Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon inceleme

Samet Basri Taşlı 16.03.2023 - 17:06
Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon inceleme içeriğimizde Bayonetta’nın bugünkü haline nasıl geldiğini ilk elden tecrübe ediyoruz.
Platformlar Nintendo Switch
Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon inceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Platinum Games - Nintendo
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon
Merlin Puanı 82
Artılar + Sanat stili
+ Müzikler
+ İkili karakter kontrolü
+ Hikaye anlatıcı
+ Keyifli oynanış
+ Zengin erişilebilirlik seçenekleri
Eksiler - Bulmacalar fazla kolay gibi
- Co-op düşünülerek hazırlanmamış
- Hikayenin Bayonetta kısmı zayıf kalmış

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon, geçtiğimiz yıl yayınlanan ve benim gözümde senenin en iyi aksiyon oyunu olan Bayonetta 3 inceleme içeriğimizin ardından sürpriz bir şekilde ortaya çıkan yeni Bayonetta oyunumuz. Üstelik hiç tahmin etmeyeceğimiz bir tarz ve oyun türü ile geliyor.

Seksi karakterleri, sert tavırları ve hızlı aksiyonu bir kenara koyun. Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon (bundan sonra yalnızca Bayonetta Origins diyeceğim) ile küçük Cereza’nın hikayesini renkli bir dünyada, bulmacalar çözüp platformlar arasında yolculuk edeceğimiz bir masal kitabı gibi tecrübe edeceğiz.

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon inceleme

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon inceleme

Chesire İle Bir Garip Macera

Bayonetta olarak tanıdığmız karakterin, Cereza ismindeki küçük bir kız olarak eğitim gördüğü zamanlara dönüyoruz. İki düşman tarafın üyeleri olan anne ve babası yüzünden dışlanan bir kızın hikayesi bu. Babası sürgün ediliyor ve annesi de hapsedilmiş durumda. Daha güvenlikli bir hapse taşınmadan önce ziyaret ettiği annesi tarafından kendisine hediye edilen oyuncak bebek Chesire dışında hiç kimsesi olmayan bir kız Cereza.

Umbra Witch eğitimi alması için, kendisi de sürgün edilmiş bir cadı olan Morgana’nın yanında yaşayan Cereza, henüz en basit çağırma tekniklerini bile bilmiyor. Rüyalarında annesini kurtarmak için verdiği mücadeleleri gören küçük kız, kendisini yasak ormanda bekleyen bir güç olduğuna dair bir mesaj alıyor. 

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon inceleme

Morgana’nın uyarılarına kulak asmayan Cereza ormana gidiyor ve başı belaya girdiğinde, henüz doğru düzgün yapamadığı iblis çağırma dansını yapıyor. Gelen iblis düşmanları durduruyor ama kontrol altında olmadığı için yok olmamak adına Cereza’nın oyuncak bebeği Chesire’ı ele geçiriyor. Aslında Cereza’ya da saldırmak istiyor ama anlamadığı bir sebepten kendisi ile bir bağ kurduğunu ve ona saldıramadığını fark ediyor. 

Annesini kurtarmak için güç arayan Cereza ve geldiği Inferno’ya geri dönmek için yardıma ihtiyacı olan iblis birlikte çalışmaya başlıyor. İçinde bulunduğu oyuncak sebebiyle Chesire adını alan iblis ile Cereza’nın gönülsüz ortaklığı, ilerledikçe birlikte yaşadıkları olaylar sonucu dost haline gelmelerinin hikayesini takip ediyoruz.

Bir hikaye anlatıcısı yardımıyla anlatılan hikaye gayet keyifli. Zaten ana hikayesi yaklaşık 14 saat sürüyor, sıkıcı hale gelmesine pek fırsat sunmuyor. 

