1/2

Battlefield V Ön İnceleme

Ahmet Özçilingir 18.06.2018 - 14:06
Battlefield V nasıl bir oyun olacak?

“Battlefield serisi köklerine dönüyor.” Bu sloganla birlikte, duyurulan Battlefield 5, aslında Battlefield V desek daha doğru olur, oyunseverleri ikinci dünya savaşına geri götürüyor. EA, yeni Battlefield oyununun adının Batllefield V olacağını duyurduğu günden itibaren, bu V harfi kafaları karıştırdı. Acaba Vietnam’ın V’sini mi simgeliyor, oyun Vietnam’da mı geçecek? Derken, V harfinin Winston Churchil’le mal edilen meşhur “V for victory and this Germans” sözüne atıf yapmak için seçildiği açıklandı. Battlefield, köken olarak takım oyunu odaklı bir oyun diyebiliriz. Özellikle serinin 2. Dünya Savaşını konu alan, ilk oyunlarında, dönemin oyunlarına göre oldukça büyük haritalarda cereyan eden mücadelelere girişiliyordu. Bu savaşlarda da bir bölgeyi ele geçirip tutmak, için takımca hareket etmek, ele geçirilen bölgeyi topluca savunmak ve saldırı yapılacak bölgelere yine topluca gitmek oyunun kazanılmasının en büyük anahtarıydı. Bireysel yapılan Rambo vari hareketlerin, savaş alanında çok fazla karşılığı yoktu.

Battlefield V

Yeni Battlefield mi? Eski Battlefield mi?

Ha yine de küçük kahramanlıkların savaşın kaderini değiştirdiği anlar yok değildi, ancak her şeyin başında oyunun takım oyununu ön planda tutan yapısı, Battlefield’i Battlefield yapan etkenlerin başında geliyordu. Yıllar geçtikçe, oyuncuların multiplayer oyun anlayışında da değişiklikler meydana geldi. Kabul etmek lazım, hızlı oynanışa sahip oyunlar, her zaman popülerdi. Half Life, Unreal Tournament, Counter Strike ve Call of Duty, oyunlarının aslında ortak bir noktaları yok gibi gözükse de, daha çok hızlı oynanışı ve reflekse dayalı oyunlar olduklarını söyleyebiliriz.

Battlefield serisinin ise animasyon anlamında akıcı olmasına karşın, diğer oyunlar kadar hızlı bir oynanışa sahip olduğunu söyleyemeyiz. Battlefield: Bad Company 2 ise, daha hızlı bir oynanışa sahip olsa da, takım oyunun yine ön planda olduğu bir oyundu. Ancak işler, Battlefield 3 ile birlikte değişmeye başladı. Özellikle Call of Duty, Modern Warfare serisiyle büyük bir beğeni toplayınca, Battlefield oyunlarında da büyük değişimler yaşandı. Battlefield, üçüncü oyundan sonra, eskisi gibi olmadı. Oyunun hızı arttırıldı, takım oyunun önemi düşürüldü. Daha çok hızlı oynanışa yönelen Battlefield serisinde yaşanan değişimden, kimi oyuncular hoşlansa da takım oyunu seven oyuncular için Battlefield serisi çok bozdu!.

Battlefield V

Peki yeni oyun, yani Battlefield V nasıl olacak? Yapımcılar tarafından gelen ilk bilgilere göre. Battlefield V artık daha takım oyunu odaklı bir yapım olacak. Seri köklerine dönüyor, diyerek kastedilen şey de tam olarak bu. Oyunda  yer alan squadların ayrı bir puanlandırma sistemi olacak ve yaptığımı her olumlu hareketin, oynadığımız takıma etkisi olduğu gibi, kendi squadımız içinde de etkisi olacak. Örneğin oyuna yeni getirilen inşa yapma mekaniği ile birlikte, kum torbaları, siperler destek duvarları, silah mevzileri inşa edebileceğiz. İşte bu inşa puanlarını da Squadımızla birlikte hareket ettiğimiz zaman daha hızlı biriktirebileceğiz.

Battlefield V

Aynı şekilde squadımızla birlikte hareket eder, örneğin bir bayrağı squadımızla birlikte ele geçirirsek, ekstra görev puanı kazanacak ve biriken görev puanlarıyla birlikte, Battlefield serisinde ilk kez karşılaşacağımız hava saldırısı gibi destek atışları çağrısı yapabileceğiz. Battlefield 5’te bundan sonra sadede medic sınıfı değil, tüm sınıflar takım arkadaşlarını kaldırabilecek. Ancak sadece medic sınıfı takım arkadaşını tam can ile kaldırabilecek. düşen takım arkadaşımızı çatışmanın olmadığı bir bölgeye sürükleyebileceğiz. Yaptığımız her olumlu eylemin içinde bulunduğumuz Squad’a ekstra bir getirisi olacak. Aslına bu sisteme yani Squadların ayrı ayrı puanlama sistemine 1 dünya savaşını konu alan Verdun oyununda da rastlamıştık.