Avengers: Infinity War İnceleme / Spoiler ve Samimiyet içerir

Onur Güner 29.04.2018 - 13:38
Marvel evimiz, Thanos babamız

Öncelikle belirteyim ki bu yazıda Avengers: Infinity War filmi hakkında oldukça bol SPOİLER (sürpriz kaçıran) mevcuttur. Yani şayet filmi izlemediyseniz hemen bu haberden çıkıp Spoiler içermeyen incelememizi okuyun. O incelememize de buradan ulaşabilirsiniz.

Bu yazıyı okuduktan sonra şaşırmamanız için söylüyorum ki bu yazı oldukça samimi bir yazı olacak. Sanırım söz konusu Marvel ve Avengers, hatta Avengers: Infinity War olunca (evet, fan boyum) benim için aradaki bütün duvarlar kalkıyor. Ben 90'lar çocuğu olarak yaşıtlarıma göre biraz daha şanslıyım. Zira hiç unutmuyorum bundan tam 10 yıl önce, yani ben 14 yaşında iken annem beni Iron Man adında bir filme götüreceğini söylemişti. Şanslıyım demiştim ya benim de şansım buydu işte; annemin de bir Marvel hayranı olması. Ben tabii o zamanlar Marvel Sinema Evreni (MCU) hakkında bu kadar bilgili değildim. Gittim izledim ve o günden beridir de MCU'dan ayrılamadım. Olabildiğince kahramanların hikayelerini araştırdım, 10 yıllık gibi bir sürede çıkan bütün filmlerini ve dizilerini izledim. Her filmde gerçekten çok heyecanlandım, vizyona girmelerini sabırsızlıkla bekledim ama hiçbirisi Avengers: Infinity War'ın yanından bile geçemezdi. Neyse ki bu kadar bekleyiş dün itibariyle son buldu ve filmi büyük bir hype ile izledim. Peki beğendim mi? Aslında asıl sorulması gereken soru şu; bu kadar yıllık bekleyişi karşıladı mı? Verebileceğim cevap ise şu; Marvel'ın gelmiş geçmiş en, en, en iyi filmiydi! Thanos, sen muhteşem bir detaysın ya!

Avengers: Infinity War nasıl olmuş?

Filme gitmeden ofiste oldukça çok muhabbeti döndü filmin. Özellikle Ersin ağabeyin (Ersin Kılıç) ön gösterimine gidip ofiste saatli SPOİLER bombası olarak gezmesi, filmin sonu ile alakalı üstü kapalı tüyolar verip kafalarımızı karıştırması falan anlatılmaz bir heyecandı. Ama o zorlu geçen 2-3 günü atlatıp filme gittikten sonra her şey değişti. (Dip not olarak belirteyim; IMAX 3D oldukça fazla keyifli oluyor bu film için) Sinemanın kapısına geldiğimde uzun süredir aklımda olan korku yine belirdi. Hayranı olduğum Thanos'un ordusu Black Order acaba nasıl olacaktı? Marvel'ın Black Order'a hak ettiği değeri vermesi umuduyla girdim salona. Peki sizce ne oldu? Maalesef korktuğum başıma geldi. Marvel, Black Order'ı rezil etmiş. Filmin ilk başlarında Vision ve Scarlet Witch ile Black Order'ın ilk savaşı var, hatırladınız mı orayı? Hani Proxima Midnight'ın adeta adalet dağıttığı savaş? Orada aynen şunu dedim, ''Oh be, gerçekten de korktuğum başıma gelmeyecek.'' Hemen ardından da çenebaz Ebony Maw inmiş sahalara ve o da Iron Man ile Doctor Strange karşısında adalet dağıtmıştı. O an emin olmuştum Black Order'a yakışır bir Black Order izleyeceğimize. Ama çok büyük ters köşe oldum. Marvel filme gerçekten çok iyi hazırlanmış zira bunu her karesinde belli ediyor(du). Du diyorum çünkü ilerleyen dakikalarda bizim order'ın bireyleri birkaç dakika içerisinde oldukça basit şekilde ölene dek. Maalesef bu konuda büyük hüsrana uğradım. Hayal kırıklığına uğradığım birkaç detay daha mevcut. (yazının devamında belirteceğim)