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon inceleme

İki Karakteri Aynı Anda Kontrol Etmek

Bayonetta serisi saf aksiyon yüklü, mermilerin ve saçların havada uçuştuğu, karakterlerin düşmanları tepelerken etkileyici cümleler kurduğu bir seri olarak özetlenebilir. Karakterlerin tavırları, konuşmaları hatta büyü yaparken kıyafet olarak da kullandıkları saçlarını kullandıkları düşünülürse, oyunun seksi kabul edilebilecek içerik konusunda oldukça zengin olduğu da bir gerçek. Bayonetta Origins ise tüm bunları bir tarafa bırakıyor.

Cereza and the Lost Demon standart bir aksiyon oyunu değil, Nintendo oyuncularının daha aşina olduğu platform-bulmaca türünde. Kontrol ettiğimiz iki karakter var, Cereza ve Chesire. Üstelik bunları sırayla değil, aynı anda kontrol ediyoruz. Karakterler birbirinden fazla uzaklaşırsa Chesire’ın gücü tükeniyor, bu yüzden birbirlerinden fazla uzağa gidemiyorlar. Sol joycon ile Cereza’yı, sağ joycon ile de Chesire’ı yönlendiriyoruz.

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon inceleme

Bayonetta Origins’in ana karakteri olan Cereza daha çağırdığı iblisi geri gönderme büyüsünü bile bilmeyen bir acemi. Doğal olarak savaşlarda etkin bir rol oynaması mümkün değil. Düşmanları yenme görevi Chesire’a kalmış durumda, Cereza ise onları kısa süreliğine durdurabilecek basit büyüler yapabiliyor. Dövüş sırasında Chesire ile düşmanları yenerken, Cereza’nın saldırıya uğramaması için de dikkat etmemiz gerekiyor. Bayonetta 3’de iblis çağırdığımız kısımlar gibi, dikkat etmek gerekiyor.

Savaş dışında Chesire oyuncak bebek formuna geri dönebiliyor, böylece normalde geçemeyeceği küçük alanlardan bizim sırtımızda geçebiliyor. Bir de asla geçemediği bitkilerin (biberiye) bulunduğu yerler var, bu gibi durumlarda Cereza’nın yardımıyla alternatif yolları kullanabiliyor. Oyunun platform-bulmaca kısmı genellikle bu kısımlardan oluşuyor. İlerledikçe yeni element yetenekleri kazanıyor ve daha önce gitmediğimiz kısımlara da ulaşabiliyoruz.

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon inceleme

Oyunun oynanışı başta zor geliyor ama iki karakteri aynı anda kontrol etmeye alışınca oldukça eğlendim. Daha önce Brothers - A Tale of Two Sons oyununu oynadıysanız, sizi neyin beklediğini tam olarak tahmin edebilirsiniz. Farklı joyconlar ile kontrol edilen karakterler, isterseniz iki kişi oynamanıza da imkan veriyor. Gerçi karakterler tek başına kontrol ederken o kadar da etkili olmuyorlar ama “yardım etsene beni kovalıyorlar” şeklinde tartışmalı ve eğlenceli anlar gerçekleşebiliyor. Yani yapımcılar oyunu tek kişi iki karakterle oynasın diye düşünmüşler ve bunu fark edebiliyorsunuz. 

Oyunun hikayesi yaklaşık 14 saat demiştik, bu süre boyunca oyundan bıktıracak seviyede bir kendini tekrar durumu yaşamadım. Ana hikayeye ek olarak çevrede gizli bölgeleri keşfedip, Wisp adı verilen varlıkları kurtarabiliyoruz, illüzyon bölümlerini (Tír na nÓgs) zamana karşı olacak şekilde oynayıp çeşitli ödüller kazanabiliyoruz. Tahminimce bunların hepsini yaparak yaklaşık 20 saatlik bir oynanış elde etmek mümkün. Bir yandan Octopath Traveler 2 beklediğinden ekstra kısımlara vakit ayıramadım.

