Avengers: Endgame

Ahmet Özçilingir 25.04.2019 - 17:29
Yenilmezlere saygı duruşu

Avengers: Endgame İncelemesi ile karşınızdayız. Beklenen gün sonunda geldi. Avengers: Endgame bugün itibariyle vizyona girdi. Şimdiden söyleyeyim uzun yıllardır ilmek ilmek işlenen hikayenin son perdesi kesinlikle sizi tatmin edecek. Filmi bir kaç saat önce izlemiş olmama rağmen hal içim kıpır kıpır ve biraz da buruk... Merak etmeyin yazımda spoiler olmayacak. Bu güzel filmin tadını kaçıracak hiçbir ayrıntıya girmeyeceğim. Russo kardeşler Marvel evrenini yakından takip edenlerin çok seveceği, aynı zamanda sıradan sinemaseverlerin de dolu dolu bir 3 saat geçirmesini sağlayacak muhteşem bir işe imza atmışlar. 

Avengers: Endgame İnceleme

Avengers Infinity War'un hemen ardından Endgame ile ilgili teoriler, spekülasyonlar ardı ardına sıralanmaya başlamıştı. Avengers Infinity War'un şoke eden malum olaylarının ardından Endgame'de nasıl bir toparlama yoluna gidileceği merakla bekleniyordu. Yeni rol dağılımları yapılacağı, bazı karakterlerin öleceği, bazı karakterlerin ön plana çıkacağı ve bazılarının emekliye ayrılacağı bir sene boyunca konuşuldu. Evet. Az önce bahsettiğim şeylerin tamamı tahmin ettiğiniz gibi Endgame'de oluyor. 

Avengers: Endgame

Peki nasıl oluyor? Bu sorunun cevabını tabii ki vermeyeceğim ancak şunu söyleyebilirim ki Russo kardeşler kesinlikle tüm hikayeyi olması gerektiği gibi bağlamayı başarmış. Hikayede eksik bir yan kalmıyor. Filmden çıktıktan sonra şurası daha iyi olabilirdi diyebileceğiniz bir sahne kalmıyor aklınızda. Senaryo gerçekten çok kaliteli yazılmış. Her detayın üstünde uzun süre düşünüldüğünü hissediyorsunuz. Bazı filmler vardır, olay örgüsünün kalitesini buram buram hissettirir. Avengers: Endgame kesinlikle bu filmlerden olmuş. Drama, komedi, aksiyon, macera... Avengers Endgame bu film türlerinin muhteşem bir karması. Yönetmenlik ve senaryo kalitesi de burada ortaya çıkmış. Filmin dengesi çok iyi tutturulmuş. Aksiyonun tavan yaptığı sahnelerde, nefesinizi tutuyor, temponun düştüğü sahnelerde ise hikayeden kopmuyorsunuz. Bazı sahnelerde ise bir komedi filmindeymişsiniz gibi kahkahalarını tutamıyorsunuz. Özellikle Thor, komedi anlamında Avengers: Endgame'de de adeta tek kişilik gösteri ortaya koyuyor.

Avengers: Endgame

Avengers: Endgame'in beklediğimden daha durağan başladığını söyleyebilirim. Nefes kesen, Mad Max vari soluksuz bir aksiyon kesinlikle beklemeyin bu filmden. Ancak aksiyon dışındaki diyaloglar ve her karakter için adeta saygı duruşu niteliğinde çekilmiş sahnelere öyle dolu dolu ki, film boyunca kesinlikle hadi ama biraz da aksiyon görelim demiyorsunuz. Özellikle filmin gelişme bölümü öyle iyi yazılmış ve çekilmiş ki çok fazla aksiyon olmamasına rağmen filmden hiç kopmuyorsunuz. Adeta bir casusluk ya da banka soygunu filmi izliyormuş hissine kapılıyorsunuz.

Genelde bu tarz süper kahraman filmlerinde filmin gelişme bölümü durağan geçer finalde ise olabildiğince aksiyon dozu zirve yapar. Endgame'in final sahnesi de tahmin edeceğiniz gibi oldukça epik. Kesinlikle çok tatmin olacaksınız. Özellikle şu anda bahsedemeyeceğim Thor ve Kaptan Amerika'nın baş rollerinde olduğu bir sahne var ki, salondaki herkes kıpırdamaya başladı bu sahneden sonra. Sinema tarihinin en görkemli sahnelerinden biriydi diyebilirim.  Giderek kendilerini geliştiren Russo kardeşler filmi çok iyi yönetmiş.Avengers: Endgame kesinlikle Yenilmezlere de bir saygı duruşu niteliğinde. Serinin önceki filmlerine göndermeler, önemli karakterlere ve anlara atıflar... Her Avengers'ın hakkı teslim edilmiş diyebilirim. 

