Bir YouTuber, bilgisayarına bilerek Çernobil virüsü bulaştırdı

Furkan Güler 6.04.2018 - 10:57
Büyük sistemlere 250 milyon dolarlık zarar veren ve insanlık tarihinin en büyük virüsü olan Çernobil, ne gibi durumları ortaya çıkartıyor?

Sosyal medya hesaplarınızdan tarayıcılarınıza bulaşan virüsleri bir kenara bıraktığımızda, devletlerin gizli kurumları tarafından geliştirilen ve neredeyse savaş sebebi sayılabilecek büyük virüslerin olduğu bir internet ortamında geziyoruz. Büyük şirketlere geri döndürülmesi zor sıkıntılar yaşatan bu virüslerden bir tanesi ise Çernobil virüsü adını alarak internet tarihinde yerini edindi. Şimdiye kadar büyük firmalara toplamda 250 milyon dolarlık zarar verebilen bu virüs, SomeOrdinaryGamers isimli YouTube kanalı tarafından incelendi. Mutahar adındaki YouTuber, bilgisayarına Windows 98 yüklü bir sanal makine kurdu ve bilerek bu sanal makineye Çernobil virüsünü enjekte etti. Bilgisayara iki aşamalı hasar veren Çernobil virüsü, YouTuber'ın söylediğine göre bulaştığı ilk anda sistemlerde klasik mavi ekran hatasını çıkartıyor.

YouTuber, Çernobil virüsünü bilgisayarına bulaştırdı

Daha sonrasında ise BIOS'a zarar veren Çernobil virüsü, bu sayede anakartları kullanılmaz hale bile getirebiliyor. Ancak BIOS'a zarar vermek için ilk olarak harddiske bulaşan bu virüs, Mutahar'a göre harddisklerde de geri dönülemez zararlara yol açabiliyor. İkinci aşamadaysa virüs, diskin başlangıcından itibaren 512 ve 2048 arasında bulunan sektörlerin silinmesine sebep oluyor. Fakat Çernobil virüsünün sadece eski Windows sürümlerinde harddisklere erişebildiğini belirtelim. Çernobil virüsünün Windows XP ve sonrasında  verdiği hasar, eski sistemlere verdiği hasardan daha küçük. Ayrıca Mutahar, virüsün Win-EXE yapısında olduğunu ve DOS olarak çalışan bilgisayarlarda bu sebepten dolayı etkili olmadığını belirtiliyor.

Eğer siz de Çernobil virüsünü deneyimlemek isterseniz interenet üzerinde kaynak kodlarını kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Fakat Mutahar'ın yaptığı gibi virüsü sanal bir makineye yüklemeyi unutmayın.

Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 07:24
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.04.2018 00:19
Karşılaştığım en ilginç tavsiyelerden biri, bilgisayarınıza virüs yükleyin.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.04.2018 13:12
7700k var. Bundan korunsak intelin işlemcisi bize finish him-her yapar zaten.. PC de bir şey tutmamaya alıştım, güzel oluyor öneririm :D
MK Okuru
MK Okuru 6.04.2018 21:45
Ne yapalim onerin nedir ?
Kalan Karakter: 300 Gönder
Bir YouTuber, bilgisayarına bilerek Çernobil virüsü bulaştırdı
İlginizi Çekebilir