Avengers: Infinity War İnceleme / Spoiler (Samimiyet içerir)

Lakin şayet filmin genel yapısına bakacak olursak, mükemmel bir filmdi diyebilirim. Aslında ismi her ne kadar Avengers: Infinity War olsa da bence Thanos'un solo filmi olmuş gibiydi. Büyük merakla beklediğimiz o heybetli titanımız hakkında artık tüm merak edilen sorular cevaplanıyor. Nereli, ne iş yapar, amacı ne, Gamora'yı nasıl evlatlık aldığını, kimi sevdiğini, hayalinin ne olduğunu vs. gibi bütün soruları cevaplamış senaristler. Özellikle gezegeninin başına gelenleri gösterdiği sahnede ve Gamora'yı ölüme attığında ağladığı sahnede oldukça garip oldum. Tüm evreni tokatlayan, adalet dağıtan bizim Thanos'un o kaslı görünüşü altında aslında bir kalbi olduğunu anladım.  Ama aynı zamanda amacına ne kadar sadık olduğunu da gördük. Zira bizim başbuğ 'zafere giden yolda çekilen çile kutsaldır' diyerek hayatta tek sevdiği varlığını, kızını bile öldürdü sırf ruh taşına erişebilmek için. Bu da inandığı görevinin ne kadar kutsal olduğunun göstergesi aslında. Evet, her şey çok güzeldi Thanos hakkında. Ama birkaç sahnede sırıtmadı değil. Mesela Titan'da Doctor Strange ve Iron Man liderliğindeki kahramanlarımızla savaştığı sahneler oldukça güzel ve reisin asaletine, gücüne yakışır savaştı ama sonra ne oldu?

Avengers: Infinity War İnceleme / Spoiler (Samimiyet içerir)

Koskoca Thanos dünyaya indi ve önce kızıl cadı tarafından tek elle durduruldu ardından şimşek tanrısı Thor (pabucumun tanrısı) tarafından yaralandı. Yahu adama demezler mi sen nasıl olur da 5 taşı da birleştirmiş bir titana karşı geliyorsun? Scarlet Witch, kızım senin etin ne budun ne? Sen nasıl bir enerji patlaması yaşadın da hem tek elle taşı yok ediyor hem de tek elinle Thanos'u durduruyorsun? Hadi diyelim ki Vision'un ölüyor olmasından dolayı adrenalin patlaması yaşadı ve durdurdu. Peki ya Thor? Bizim Thor nasıl olur da daha o filme kadar tanrıcılık oynuyor iken birden tanrı olarak 6 taşı da tamamlamış Thanos'a karşı gelebildi? (Diyarlar tanrısı Odin'in bile Thanos'u yenebildiği belli değil, sen kimsin?) Cevabını ben vereyim arkadaşlar, bildiğiniz gibi Chris Hemswort, (Thor) Chris Evans, (Captain America) Robert Downey Jr. (Iron Man) ve Paul Bettany'nin (Vision) sözleşme uzatmamasından yani ölecek olmalarından kaynaklanıyor. Zaten bildiğiniz gibi Vision öldü. Iron Man'in ne olacağı belli değil koskoca gezegende tek başına kaldı. Thor'u da oldukça güçlü tanrı gibi göstererek diğer filme sonunu hazırladılar. Yani şimşek tanrımızın yükselişi sadece balondan ibaret ve Thanos başbuğ kısa sürede o balonu patlatacak. Çünkü madem bu kadar güçlüydün de adama demezler mi tek taşı olmasına rağmen Thanos'un önünde neden felakete uğradın? Kardeşin Loki bile ölürken neredeydin? (iHala Thanos!) Yalnız şimdi hakkını yemeyelim bizim tanrının Wakanda'ya ilk gelişi gerçekten çok iyi idi. Evet, iyi idi ama arkasında cevapsız sorular bıraktı. Biliyorum diyeceksiniz ki Thor'u gömdün hala daha üzerine toprak atıyorsun ama siz de bana hak vereceksiniz. Thor nasıl oluyor da Wakanda'ya hemen gelebildi? Thanos'un orada olduğunu nereden biliyordu? Bunlar önemli ve düşündürücü sorular bence. Ama tabii ki mitolojide Thor'un ne kadar güçlü olduğunu da unutmamak gerek. Zira kendisi İskandinav mitolojisinin koskoca yıldırım tanrısı. Stormbreak (şimşek kıran) baltası ile de gücü iyice artıyor. Filmde de bunu iyi işlemiş.

