Blizzard artık eskisi gibi değil

Furkan Güler 29.09.2017 - 12:03
Başarılı firmadan artık eskisi gibi temeli sağlam oyunlar beklemek, biraz hayal kurmak gibi oluyor.

PC platformunun yıldız oyun firmalarından bir tanesi olan Blizzard, yıllar içerisinde ortaya koyduğu oyunlar sayesinde neredeyse tüm oyuncuların sevgisini kazanmayı başardı. Oyuncuların oldukça bağlı olduğu nadir firmalardan bir tanesi olan Blizzard, özellikle Warcraft serisi sayesinde büyük bir hayran kitlesine sahip durumda. Hatta Warcraft 3'ün mekaniklerinin ne denli kaliteli olacağını, şahsen firmanın kendisinin bile tahmin edemediğini varsayıyorum. Oyunun mekaniklerinden başka oyun türlerinin doğacağı ve doğan oyun türlerinin oyun endüstrisine yön vereceğini, vakti zamanında Blizzard'ın bile tahmin edemediğini düşünmekteyim.

Ancak Warcraft ile birlikte Starcraft ve Diablo gibi ayağı yere basan serilerin yanında, firma artık işin kolayına kaçarak genel kitleyi memnun edecek oyunlar yapmaya başlamış gibi gözüküyor. Bir zamanların sağlam senaryo yazarları, artık yerlerini çevrimiçi oyunlarda karakter dengesi sağlayan geliştiricilere bıraktı. Blizzard'ın son 5 senesine baktığınızda, yeni oyun olarak Heroes of Storm, Heartstone ve Overwatch oyunlarını görüyorsunuz. Firmanın para kazanmak istemesi ve daha çok para kazandıracak oyunlar yapmasını anlıyorum. Sonuçta video oyun dünyası doğru hamleler yapıldığında geliştiricisine oldukça fazla para kazandıran ve aynı zamanda yatırım gerektiren bir iş modeli halini aldı.

Blizzard artık eskisi gibi değil

Warcraft 4 ne zaman çıkacak?

Fakat firmanın yeni yapacağı oyunların mobil ağırlıklı olarak çıkması kendilerinin artık değiştiğini gösteriyor. Konami ilerleyen dönemlerde mobil oyunlara yöneleceğini söylediğinde, oyuncular firmayı eleştiri yağmuruna tutmuştu. Tecrübeli geliştiricinin Metal Gear ve Castlevania gibi video oyun dünyasının köklü serilerini mobil oyunlar için elinin tersi ile itmesi, her oyuncuyu olduğu gibi beni de üzdü.

Fakat aynı hamleyi şimdi Blizzard'ın yapması, bundan sonra kendilerinden eskiden olduğu gibi senaryo odaklı oyunlar göremeyeceğimizi işaret ediyor. "Yeni bir Warcraft gelecek mi?" sorularına, "Biz de yapmak isteriz, ancak buna ayıracak vaktimiz yok." denmesi, aslında her şeyi açıklıyor.

Yorumlar 20
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 00:33
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 30.09.2017 12:26
moba denılen oyun türünün çıkması ve dahada beterı bunların telefonlara uyarlanması dahada basıtlestırılerek ornek clash royale gıbı kısa oyunların çıkması .. büyük fırmaları zora sokması normal onların yaptıkları hamlelerın bıze sacma sapan gıbı gelmesıde cok normal
Kalan Karakter: 300 Gönder
Archkin
Archkin 30.09.2017 08:13
Valla önceden MK da tıklanma kasmak için saçma sapan haber başlıkları atmazdı ama demek ki kuruluşlar da zamanla değişiyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 30.09.2017 04:11
Blizard diğer oyunları icin bu soylenebilir ama bir çok mmorpg oynadım ama bir tanesi wow etmiyor ki bir çok firma ek paket adı altında boş bir harita ve aynı şeyleri tekrar eden level cap değişmiş ek paket çıkarıp satarken wow legion ile hem hikaye hem oynanirlik hem içerik olarak kendini kanitladi
Kalan Karakter: 300 Gönder
grsl
grsl 30.09.2017 02:02
olay senaryo modu ise adamlar gerçekten çok güzel hikayeler lore sundu ama blizzard artık bir çok yönden kan kaybediyor bu çok bariz oyun dünyası casual yöneldi ve diablo 3 bunun en büyük örneği oldu diablo 3 çok iyi bir oyun olduğunu düşünen varsa önce ki oyunlarına göz gezdirebilir ama şu çok açık ve nettir ki blizzardın oyun dünyasına emeği çok çok fazla yeni oyuncu kitlesi ve eski insanların artık oyunlara olan zamanının kısalması yeni nesilin çok fazla oyun sevdalısı olmaması sektörü ciddi anlamda güzel yapımların azalmasına bazı türlerin neredeyse yok olmasına sebep oluyor yada iyice casuallaşıyor kolaylaşıyor oyunlar , bu da bizim gibi oyun oynayan ve bundan zevk alan ki ben hardcore oyuncu olduğumu düşünüyorum zevk vermiyor kabak tadı veren oyunlar çıkıyor ve bundan nasibini blizzardda aldı ve wowun ne kadar oyuncu kaybettiğini ve casuallaştığını heartstone iyice suyunun çıktığını diablo 3 1-2 haftalık oyun sunmasını sezonların zerre öneminin olmaması çok çok kolay olması starcraft uzak doğuluların işgali altında kalması hereos of the storm moba pazarından pay almak için çıkan paçavra bir oyun olması gibi gibi olaylar iyice arttı merlin bunu belirtmek istiyorsa yanlış yazmış burda fanboyluk yapmanın bir manası yok ben blizzarın overwatch haricinde her oyununu uzun süre oynadım ve şuan ki blizzard en büyük göz bebeğinin overwatch olduğunu bilmekte fayda var oyun sektörü sadece bu firma için değil çoğu firma için iyice casual çekilmez bir yöne doğru gitmekte sadece bazı şirketler buna hala direniyor ama er yada geç bu sektör ya patlayacak yada iyice senaryo iyice yapım aşaması uzun olan parası yüksek olan oyunlara doğru gidecek zaten başka alternatif yok
Kalan Karakter: 300 Gönder
borriz53
borriz53 30.09.2017 01:36
Starcraft MMO neden düşünülmüyor anlamadım. tamam strateji tabanlı bir oyun ancak SC MMO muhteşem olurdu bence.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Blizzard artık eskisi gibi değil
İlginizi Çekebilir