1/8

Bir devin hayat hikayesi (Makale)

Rafet Kaan Moral 12.08.2014 - 14:18
Tarihten günümüze Sierra
Bilindiği gibi macera oyunlarının tarihi yaklaşık 30 küsur seneye dayanıyor. Dünyadaki ilk macera oyunları Sierra Entertainment’e (ilk adı ile Sierra On-Line) ait. Sierra’nın kurucuları evli bir çift olan Roberta ve Ken Williams. Sierra On-Line diye bilinen firmayı Ken Williams 1979 yılında satın alarak On-Line Systems adı altında sadece macera oyunlarında değil, tüm oyun türleri kapsamında büyük ilerlemeler kat etmesini sağladı.

Bir devin hayat hikayesi (Makale)
Özellikle ülkemizde Sierra daha çok Half-Life’in yayıncılığını yaptığı için tanınıyor. 2008 yılında kapatılan Sierra, şu sıralar yeni yayınlanan videosu ile tekrar gündeme gelmiş durumda. Hatta Valve – Sierra – Half-Life 3 bağlantıları bile kuranlar var. İsterseniz bir zamanlar piyasanın hakimi olan bu firmayı yakından tanıyalım.

1979

Ken Williams Bilgisayar programcısı olarak, Gelir Vergisi işinde çalışıyordu. Los Angeles’teki evinde bir terminali var ve bilgisayarının derinliklerini kurcalarken “Adventure” adlı bir kelimeye rastlıyor. Kelimeyi aratıyor ve bilgisayarı "You are standing at the end of a road before a small brick building. Around you is a forest. A small stream flows out of the building and down a gully.” cevabını veriyor. Ken, hayranlıkla karısı Roberta’yı arıyor ve bulduklarını ona gösteriyor. Ken, günün geri kalanında işine ara verdi ve ilerleyen günlerde de pek uyumadı.

Bu arada;
Scott ve Alexis Adams “Adventure International”’i kuruyor.


Will Crowther ve Don Woods’un “Büyük Bilgisayar-Metin Adventure Colossal Cave”’i (kısaca Adventure) ve Scott ile Alexis Adams’ın Apple 2 için geliştirdiği Metin tabanlı (yazı ile komut verilen) macera oyunu Roberta’yı heyecanlandırıyordu. Roberta aklından geçenleri bir oyun haline getirmek istiyordu. Metin tabanlı macera oyunlarını çok güzel buluyordu ama yeterli değildi. Bir evin önünde durulduğunu yazmaktan ziyade, ekranda göstermek daha hoş olurdu.

Bu arada;
1979 yılında MIT Dynamic Modeling Group’un 10 üyesi Infocom’u kurdu. Metin tabanlı macera oyunları “Zork” için dağıtıcı aradılar ve Personal Software ile anlaştılar.


Aynı yıl içinde Activison 4 Atari (arcade oyunları ile ünlü, Donkey Kong gibi) çalışanı tarafından kuruluyor.

1980
Roberta kocası Ken’i ikna ediyor ve dünyadaki ilk Grafik tabanlı macera oyunlarını çıkarıyorlar. Oyunun adı Apple 2: Mystery House. Agâhta Christie’nin cinayet romanlarına benzeyen oyun grafik tabanlı olsa bile pek bir şey vaat etmiyordu. Oyun sadece çizgilerden ve 2 word textparser’den oluşuyordu. Yine de oyun dünyasında büyük bir buluştu bu.

The Wizard and the Princess onların ikinci oyunu. Ve bu oyunda ilk grafik tabanlı “renkli” oyun olarak tarihe adını yazdı. Bu oyun da Apple 2 içindi. Oyun daha sonra Atari 8-bit, Commodore 64 ve 1982’de IBM PC için Adventures in Serenia adı altında çıkarıldı.
 
Bir devin hayat hikayesi (Makale)
1981
1980 ve 1982 yılları arasında Ken ve Roberta toplam yedi macera oyunu çıkardılar. Yine Apple için ve High-Res Adventures adı altında çıktı. Bunlar; Mission Asteroit (1981-Roberta ve Ken Williams) , Cranston Manor (1981-Harold Dewitz ve Ken Williams) , Ulysses and the Golden Fleecce (1982 Bob Davis ve Ken Williams ) 82’de tek metin tabanlı macera oyunu Sierra tarafından çıkarıldı: Softporn Adventure