1/4

Bir nesil daha bitiyor! Konsollarda son durum - Bölüm 1

Mehmet Ali Gerim 3.01.2012 - 11:37
Konsollarda gelecek kehanetleri
İçinde bulunduğumuz neslin artık yavaş yavaş sonuna geliyoruz, aslında el konsollarında yeni nesle adım atmış olsak da hala işte yeni nesil budur diyebileceğimiz bir cihazla karşılaşmadık. Gelen haberler ve yapılan tanıtımlar Nintendo’nun yeni konsolu WiiU’nun, yeni neslin ilk konsolu olacağını gösteriyor. 2012 tarihi bu açıdan büyük bir önem arz ediyor.

Daha önceki yazılarımızdan hatırlayacağınız üzere Nintendo’nun yeni nesil konsolunun zaten 2012’de boy göstereceğini tahmin etmiş, konsol camiasında yeni neslin ilk emaresi olarak, Nintendo’nun bu konsolunun ilk işaret olacağını da belirtmiştik. E3 2011’de yapılan duyuru her ne kadar tatmin edici olmasa da, konsolun ne gibi yeniliklerle geleceği aşağı yukarı belli oldu gibi.

Tabi oyuncular olarak donanımlar kadar konsol üreticisi firmaların politikaları da yeni nesille biz oyunculara neler sunulacağı konusunda bizleri neler beklememiz gerektiği konusunda az da olsa yönlendiriyor. Çıkan haberlerden bugüne kadar Nintendo’nun izlemiş olduğu yoldan ayrılarak, daha farklı bir konsepti benimsediğini çıkartabiliyoruz.

Bugüne kadar casual oyuncuların efendisi olan Nintendo bu sefer gözünü Hard Core oyunculara dikmiş gibi görünüyor. Şirketin üst düzey yöneticileri her fırsatta multiplatform oyunların önemi hakkında yapmış oldukları açıklamaları, daha kolay programlanabilir, kullanıcı dostu DevKit’ler yapacakları hakkında beyanatlar izliyor. Hatta görüntüleri WiiU’dan alınmış olmasa da, bu konsola çıkacak olan hardcore oyunlardan da görüntüleri E3 sunumlarında bizlere gösterdiler.

Açıkçası burada Nintendo adına büyük bir eksen kaymasının söz konusu olduğu ortada, iyi de bu var olan dengeler adına ne gibi değişikler yaratacak? Bunu tam olarak anlayabilmek için Microsoft ve Sony cephesinde neler olduğuna bakmak gerekiyor.

Bir nesil daha bitiyor! Konsollarda son durum - Bölüm 1

Bill Gates’in bu durumdan haberi var mı arkadaşlar?
Kuşkusuz Microsoft bu nesilde Xbox 360 ile büyük bir sükse yaptı, kimse neslin başında Microsoft’un bu kadar başarılı bir oyun konsolu sunacağını beklemiyordu. Özellikle online hizmetler konusunda rakiplerinin ilham kaynağı olduğu Live gibi bir hizmeti paralı da olsa bizlere sunarak adeta bağımlısı olmamıza sebep oldu. Kullanıcı dostu ara yüzü, stabil kullanım ortamı, çeşitlilik ve yenilikleri ile 20 milyondan fazla kullanıcının vazgeçilmezi haline geldi.

Neslin başında Halo 3, Gears of War gibi hardcore oyunlarıyla ağzımızın suyunu akıtan Xbox 360 konsolu, ardından gelen rakip üreticilerin exclusive (konsola münhasır) oyunlarının birer birer multiplatform olmaları gibi bir duruma da sebep oldu. Açıkçası üçüncü parti exclusive oyunlar anlamında özellikle 2007-2008-2009 yıllarında Sony’ye ecel terleri döktürdüler. Final Fantasy, Metal Gear Solid, Tekken gibi çıktıkları konsollarda büyük etkisi olan oyunları multiplatform hale getirdiler. Hatta bununla kalmayıp multiplatform oyunların Xbox 360’da daha iyi görsellerle sunulması gibi bir durum sayesinde hardcore oyuncuların iyice kalbini kazandılar. Live hizmeti ise tüm bunların yanında kadayıfın üstündeki kaymak misaliydi.

Microsoft adına ne olduysa E3 2010’dan sonra oldu, önce Microsoft’un Kinect sunumu, ki E3 2009’da Natal olarak bize sunulan cihazdır, ardından Sony’nin Move sunumu ile oyuncular adına bence önemli bir eksen kayması daha gerçekleşti. Şahsen bu andan itibaren Microsoft’un politika anlamında gözünü pastanın başka bir yerine, üstünde meyvelerin olduğu kaymağa göz diktiği ortaya çıkmış oldu.

Gerçekten de, oyuncuların tamamına kitlesel olarak bakıldığında, casual gamer olarak nitelendirdiğimiz kesim toplam pay içinde yaklaşık %60-70’lik bir oran ile orada tüm cazibesi ile duruyordu. Ne yapıp edip Nintendo’nun egemen olduğu bu piyasadan bir şekilde pay kapmalıydılar ve Kinect de bunun yolu olacaktı. Bu tarih itibarı ile bakınca Microsoft’un exclusive oyunlar yerine ağırlığı Kinect oyunlarına verdiklerini görüyoruz.