milyon insana bulaşan ve 200.000'e yakın ölüme sebep olan hastalık henüz engellenebilmiş değil. Apple'ın Fransa'da 1.23 milyar dolar para cezasına çarptırıldığını biliyor muydunuz?

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 06:41
Kalan Karakter: 300 Gönder
Naru61
Naru61 27.04.2020 07:25
Zaten stabil ve kullanisli calisan sistem daha da cok hizli ve kullanisli olacak.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Apple, Mac'lerde kendi işlemcisini kullanmaya hazırlanıyor
İlginizi Çekebilir