Avengers: Endgame

Avengers: End Game, süper kahraman filmi sevin ya da sevmesin her kesime hitap edecek, sinemanın bütün  büyüsünü dolu dolu yansıtan çok iyi bir macera film olmuş. Her anı dolu dolu, tekrar tekrar izlenecek bir film. Sadece bir süper kahraman filmi değil. Avengers: Endgame, dram, macera, komedi bunların hepsi ve serinin de kanımca en iyi filmi. 

Yorumlar 31
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 13:20
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.05.2019 22:58
herkesin woman power diye eleştirdiği olay çizgi romanlardaki a-force diye sadece kadınlardan oluşan bi ekibe göndermeydi gereksiz feminizm kasılmadı yani. ki filmde inanılmaz derecede çizgi roman göndermesi vardı bununda olması gayet normal.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2019 12:02
Gerçekten beklentimi o kadar çok yükseye çıkardım ki 3. filmden sonra muhteşem bir final olur dedim ama gel görki olmadı 3 mü 4 ü desen 3 derim kesinlikle
Kalan Karakter: 300 Gönder
zeknoss
zeknoss 25.04.2019 19:48
Filmi gidip gördüm, ağzımda buruk bir tad var.
- Wamen power itelemesi gereksiz ve göze batar olmuş
- Captain Marvel'ın filme sonradan dürtüldüğü deli gibi belli oluyor
- Yıllardır önceki filmlerde verilen sonsuzluk taşlarıyla ilgili tüyoların hiç birisi yok
- Filmin ilk yarısı duygusal, oldukça güzel
- Robert Downey Jr.'ın kariyerindeki en iyi oyunculuğu bu filmde
- Filmin geri kalanı çöp. Beklentilerim yerle bir oldu. 11 yıldır yerleştirilen gizemler Lost misali gizem olarak kaldı...
- Loki pisi pisine gitti, Thor kefaret yüzü görmedi, karakteri "loser" olarak bitirmişler, gg wp ez

Filmden aldığım notalar şöyle: Adamlar resmen son dakika değiştirmiş gibiler her şeyi, eğer birden çok alternatif kesimi varsa filmin en iyi kesimi kesinlikle bu olamaz, zira Infinity War'daki derinlik, etkileyicilik, oturaklılık bu filmde yok. Karakterler, olaylar ne yazık ki yüzeysel.

Aksiyon sahneleri aşırı kaotik, IW'daki savaşın duygusal ve karakterlere odaklanan yapısından esame okunmuyor.

Filmden çıkışta şunu sordum: "Bu filmi yapanlarla Infinity War'u yapanlar cidden aynı adamlar mı?"
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2019 10:19
MK Okuru (25.04.2019 - 21:30) C. Marvel'ı bundan sonraki filmlerde bol bol görürüz ondan dolayı biraz az tutmuşlardır.Zaten rakip marvel için biraz güçsüz kalıyor.
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2019 21:51
Kardeş beni tanımıyorsun iki lafıma kanıp beni velet sanıyorsun sana ders vermek ne haddime zaten kemikleşmişsin gideceğin yolda zaten amacım seni asla değiştirmek değildi ben iyilik pek yapmam, ayrıca ben seninle hiç konuşmuyordumki öyle zannetmişsin :D lafım seni okumaya devam edeneydi...
zeknoss
zeknoss 26.04.2019 19:43
@MK Okuru 26.04.2019 12:08 Ee, kişi karşıya fikren bir savunma, anti-tez, doktrinle cevap veremeyince kişiliğine saldırırmış en ucuzundan. Kadınları erkekleştirmeleri kadınlara saygı duymak mı oluyor şimdi? Benim ev işi yapan anam, seni emziren anan kadın değil mi?

