1/3

Bejeweled 3

Anıl Kalkan 14.12.2010 - 16:42
Bulmacanın yeri ve zamanı olmaz
Platformlar PC
Bejeweled 3
  • Yapımcı - Yayıncı PopCap - PopCap
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Bulmaca
Merlin Puanı 80
Artılar Etkileyici görseller. Ruhu dinlendiren müzikler. Bilim desteğiyle sigara bağımlılığının çözümüne bile yardımcı olması.
Eksiler Online skor tabelası bulunmaması. Daha fazla mod olabilirdi.
Bejeweled oyunlarını eminim hepiniz bilirsiniz. Hatta oyunlarla pek içli dışlı olmayan kesim bile en az bir kez oynamıştır. İlk olarak 2001 yılında PopCap Games tarafından üretilip dağıtılan Bejeweled, bugüne kadar 25 milyon kopya oyun sattı, 150 milyon kere indirildi. Üç veya daha fazla mücevheri yan yana getirip kombinasyon kurmaya dayalı basit oyun bir yapısına sahip olan yapımın bu kadar başarılı olması da enteresan. Geçtiğimiz günlerde ise ilerleyen satırlarda tanıtımına geçeceğim Bejeweled 3 satışa sunuldu. Yeni nesil oyunlardan birazcık başınızı kaldırıp, en azından yazıyı okumanızı öneririm. Bunu hak ediyor çünkü.

Değişen pek bir şey yok!

Sadece PC ve MAC için çıkan Bejeweled 3 tıpkı halefleri gibi bir oynanışa sahip. Yani klasik olarak mücevherleri (taşları) eşleştir, patlar, puan topla vesaire. Tabii klasik modların yanında eğlenceli ve çeşitli ayrı modlar da bulunuyor. Öncelikle en başından uyarımızı yapalım; Bejeweled 3 kırmızı yakutlar ve mavi elmasları eşleştirerek hayatınızdan saatleri vereceğiniz, bağımlılık yapan bir oyun. Oynarken saçma diyebilirsiniz, oyuna kızabilirsiniz, ama yine de başından kalkamayacaksınız. Bulmacalar elbette çok zor değil ama akıllı davranmanız gereken anlar da olacak. Kısaca daha önce Bejeweled hadisesine bulaşmamış olanlar için oynanıştan bahsedeyim.

Bejeweled 3
Yazının başında da dediğim gibi, 7 farklı renkteki mücevherleri 3'lü kombinasyonlar şeklinde eşleştirmeye çalışıyoruz. Tabii üçten fazla eşleştirme de yapabiliyoruz ki bu da yararımıza oluyor. Örneğin; "Flame Gem" denilen mücevherler var ve bunlar da 4'lü eşleştirmeler de ortaya çıkıyor. Kullanıldıkları zaman infilak ediyorlar. Ayrıca "Star Gem"ler de bulunuyor, onlar da kullanıldığı zaman belirli bir renkteki tüm mücevherleri yok ediyor. Bunlar dışında, toplamda 8 farklı taş çeşidi bulunuyor ve oyundaki mod'lara göre dağıtılmış durumdalar. Oynanış yani oldukça basit, ustalaşması ise zaman istiyor ki eminim bir kere girince oyuna bol bol zaman harcayacaksınız. Buyrun bir de oyunun mod'larına tek tek göz atalım:

Classic: Adından da anlaşılacağı gibi klasik Bejeweled modu. Amaç sadece mücevherleri eşleştirip yükselebildiğiniz seviyeye kadar yükselebilmek. Aşağıda bir "bar" bulunuyor ve dolduğunda yeni seviyeye geçiyor oyun. Tabii belirli bir seviyeden sonra dikkatli oynamazsanız da eşleştirecek taş kalmayabiliyor ve oyun bitiyor. Tıpkı diğer modlarda olduğu gibi, klasik mod'da da oyunu kapattığınız zaman kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Ayrıca burada beşinci seviyeye ulaştıktan sonra Poker modu açılıyor. Evet kulağa ilginç geliyor eminim, bu modda taşlar yardımıyla Poker elleri oluşturmaya çalışıyoruz. Oldukça eğlenceli diyebilirim.