Artık yapay zekalar insanlar kadar akıllı olabilir

Furkan Güler 28.09.2017 - 13:29
Yapay zekaların gelişiminden korkuyor musunuz?

Yapay zekaların gelişimi insanlar kadar büyük şirketlerin de yavaş yavaş korkmasına sebep oluyor. Hatırlayacağınız üzere geride bıraktığımız haftalarda Facebook'un yatırımı ile geliştirilen yapay zekalar, daha önceden var olmamış bir dil bularak kendi aralarında insanların anlayamayacağı bir şekilde iletişim kurmaya başlamıştı. Geliştiriciler kontrolcü kaybettikleri için yapay zekaların fişlerini çekmek zorunda kalmışlardı. Şimdi ise Intel, Loihi adını verdiği yeni çip sayesinde insan beynini taklit eden bir yapay zeka üzerinde çalışmalarına başladı.

Söylenenlere göre bu teknoloji, bildiğimiz yazılımlar gibi belirli bir sıraya veya kodların tetikleyeceği komutlara göre çalışmıyor. Spiking Neurons adını alan bu teknoloji, insan beyninde yer alan nöronlar gibi her türlü komutu duruma göre tetikleyebilme özelliğine sahip. Yani yapay zekayı harekete geçirmek için dış taraftan herhangi bir müdahale gerekmiyor. Böylelikle Intel'in geliştirdiği yapay zekayı, aynı insan beyninin çalışma prensibine benzetebiliriz.

Yapay zekalar gün geçtikçe akıllanmaya devam ediyor

Loihi adını alan bu çip içerisinde 130 milyon simule edilmiş sentetik bağlantı sağlayan nöron yer almakta. Intel'e göre yeni geliştirilen teknoloji, yapay zekaların öğrenme hızını da oldukça yükseltecek. Hatta bu çipler bir donanıma ile ilişkilendirilirse, daha önceden hafızasına kodlanmamış bilgileri öğrenebiliyor. Ortaya konulan senaryo oldukça korku verici olabilir. Ancak yapay zeka kontrol altına alındığında endüstri ve üretimin her alanında hızlı bir gelişme yaşanacağını söyleyebiliriz.

Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 12:03
Kalan Karakter: 300 Gönder
Ghost86
Ghost86 29.09.2017 01:13
Hep zaten insanoğlu bir teknolojik gelişme üzerinde çalıştığında, çevresine sevgi kelebekcikleri saçan bir edayla; "ya biz bunu şu amaç için, şu fayda için yapıyoruz" der, kılıfını hazırlar sonra da o teknolojiyi insanoğlunun hayatını nasıl daha berbat ederim mantığına dönüştürüp eline yüzüne bulaştırır. Şimdi de bir çok firma dört koldan teknoloji yarışına girip haddinden fazla zeka yükleme hevesine girişiyorlar. Eee sonra? Ulan insanoğlu bile kendisinden tiksinmişken, elin zeka dolu robotu bize itaat eder mi?... İddia edildiği gibi teoriler günün birinde hayata geçer de şayet insanlığın sonunu makineler getirirse, sanırım bu, evreni bilmem ama dünyaya büyük bir hizmet olur. İnsanın gözünden bakınca felaket, doğanın gözünden bakınca en doğru yol. Yoksa ben de istemem mi Fatma Girik gibi bi robot ayaklarımı yıkasın, beni balla börekle beslesin? Ama nah, o işler öyle olmaz işte. Bi defa dünya güzeli de olsa kaba etini dönüp yatamazsın bi defa; "gece gece kodu karışır da ekmekle beni karıştırıp doğrar bu" diye. Gönül rahatlığıyla uyuyamazsın. Bi de benim uykum hafiftir, gecenin bi yarısı tek gözümü açıp sağı solu kolaçan ederim. Odamda, tam karşımda böyle bir şeyin sabit bir noktaya bakarak dikeldiğini düşünsene?! Uyunur mu lan öyle bi anda?!... Hocam robot kalsın, sen sidilisini ver!
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 28.09.2017 14:29
100 sene sonra robotlarda demesin biz yıldız tozlarından sizden önce aslında vardık bizi insanlar yaratmadı diye :) hepimizi öldürmeye kalkmasınlar :P neden olmasın bizz görmeyeceğimiz için sorun yok
MK Okuru
MK Okuru 28.09.2017 21:00
Hocam 100 yıl sonra ne ama ne olursa umrum değil. Sanki önceki nesiller bizi düşündü de biz geleceği, alttan gelen yeni nesli düşünelim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 28.09.2017 16:01
Robotlar 10 yil sonra ozerklikte talep eder.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 28.09.2017 14:18
İNŞ SEX ROBOTLARINA SUNU ENTEGRE EDERLER DE BEKARLIK TAN KURTULURUZ
Kalan Karakter: 300 Gönder
Artık yapay zekalar insanlar kadar akıllı olabilir
İlginizi Çekebilir