1/2

Beyond: Two Souls - İlk Bakış ve Türkçe Dublaj Video

Berkant Akarcan 16.10.2012 - 11:35
Quantic Dream artık sınırları zorluyor!
Gamescom'da gireceğimiz son Sony sunumu, son kez Radisson oteline geliyoruz. Üzerimizde günün tatlı yorgunluğu. İki gündür bunu bekliyoruz. Quantic Dream gelecek, Beyond ile aklımızı alacak ve gidecek; bunu biliyoruz. Bilmediğimiz ise sunumu David Cage'in yapacak olduğu. İçeri girmeden bir kaç dakika önce Murat kapının arasından görüyor, "David Cage değil mi o?" diye soruyor. Geçtiğimiz senelerden alışkınız David Cage'in bizzat Gamescom'a katılmasına, ama bizim takvimimize son noktayı koyanın David Cage olacağını söyleseler, sanırım yine aynı şeyi hissederdik: Midede kelebekler.

David Cage'in nefisliğinden mi yoksa oyunun enfesliğinden midir yoksa son sunum diye olan duygusal patlamadan mıdır bilinmez ama Marvel: Heroes ile beraber "Whoa!" diye çıktığım tek sunumdu Beyond. İki bölümden oluşan sunumun ilk bölümü, E3'te yapılan sunumdan farklı olarak bu sefer Beyond'un kamera arkasını anlattı. Cage o kadar heyecanlıydı ki anlatırken, salondaki herkes eminim "keşke o çekimlerde biz de olsaydık" demiştir, 32 diş sırıtırken.

Evet yanlış duymadınız, çekimler diyorum; zira Beyond'da Quantic Dream çok farklı bir yöne ilerleyip, belki de oyun dünyasının gelecek neslinin standardını belirleyecek olan hikaye anlatım tekniğini kullanmış: Performance Capture. Kesinlikle Motion Capture ile karıştırılmaması gereken bu teknik öylesine gelişmiş ki, ayrı ayrı üç parçada yapılması gereken işleri tek seferde yapabiliyor ve üzerine ekliyor: Oyunculuk.

160 aktörle çalıştıkları, 60'tan fazla kamerayla çektikleri ve tam 12 ay süren Performance Capture teknikli Beyond çekimlerini şöyle anlatıyor Cage:

"Bir yönetmen olarak benim için çok zordu 12 ay. Çünkü alanınız bomboş, sahneniz bomboş, ve bu böyle olmak zorunda. Ne bir dekorunuz var, ne bir gardolap yelpazeniz var. Sadece oyuncular, kamera, ve siz."

Cage'e hak vermemek elde değil. Yönetmenliğin az çok ne olduğunu bilenler, ne demek istediğini anlamıştır. Böyle bir teknikle bir şey çekmek, alan kullanımı olmaması demek.


Sadece yönetmen Cage değil, oyunun ana karakteri Jodie'yi oynayan nefis yetenek Ellen Page de aynı dertten muzdarip. Düşünsenize, bir gün elinize bir senaryo geliyor. Senaryoyu çok beğeniyorsunuz, işi kabul ediyorsunuz. İlk çekim günü sete gidiyorsunuz ve bir sürü kameranın ortasında, bomboş bir yerde oynayacağınızı anlıyorsunuz. David Cage'in Ellen Page ile setteki ilk toplantısının görüntülerini izlerken, Ellen'ın yüzündeki korku ve şaşkınlık karışımını görmemek elde değil. Bir oyuncu için oldukça garip bir deneyim olsa gerek.