Filmin en başından başlayan savaş ve görsel efekt sahnelerinde bile espriler aralara çok güzel serpiştirilmiş. Drax'ın vurdum duymazlığı, Star Lord'un Thor'u kıskanması, Rocket'in kış askeri ile olan silah ve kol diyaloğu, Hulk'un Banner'a küsmesi falan gerçekten çok ince işlenmiş detaylardı. Bunlar dışında gelelim Benedict Cumberbatch'ten ötürü sevdiğim bir diğer karakterimiz Doctor Strange karakterine. Gruplarda bazı yorumlarda gördüğüm kadarıyla taşı Thanos'a vermesi oldukça çok tepki çekmiş. Ama o taşı vermek zorundaydı. Yani Iron Man'e dediği, ''Taşı ve sizi seçmem gerekirse, taşı seçerim.'' sözünden dönmedi. Hatırlarsanız 16 milyon tane gerçekliğe gittiğinde kazandıkları sadece bir tane gerçeklik olduğunu söylemişti. O kazandıkları gerçeklikte de taşı Thanos'a veriyordu. Yani sırf kazanmaları için taşı verdi bizim titana. Thanos'un taşları da tam zamanında gerektiği gibi kullanmasıyla bize aslında taşların ne kadar güçlü olduğunu gösterdiler. Başbuğ da gitti adalet dağıttı adeta. Herkesi eritip küle döndürdükten sonra inzivaya çekildi ve hep hayalini kurduğu o güneşin doğumunu izledi. 

Avengers: Infinity War İnceleme / Spoiler (Samimiyet içerir)

Gelelim bizim kara dulumuza, Wakanda kralımıza ve Kaptan Amerika'mıza. Kara dulun saçlarını sarıya boyaması gerçekten çok iyi olmuş. Gerçi söz konusu Scarlett Johansson olunca her saç şekli ve rengi yakışıyor. Black Panther konusunda ise aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Zaten herhalde Marvel'ın en kötü filmlerinden birisiydi Wakanda kralının solo filmi. Bu filmde de Afrika kültürünü az çok gördük diye tatlı bir tat bıraktı, o kadar. Yoksa bizim kralın filme pek bir etkisi olduğunu söyleyemeyeceğim. Kaptan Amerika ise hatırlarsanız fragmanda Thanos'un elini tuttuğu gösteriliyordu ki gerçekten ben dahil eminim bütün filmi bekleyenlerde en büyük merak konusu olmuştu. Lakin maalesef o da balon çıktı. Meğerse Thanos bizim yüzbaşıyla eğleniyormuş. Bütün bunlar dışında zaten pek diyecek fazla söz yok. Zira Marvel yine kendine yakışır ve bütün beklentileri fazlasıyla karşılayan bir film yapmış. Ah, bu arada söylemeden geçmeyeceğim. Hani yukarıda demiştim ya hayal kırıklığına uğradığım başka konu daha var diye; o diğer konu ise Marvel'ın fragmanda gösterdiği bazı sahneleri filmde kullanmaması idi. Hatırlarsanız fragmanda Thor çekici aldığında büyük bir şimşek çaktırıyordu ve yine fragmanda Hulk, Black Widow, Winter Soldier, Captain America, Black Panther ve Okoye'nin arkasında bir orduyla koştuğu sahne vardı, hatırladınız mı? İşte o sahneler mesela filmde yoktu. Ya filmin yönetmenleri Russo kardeşler arasında bir anlaşmazlık oldu ya da Marvel kendi çıkarmak istedi filmin süresini kısaltmak için.  Umarım Disney'den bu sahnelerin çıkarılması konusunda bir açıklama gelir de kafamdaki soru işaretleri gider.