Anasına saygı duymayan, eşini domuz misali kıskanmayan, "güçlü kadına saygı duyuyorum" ayağına sorumluluktan kaçan veletler gelmiş kadına saygı dersi veriyor bana...
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2019 16:59
Zeknoss günün aptalı olmaya adaysın galiba. :)))
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2019 12:08
Bilader senin kadınlara saygın yok anladığım kadarıyla, evlenmek ve damızlık olarak kullanma ihtiyacın var galiba neyin eksikse onu böğürürmüş insan demekki sende bu çok büyük eksiklik..... Kadının akıllısı ile hiç karşılaşmadığında belli sen merkezde zannet kendini
zeknoss
zeknoss 26.04.2019 11:53
@MK Okuru 25.04.2019 21:49 Bir not:
Filmde büyük bir rol oynayan Scarlett Johanson, filmdeki tek düzgün ve gerçekten güçlü karakterdi. Sıradan, ölümlü, süper gücü olmayan bir İNSAN olarak filmdeki en büyük iki fedakarlıktan bir tanesini gerçekleştirdi. Tutup da SJW kafalarında gözüne gözüne sokulan iğrenç ajandalar yerine düzgün oyunculuğu ve karizmasıyla işini layıkıyla yerine getirdi. Ona kimse laf etmiyor.

Sanki ilk güçlü kadın karaktermiş gibi önce Wonder Woman, sonra da Captain Marvel'ı goygoya boğdular. Sarah Connor, Princess Leia Organa, Xena kimdi peki? Alzheimer'lı mıdır insanlık nedir anlamıyorum, karşının aklıyla dalga geçer gibi ona buna ders vermeyin birader.
zeknoss
zeknoss 26.04.2019 11:50
@MK Okuru 25.04.2019 21:49
Kadınlar ve erkekler oy kullanıyor da ne oluyor? Demokrasi çok matah bir şey olsa mucidi olan yunanlar adam olurdu, gelip bana burada uygarlık dersi vermeyin birader. Yakında evlenecek kadın bulamayacaksınız, ayaklarını yıkatacaklar size kul köle misali, o zaman görürüz wamen power güzel bir şey miymiş.

Kadın ve erkek olmaktan insan olmayı unuttu toplum, aymazsınız...
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2019 11:12
Filmi nerde izledin acaba? İnternetten olmasın? Bide bilmiş bilmiş yazmışın. Wamen power ne la :))
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2019 07:58
Wamen den sonra okumadım
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2019 21:49
zeknoss kadınlar yakın bir geçmişe kadar oy bile kullanamıyorlardı ve feminizm olmasa daha da kullanamazlardı. sonuç olarak kadınların güçlü olduklarının bazen göze sokulması gerekiyor hele de hala kadınların güçlü olmasına inanmayan bir yığın erkeklerin gözüne.
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2019 21:30
Marvel karakteri çok iyi bence ben çok beğendim filmide süper, bu filmde ise geri tutmuşlar bir şekilde, herkes takmış kadına yahu
Kalan Karakter: 300 Gönder
korhaninho
korhaninho 29.04.2019 02:09
Infınıty Wardan sonra bence cok vasattı her sey oldu bittiye geldi iyi kurgulanmamıstı...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2019 20:31
filmi sinemada izledim keşke izlemeseydim dedim kendime bende hüsrana ugradım sanki aceleye getirilmiş gibiydi ve zeknoss arkadaşın dedigi gibi women power olmuş bence filmi 3 yada 4 e bölüm 4 bölüm olarak ince detay yapasalardı süper birşey olurdu herşeyi 1 filme sıgdırmaları kötü olmuş
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2019 19:49
İnce detay demişsiniz ama sanırım daha fazla savaşı kastediyorsunuz.Bu zamana kadar olan filmlerde yeteri kadar detay verildi.Scarlet ve C.Marvel bu ekibin en güçlüleri.10 senelik serüven bittiği için (Thor,Kaptan Amerika) gibi karakterleri biraz güçsüz göstermişler.
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2019 22:42
09:47 o en güçlü marvel kahramani işi göreceli bence iddaali konuşma. thor da en güçlü benim diyor xD xD hatta kaptan amerika artik thorun baltasini tasiyabiliyor oda guclenmis xD supermen gibi uçunca en guçlü olmuyon
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2019 09:47
Gayet güzel bence neden beğenmedin anlamadım araya ne koyacaklarki senin dediğin gibi olsa buna dizi denir. Kaptan marvel en güçlü avengers kahramını bunu işlerken geri bile tutmuşlar filmini izlediysen belki anlarsın.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Avengers: Endgame
İlginizi Çekebilir