1/4

Bir nesil daha bitiyor! Konsollarda son durum - Bölüm 2

Mehmet Ali Gerim 20.01.2012 - 14:58
Sony-Microsoft-Nintendo üçgeninde neler oluyor?
Geçen haftaki yazımızın ilk bölümünde yaptığımız Xbox ve Nintendo ağırlıklı değerlendirmemizden sonra bu yazımız ile de Sony’nin bu nesildeki durumu hakkında bir değerlendirme yapıp, kısaca bizi bekleyen nesil hakkında tahminlerimiz ile beklentilerimizi dile getireceğiz.

İlk Playstation ve ikinci nesil Playstation’dan sonra Sony’nin bu nesilde yaşadıklarını önceden kimse tahmin edemezdi herhalde. 120 milyon satan Playstation’dan sonra, 140 milyondan fazla satan Playstation 2 konsollarının oyuncular üzerindeki marka değerinin etkisi, bu nesilde Playstation 3’e büyük değer atfediyordu. Bu özgüven o kadar güçlüydü ki, Ken Kuturagi’nin E3 2005’teki 600$’lık konsol açıklamaları en nihayetinde büyük bir hayal kırıklığı ile sonuçlandı.

Bir nesil daha bitiyor! Konsollarda son durum - Bölüm 2
Nesle geç girmenin dezavantajı yanında bu fiyat politikası, Sony için kötü bir adım oldu. İlk adım diyeceğimiz bu kötü hamlenin üstüne Microsoft’un izlediği doğru politikalar ve Nintendo’nun da benimsediği ucuz fiyat politikası, durumu Sony açısından büyük bir pazarlama açmazına soktu. Fiyatlar hakkında elbet söylenecek çok şey vardır ama konsol oyuncularının kafasındaki fiyat çizgisinin 400$ altında bir yerlerde olduğu da herkesçe bilinen bir gerçekti.

Takip eden 2-3 yıl boyunca gerek fiyat politikası, gerekse oyun desteği 2009 yılına kadar Sony’nin durumu kurtarması için yaptığı tüm çabaları yetersiz bıraktı. Ardı ardına gelen 3. parti exclusive oyunların multiplatform olma haberleri, yine bu multiplatform oyunların Xbox üzerinde daha kaliteli görseller sunması, daha kaliteli online hizmetin üstüne, Nintendo’nun ses getiren Wiimote’u karşısında Sony’nin pek bir hamle şansı da olmadı.