Bir Oyunun En Önemli Unsuru Nedir?

Merlin'in Kazanı 16.11.2023 - 01:30
Bir hafta boyunca oylarınızı verdiniz ve sonuçları ortaya çıkardınız. İşte "Bir Oyunun En Önemli Unsuru Nedir?" anketimizden elde ettiğimiz sonuçlar.

Geçtiğimiz hafta başlattığımız ve "Haftanın Anketi" serimizde ilk sorumuz "Bir Oyunun En Önemli Unsuru Nedir?" olmuştu. Vir haftalık süreç içinde bir çok oy verildi. Elde ettiğimiz sonuçlara göre içeriklerimizin altında "grafikler yetersiz" diye yorum yapanların aslında yalnız oldukları ortaya çıkmış oldu.

"Bir Oyunun En Önemli Unsuru Oynanışıdır"

Ankete gelen oylar içinde açık ara en fazla tercihi "Oynanış" şıkkı toplayarak zirvede yer aldı. Anket sonuçları şu şekilde oluştu:

Bir Oyunun En Önemli Unsuru Oynanışıdır

Oynanış: 124 oy

Oynanış, oyuncuların en çok önemsediği faktör olarak öne çıkıyor. Bu, oyuncuların oyun deneyimlerinde akıcılık, kontrol kolaylığı ve oyun mekaniklerinin tutarlılığını öncelikli olarak gördüğünü işaret ediyor. Oyunların nasıl hissettirdiği ve oyuncuları ne kadar etkileyebildiği bu kategori altında önemli bir yer tutuyor.

Sanat Tasarımı ve Grafikler: 24 oy

Sanat tasarımı ve grafikler, oyuncular için önemli ancak oynanış kadar olmazsa olmaz görünmüyor. Bu alana verilen düşük oy, oyuncuların görsel estetikten ziyade oyunun işleyişine daha çok önem verdiğini gösteriyor. Ancak bu, görsel tasarımın tamamen göz ardı edilebileceği anlamına da gelmiyor elbette; sadece oyuncular için birincil öncelik olmadığını belirtiyor.

Hikaye: 64 oy

Hikaye, oyuncular için önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor, ancak oynanış kadar kritik değil. Bu sonuç, oyuncuların hikayenin derinliği ve anlatım kalitesine değer verdiğini, ancak bu unsurların oyunun temel oynanış mekanikleri kadar olmazsa olmaz olmadığını gösteriyor.

Bu anket sonuçları, oyun geliştiricileri için de önemli bir yol gösterici olabilir. Oyuncuların oyunlardan beklentilerini daha iyi anlamak ve bu beklentilere yönelik oyunlar geliştirmek adına bu tür geri bildirimler büyük önem taşıyor. Özellikle oynanışın bu kadar yüksek bir oy alması, oyun geliştiricilerinin oyun mekanikleri ve kullanıcı deneyimi üzerine daha fazla odaklanmaları gerektiğini işaret ediyor. Sanat tasarımı ve hikaye ise, oyunun diğer önemli unsurları olarak kaliteli bir deneyim sunmak için dikkate alınması gereken faktörler arasında yer alıyor.

Bir sonraki anketimiz önümüzdeki cuma günü başlayacaktır. Merak ettiğiniz konular olursa, yorumlarda bizlerle paylaşabilir, diğer takipçilerimizin oylamasına açmamız için öneride bulunabilirsiniz.

Yorumlar 15
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2024 10:44
Kalan Karakter: 300 Gönder
babayaro
babayaro 16.11.2023 15:37
bir oyunda her an hikaye gelişmeleriyle etkileşim içerisinde olmazsınız, her an farklı bir oynanış sekansıylada muhatap olmazsınız. ama bir oyunda her an görsellikle iç içe olursunuz. oynanış o görselliğin içinde kendini gösterir, hikaye derdini görsellerle anlatır. oyunu deneyimlediğiniz her an gözlerimizden beynimize bir akış gerçekleşir. ve bu akış neticesinde oyunun oynanışının zevkli olup olmadığına, hikayesinin sarıp sarmadığına karar veririz. kısacası görsellik kral tahtında oturan unsurdur. bu diğerlerinin önemsiz olduğu anlamına gelmez.

anket hakkında çok fazla konuşmaya gerek yok. insanlar youtuberlardan, ordan burdan duyduklarını içselleştirip kendi düşünceleriymiş gibi benimsiyorlar. direkt olarak kendi içlerindeki hissettiklerinin yansıması değil. zaten günümüz çağında herşey böyleki. kukla sistemiyle yönetilen bir dünyadayız artık.
MK Okuru
MK Okuru 18.11.2023 00:32
Bir oyun hoş grafikleri ve iyi bir hikayeye sahip olsa da eğer oynanışı kötüyse fazla bir değer görmez. Grafik oyunun yapısına, türüne göre önemlidir; tamamlayıcı unsurdur. Aksi taktirde Papers Please - Stardew Valley - Terraria gibi benzer oyunların kimse yüzüne bakmazdı.
MK Okuru
MK Okuru 16.11.2023 20:06
15:37- 30 yaşında biri olarak aklımda kalan ve ne oyundu be dediğim hiçbir oyun için ne grafikleri vardı be üf demedim, her sene daha iyi grafikli bir oyun çıkar.
Ancak bugün geriye dönüp kült dediğimiz oyunların hepsi ya iyi oynanışa ya da iyi bir hikayeye sahiptir. grafik ve sanat bunun cilasıdır.
MK Okuru
MK Okuru 16.11.2023 19:45
saçma sapan bir yorum. Hikaye ile görsel birbirinden farklı kavramlar. Hikaye kendini oynayışla anlatır. Mass Effect 3 Starfield'dan çok daha iyi bir oyun. Çünkü hikayesi güzel. Bu arada dipnot. yollarda güzeldir ama altından kanalizasyon geçer.
MK Okuru
MK Okuru 16.11.2023 19:28
He en bilgili, en kukla olmayan sensin. Hakaret etmeden iki çift laf edemiyorsun galiba. Ayrıca satranç da bir oyun görsellik namına ne var??? Oynanış olmadıktan sonra gideyim dizi, film izleyim ne farkı var.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.11.2023 21:31
Grafikler önemli arkadaşlar. RDR2 övüyorum ama ormanın içinden geçerken güneş ışığının ağaçların arasından süzülerek oluşturduğu o enfes sanat eseri görüntünün bunda çok önemli payı var. Belli ki buradan geçen oyuncu bunu görünce durup baka kalsın diyerek emek harcamışlar.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.11.2023 19:42
grafiklerin oranına bak puhahahaha :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.11.2023 19:13
Bir oyunun grafikleri isterse sinema kalitesinde olsun oynanış mekanikleri animasyonları yapay zekası kötüyse, hikayesi de zayıfsa çöptür. Mesela RDR2, RDR1 grafikleriyle yapılsaydı yine bayıla bayıla oynardım. RDR (2010) bile günümüzde yapılan bazı oyunlardan hala daha üst düzey bir oyun.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.11.2023 19:06
Oynanışın birinci çıkmasına şaşıran arkadaşlar, oyun oynamak yerine film izlesinler. Hikaye ve grafiğin kralı filmlerde.. Adı üzerinde "video oyunu". Oynanış olmadan animasyondan bir farkı kalmıyor
Kalan Karakter: 300 Gönder
Bir Oyunun En Önemli Unsuru
İlginizi Çekebilir