Switch’e Özel Masal Kitabı

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon inceleme

Bayonetta Origins görsellik konusunda müthiş bir iş çıkartmış. Rengarenk ormanlarda geziyor, perilerin güçleriyle çarpıklaştırılmış bölgeleri keşfediyor, her birinde farklı güçler elde ettiğimiz zindanları keşfediyoruz. Kötü varlıklar yüzünden çarpıklaştırılmış bir çocuk kitabının içinde olduğumuz düşüncesini vermeyi başarıyor. Animasyonlar çok hoş, kitap sayfaları şeklinde sunulan ara sahneler güzel, karakterler hem sevimli hem de ürkütücü gözükmeyi başarıyor. Save noktalarında Chesire ve Cereza’nın dinlendiği animasyonlar gibi ayrıntıları da çok beğendim.

Oyun hem el modunda hem de dock üzerinde gayet iyi çalışıyor. Herhangi bir takılma ya da kasma olmadan rahatlıkla oynadım. Kimi oyunlarda başımıza gelen “El modunda çamur gibi grafikler” tarzı bir sorun yok, zaten olsa Nintendo Switch exclusive bir oyun için üzücü olurdu. Değil mi Pokemon Scarlet/Violet

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon inceleme

Genellikle oyunları Japonca dublajları ile oynarım, özellikle çocuk karakterleri seslendirme konusunda başarısız bir iş çıkaran İngilizce seslendirmenlerden hiç hoşlanmam. Bu oyunda da niyetim Japonca oynamaktı ama oyuna girerken ayarı yapmayı unutunca bir miktar oynayıp sonra değiştiririm demiştim, iyi ki böyle yapmışım. Hem Cereza hem de hikaye anlatıcısı çok başarılı bir seslendirme ortaya koymuş. Hikaye anlatıcı rolündeki Jenny Lee, aynı zamanda Chesire’ı da seslendiriyor ki bunu da çok eğlenceli ve başarılı bir şekilde yapmış.

Çok beğendiğim grafik tarzı ve başarılı seslendirme ile sunulan atmosfer, harika müzikler ile destekleniyor. Etrafta gezerken çalan sakin müzikler, düşmanlar ile mücadele ederken çalan gergin parçalar, sandık açarken çalan Zelda-vari kısa müzikler. Sandık müziği bazı bölümlerde ufak bir sürpriz de yapabiliyor hatta. Bunun dışında bazı parçalar Bayonetta serisinin orjinal müziklerinin yeniden yorumlanmış halleri ki bunları duyunca içinizi ayrı bir keyif kaplıyor.

Sonuç

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon inceleme

Bayonetta serisini seven herkes bu oyuna bayılmayabilir. Sonuçta saf bir aksiyon, seksi cadılar ve durmaksızın akan düşmanlara karşı mücadele eden iblisler çağırmak gibi özellikler bu oyunda mevcut değil. Hatta çocuk kitabı tarzı anlatımı bazı oyuncuların hoşuna da gitmeyebilir. Ben ise bayıldım. Bu oyunu Bayonetta dünyasına ilk kez giriş yapmak isteyen biri için uygun olarak etiketleyebilirim ama sonrasında Bayonetta oynayıp “Bu Cereza’mı?” şaşkınlığı yaşama ihtimalleri de büyük. 

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon platform-bulmaca türünü başarılı bir şekilde uygulayan, keyifli hikayesi ve sıkmayan oynanışı ile seriye yepyeni bir tat getiren güzel bir oyun olmuş. Hem görsel hem de işitsel açıdan doyurucu, oynanışı keyifli, tam tadında bir macera yaşamak istiyorsanız gönül rahatlığıyla öneririm. 

My Nintendo Store üzerinden 60 dolar fiyat etiketi ile satılan Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon bu fiyata alınır mı derseniz, türü seven oyuncular için evet, bu fiyata alınır. Bayonetta seven ve demosunu deneyip hoşuna giden oyuncular ise bir indirim döneminde 30 dolar civarına almayı tercih etse daha iyi olabilir.

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 20:46
Kalan Karakter: 300 Gönder
Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon inceleme
İlginizi Çekebilir