Yazımın son bölümüne yani, 'Diğer Filmde Neler Olacak?' bölümüne geçmeden önce son olarak belirtmeliyim ki After Credit sahnesi gerçekten çok iyidi. Nick Fury'i görmemiz ne kadar iyi olsa da o en son sahnede beliren logo, benim diğer film için iki kat daha fazla heyecanlanmama sebep oldu. Neden mi? Bilmeyenler için söyleyeyim Nick Fury son anda ölmeden önce hepimizin merakla ve heyecanla beklediği Captain Marvel'a bir kırmızı kod yardım çağrısı gönderdi. Yani böylelikle 2019 yılında çıkacak Avengers filminde Captain Marvel'ın çok büyük rol oynayacağı da kesinleşmiş oldu. Bakalım Marvel bize nasıl bir Thanos ve Captain Marvel savaşı hazırlamış bekleyip göreceğiz.

Avengers: Infinity War İnceleme / Spoiler (Samimiyet içerir)

Seneye çıkacak Avengers filminde neler olacak?

Ben ve filmi izlediğim arkadaşım tam bir Marvel hayranı olduğumuz için kendimize kızdık aslında bu kadar erken izledik diye. Zira film öyle güzel bir tat bırakıyor ki, ''Arkadaş şimdi 1 yıl nasıl bekleyeceğim ya.'' sorusu beliriyor kendinizde. Özellikle Gamora'nın ölümü, asıl Avengers kurucuları hariç bütün kahramanların toza dönüşmesi (Nick Fury dahil) ve Thanos'un sanki amacını tamamlayıp inzivaya çekilmesi gerçekten kafalarda delice soru işaretleri bırakıyor. Tabii bir de Captain Marvel'ın geleceği var ki onu söylemiyorum bile. O başlı başına sabırsızlanma konusu. Peki sizce 2019 yılında çıkacak yeni Avengers filminde neler olacak? Gelin beraber bazı teoriler üretelim. (yorumlarda belirtin)

-Gamora'nın ölmediğini söylesem sanırım bu abartı olmaz. Zira eminim ki herkes benim gibi ruhunun ruh taşına hapsolduğunu tahmin ediyordur. Yani Gamora geri gelecek. Gelecek çünkü daha Guardians of the Galaxy 3 var.

-Toz olan karakterler de geri dönecektir. Çünkü giderken ki, ''Mr Stark, I dont wana die.'' sloganıyla bizleri üzen Spider-Man'in de solo filmi var Marvel takviminde. Ayrıca Marvel bizim örümceğin yayın haklarında partnerlik anlaşması yapmak için Sony ile çok uğraştı. Zar zor anlaşmayı kapmış iken 1-2 filmde harcayamazlar. Bunu göze alamazlar.

-Peki bu toz olan karakterler nasıl dönecek? Benim teorim şu ki Captain Marvel gelecek ve onun yardımıyla ekibimiz Thanos'u yenerek taşları ele geçirecek. Ardından bir yolunu bularak zaman taşını kullanarak zamanı geri alacaklar. Ya da Thanos bütün küle dönenlerin ruhunu aslında ruh taşına hapsetti ve yine taşı ele geçiren ekibimiz ruh taşını parçalamanın yolunu bulacaklar ve herkesi serbest bırakacaklar.

-Bir teori daha var ama bunun olmasını hiç istemiyorum. Şayet olursa beklentilerim alt üst olur. Teorim şu ki bizim koca titanımız yaptıklarından pişman olacak ve Gamora dahil herkesi geri getirebilmek için kendini feda ederek bütün taşları yok edecek. Zaman taşı yok olacağı için zaman olgusu çökecek ve zaman geri alınacak. Bizimkiler de hiç ölmemiş, bunlar hiç yaşanmamış ve hatta Thanos için dünyaya gelmemiş olacak.

