1/4

Arcania: Gothic 4 (PC Demo)

Murat Halilbeyoğlu 4.10.2010 - 10:31
Senin Gücün Ne, Zekan Ne Çoban?
Gothic serisi eski yeni, ilgili ilgisiz tüm RPG oyuncularının adını duyduğu bir seridir mutlaka.  Gothic’in bunca yıldır beklenen seviyeye gelememesi ve çoğu RPG sever için ilk sıralarda yer almaması hep merak konusu olmuştur. Elbette bu kişilere kendimi de dahil etmek isterim, lakin ben de bu serinin bir tutkunu olduğumu söyleyemem, hatta toplam oynama sürem bile 1-2 günü geçmez. Dolayısı ile bu incelemeyi okurken ilk hatırlatmam gereken, yazıda eski oyunlarla bu oyun arasında kıyaslama olmayacağıdır. Gothic 4’e bir serinin son halkası yerine yeni çıkmış bir oyun gözüyle bakalım. Aslında bu nokta önemli, evet normalde üç oyunun ardından çıkacak dördüncü oyunu diğerleri ile karşılaştırmak çok mantıklı olacaktır ancak şu da var ki, yazının başında söylediğim gibi bu oyun çoğu tarafından sadece isim olarak bilinmekte ve sanırım artık ben bunun nedenini biliyorum, dolayısı ile daha önce hiç Gothic oynanamış biri gözü ile bu yazıya devam ediyorum.

Feshyr ve Sakinleri

İncelememiz bir demo yazısı olduğundan bazı konular hakkında çok detaylı bilgi veremiyorum. Bunların başında da hikâye geliyor. Demo sadece “intro” diyebileceğimiz, oynayışınıza göre iki ila üç saat gibi sürede tamamlanan bir bölümden oluşuyor. Ancak siz intro dediğime bakmayın, nitekim size oyun hakkında bilgi veren çok şey olmuyor. Sadece görevleri aldığınızda ne yapmanız gerektiğini anlatan bir yazı çıkıyor, o kadar. Neyse, işin içine girmeden önce detaylandıramayacağımız hikâyeden başlayalım isterseniz.

Demo ilk açıldığında Feshyr adlı küçük bir ada köyünde, koyunların arasında bir ağaca dayanmış uyuyan Shepherd’ı (Çoban), yani karakterimizi görüyoruz. Bizi uykudan uyandırmak için koşa koşa gelen ise sevgilimiz Ivy. Babası Gromar’ın , yani yaşadığımız köyün yöneticisinin bizi çağırdığını öğreniyoruz. Gromar’ın yanına geldiğimizde bize, Ivy ile olan sözde gizli ilişkimizden haberi olduğunu ve bunun için bize çok sinirlendiğini fark ediyoruz. Ancak Gromar, öyle gaddar bir baba da değil. Kendisi sadece biricik kızını korumaya çalışıyor. Dolayısı ile kızının birlikte olacağı adamın ona layık olmasını istiyor. Esasen demo bir şekilde Ivy ile evlenebilmek için birkaç görev yaptığımız bir bölümden oluşuyor. Ayrıca Ivy’nin hamile olduğunu da öğreniyoruz. Fakat görevin sonunda her ne kadar onunla evlenmeye hak kazansak da, daha da önemli bir şey öğreniyoruz ki o da aslında bu adada doğmadığımız ve Alma adlı kadının gerçek annemiz olmadığı. Bundan sonra, gerçekte kim olduğumuzu ve nasıl bu adaya düştüğümüzü bulmaya çalışacağımızı düşünüyorum. Düşünüyorum dedim çünkü demonun son görevinde bu konu hakkında önemli bir bilgi öğrenecekken demo bitiyor.

Hikâye kısaca böyle. Demoyu oynadığımız süre içerisinde köyde yaşayan birçok karakter ile konuşma fırsatı buluyoruz, ama diyaloglar bize hiçbir şekilde ne Feshyr hakkında, ne de kendimiz hakkında detaylı bir bilgi vermiyor. Bunun bir demo olması ve demoların da genel anlamda kesik bölümlerden oluşmasından dolayı bu konu hakkında fazla bir eleştiride bulunamam, ama yine de hiç değilse köy ve yaşadığımız kıta veya dünya hakkında biraz ipucu işimize gelirdi.

Oynanış açısından söylenecek birkaç şeyden en önemlisi zorluk derecesi. Demoda sadece kolay ve orta zorlukta oynayabiliyorsunuz. Ben orta seviyede demoyu bitirdim ve inanın bana hiç de zor olmadı. Üç saatlik oyun süresinin en az bir saati savaşla geçmesine rağmen, paldır küldür savaştım ve bir kere bile ölmedim. Zaten eski oyunları oynamış birinden duyduğum kadarı ile dördüncü oyunda savaşlar çok kolaylaştırılmış. İki goblin ile savaştığım sırada elimdeki paslı balta ile goblinleri çatır çutur kesmem, söylenene göre ikinci ve üçüncü oyunda asla bu kadar kolay olmazmış.