1/5

Biyografi - Hideo Kojima

İsmet Ergül 28.12.2015 - 17:48
Oyun Endüstrisinin Çılgın Çocuğunun Yaşam Öyküsü
Koskoca bir yılı neredeyse geride bıraktık. 2015’te oyun endüstrisinde birçok şey değişti, değişen şeyler kimi zaman bizleri üzdü, kimi zaman da sevindirdi, ancak bu yazımda oyun endüstrisinin bugünkü durumunu konuşmayacağım sizlerle.

Bugünkü konumuz, oyun endüstrisinde değişimlere imza atan ve sıkça konuştuğumuz, ağzımızdan düşürmediğimiz birisi hakkında. Kimimiz bu kişiyi sevmez, kimimiz de sever, ancak itiraf etmemiz gereken şey ise bu kişinin oyun endüstrisine olan etkisidir. Bugün, sizlerle Hideo Kojima hakkında konuşacağım. Hideo Kojima kimdir, nasıl bugünlere gelmiştir ve hangi oyunları geliştirmiş gibi soruları yanıtlayacağım.

Biyografi - Hideo Kojima
Bildiğiniz üzere Hideo Kojima Metal Gear serisi ile adını oyun endüstrisine altın harflerle yazdıran, yazdığı müthiş hikaye ve senaryo ile kendinden bahsettiren ve oyunda kullandığı göndermeler ile de zekasından bahsettiren biridir. Video oyunu tasarımcısı dışında aynı zamanda senarist, yönetmen ve yapımcı olan Kojima, Konami Digital Entertainment’ın da eski başkan yardımcısıdır. 2005’te kurduğu Kojima Productions ile kendi oyun ekibini oluşturan Hideo Kojima, Metal Gear Solid serisini yaratırken aynı zamanda da, Zone of the Enders, Boktai ve Castlevania: Lords of Shadow gibi oyunları da yönetmiş veya yapımcılığını üstlenmiştir.

24 Ağustos 1963’te doğan Kojima küçük yaşta babasını kaybetmiştir. Yalnız yaşamaya alışkın olduğunu belirten Kojima, 52 yaşında olmasına rağmen halen eve veya otel odasına geldiğinde yalnızlığı bastırmak için televizyonu açık bıraktığını söylüyor. Çocukluğundan beri bir sanatçı olmak isteyen Kojima, ailesinin baskısı nedeniyle bu hayaline hiçbir zaman kavuşamamış. Finansal sorunlar yaşayan Kojima’nın amcası da ailesinin baskısını arttırmış ve Kojima’yı da etkilemişti. Ancak yine de, o zamanlar 13 yaşlarında olan Kojima içindeki bu yaratma duygusunu öldürmeyip, yazdığı kısa hikayeleri Japon dergilerine ve gazetelerine göndermişti. Zaman geçtikçe kalemini güçlendiren Kojima, arkadaşı ile kısa filmler çekmeye de başlamıştı.

Biyografi - Hideo Kojima
Üniversitede ekonomi okuyan Hideo Kojima, o zamanlarda Famicom ile tanıştı ve oyun dünyasına ciddi adımlar atarak girdi. Film yönetmeni olmak isteyen Kojima  üniversitesinin dördüncü senesinde oyun tasarımcısı olmak istediğini aklına koydu ve bunu da çevresine duyurdu. Oyun tasarımcısı olmanın film yönetmeni olmaktan daha iyi hissettireceğini düşünen Kojima’ya en büyük desteği de annesi sağladı. Elbette Kojima’yı en çok etkileyen oyunlardan biri de Shigeru Miyamoto’nun yaratmış oldu Super Mario Bros.’tu ve Kojima her defasında bunu da belirtiyor.
Belki de her oyun geliştiricisi gibi Kojima da mezun olduktan sonra sektöre adım atmakta fazlasıyla zorlandı. Oyun tasarım fikirleri reddedildi ve yeterli bulunmadı, ancak Kojima pes etmedi ve en sonunda da Konami’nin MSX isimli ev bilgisayarı bölümünde tasarımcı ve planlama müdürü olarak çalışmaya başladığında yıl 1986’ydı. Çalıştığı bölümü sevmeyen ve hayal kırıklığına uğrayan Kojima, Nintendo’ya geçip NES ve arcade oyunlar üzerine çalışmak istiyordu ve Nintendo Entertainment System’i geliştirebileceğine inanıyordu.