-En son teorim ise bu filmde karşımıza çıkmayan Ant-Man hakkında. Şu anda Hawkeye ile ev hapsinde olan karınca adamımız diğer filmde kesinlikle kilit isim olabilir. Zira bildiğiniz gibi kendisi kuantum boyutuna girebiliyor. Belki bu yeteneği hakkında kilit isim olabilir. (Assolistler her zaman en son çıkar)

Şu anlık aklıma gelen teoriler bunlar. Şayet sizin de aklınızda teoriler varsa yorumlarda belirtebilirsiniz. Zira hepsini okuyacağımdan emin olabilirsiniz. Ayrıca bildiğiniz gibi Marvel'ın önümüzdeki 20 sene planı hazır. Sizce bu süreçte neler olacak? Marvel'ın planları hakkında da yorum yapabilir, bizleri ne tür filmlerin beklediği konusunda teoriler üretebilirsiniz. 

Yazının sonuna geldiğimize göre son kez daha diyorum ki; Marvel evimiz, Thanos babamız!

Yorumlar 53
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 02:57
Kalan Karakter: 300 Gönder
Luke Skywalker
Luke Skywalker 29.04.2018 15:50
Film oldukça iyiydi bence de, dediğiniz gibi toz olan karakterler geri dönecektir, Spider-Man toz olunca acaba May Hala da toz oldu mu diye merak etmedim değil. Birkaç harcanan sahne dışında örneğin (Kaptan Amerika vs Thanos yumruklu sahne) beklentileri oldukça iyi karşıladı.
MK Okuru
MK Okuru 13.12.2020 22:36
hayır bence şöyle olması gerekiyordu thor un babası odin in infinity war da olmasa gerekiyordu ve asgard savaş ın da loki nin yerine thor u ölüm den koruyup Gungmir in gücünü thanos a göstermesi ve vakanda savaş ın da olması gerekiyor du odin in
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.08.2018 23:19
gelecek filmde aslında avengers x-man den yardım alabilse çok iyi olur sonuçta dünya tehlikede ve x-mande kahramanlarla dolu diğer filme eklemeleri gereken bence çok isim var süpermen nerde mesela deadpool , Ant-Man , aquaman. Batman . Yeşil Fener(Green Lantern) .flashman bunlar olmalı bence
MK Okuru
MK Okuru 28.02.2019 22:31
Superman mı batman mı sen bıraz araştırma yap Dc yle ılgılı ve marvella
MK Okuru
MK Okuru 17.10.2018 01:24
Aquaman, Batman, Green Lantern, Superman DC karakterleri. Bunlar gelmez hocam.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2018 17:31
Film ama hala zayıf koskoca Thanos eldivendeki taşları tamamlamış, Wakanda’ya gelmiş önüne geleni dayak delisi ediyor ama ne hikmetse tutup kafalarını koparmuyor. ??
MK Okuru
MK Okuru 13.10.2018 22:09
Thanos zeki biri oldugu için yapmak istememiştir. Benim fikrim bu Bide ileride gine onları görmek istemiş olabilir.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2018 17:29
Thor nasıl gelebildi? Yeni balta yapmaya gittiğinde o cüce bir şeyler demişti o sahneyi tekrar seyret. Asgard’da bi ışın cihazı vardı ya işte ona bile hükmedebilirsin tarzında sözler sarfetti. ;)
MK Okuru
MK Okuru 13.10.2018 22:06
Thor isterse Titan'a gidip zaman taşını koruyabilirlerdi. Eğer böle bişey olsaydı Dr Strange thor'a zaman taşını verseydi thanos ölebilirdi.
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2018 23:27
Baltanın Bifrost özelliği var yani artık istediği zaman istediği diyara ışınlanabilir.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.08.2018 23:31
bir hatırlatma daha yapacağım MANTİS filmde Thanosu uyuşturduğunda acı ve pişmanlık çektiğini söylemişti belki söylediğiniz gibi zamanı geri alıp taşları iade edecektir tabi buna birinin igna etmesi lazım önce biraz aksiyon iyi olur
Kalan Karakter: 300 Gönder
Avengers: Infinity War İnceleme / Spoiler (Samimiyet içerir)
İlginizi Çekebilir