1/2

Blood Bowl: Legendary Edition

Murat Halilbeyoğlu 17.12.2010 - 14:15
Masaüstü Amerikan Futbolu
Platformlar PC
Blood Bowl: Legendary Edition
  • Yapımcı - Yayıncı Cyanide - FOCUS Home Interactive
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Sıra Tabanlı Strateji,Spor
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 65
18 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%68
Artılar Esprili yapısı eğlenceli bir oynanabilirlik sunuyor. Kendine has bit oyun türü elde etmiş.
Eksiler Kuralları ve mekaniği anlaması çok zor. Müzik namına pek bir şey yok. Bir yerden sonra esprileri bile sıkıyor.

İki sene kadar önce 2008'deki Super Bowl maçını kaçınız izledi bilmiyorum, ancak Amerikan Futbol'unu ne zaman televizyonda yakalasa hiç bıkmadan seyreden birisi olarak o maça günler öncesinden hazırlanmıştım. Bir tarafta 19 maçın hepsini kazanmış New England Patriots diğer tarafta New York Giants. Maç Arizona'da. Bütün sezon boyunca mükemmel bir grafik çizen New England, son anda final maçına kalan Giants karşısında mutlak favori gösteriliyor. Fakat ilk çeyrek Giants'ın alan golü ile 3-0'lık üstünlüğü ile geçildi. Herkes çok şaşırmıştı. Sonra ikinci çeyrek başladı ve beklenen oldu. Patriots başarılı bir atak ile 7-3 önce geçmişti. Üçüncü çeyrek mücadeleli ancak sayısız geçmiş ve herkes artık Patriots'ın 42. SuperBowl'u kazanacağına kesin gözü ile bakıyordu. Nitekim Patriots son çeyrekte skoru 14-3'e kadar çıkartmıştı. Ancak sonra beklenmedik bir şey oldu ve Giants bir anda farklı bir kimliğe büründü.

Önce Eli Menning adlı Giants oyun kurucusu kendine geldi ve mükemmel paslar atmaya başladı. Skor 14-10 olmuştu maçın bitimine sadece iki dakika kaldı ve Patriots üstünlüğünü kurmaya çalışıyordu. Ancak daha sonradan top Giants'a geçti önce maçın bitimine son bir dakika kala inanılmaz bir pas ile takımını 50 yard ileriye taşıdı ve son 17 saniye kala New York Giants 42. SuperBowl'u 17-14 kazanarak şampiyon oldu. Bu maçı size anlatmamın sebebi incelediğimiz oyunun bir Amrikan Futbol oyunu olması değil. Bu maç gerçekten de kayda değer bir maçtı. Hani filmlerde hep imkansızı başaran takımlar hakkında hikayeler izleriz ya işte öyle bir hikaye idi. Bu tarz bir maçı sadece filmlerde görebileceğinizi düşünürdünüz. İşte Blood Bowl'daki gibi bir futbol maçını da sadece bir bilgisayar oyununda görebilirsiniz.

Gerçekten masaüstü ama

Blood Bowl esasında Jervis Johnson’ın genellikle masaüstü oyunlar üreten İngiliz oyun şirketi Games Workshop için tasarladığı Amerikan Futbolu parodisi olan bir masaüstü oyunu yani boardgame. Yazımızın konusu olan bilgisayar oyunumuz ise Cyanide tarafından geliştirilmiş ve Focus Home Interactive’in dağıtımını yapıyor.

Tek kelime ile fantastik Amerikan futbolu. Zaten bunu daha kapağına bakar bakmaz anlıyorsunuz.  Blood Bowl’u ister tek kişilik isterseniz de çoklu oyuncu seçenekleri ile oynayabiliyorsunuz. Tek kişilik kısmında alıştırma bölümü (tutorial), exhibiton match, begin a campaing, begin a competition ve hikaye seçenekleri mevcut.

Alıştırma bölümü gayet detaylı ve komik. Daha ilk cümlelerinden itibaren parodi kısmını size hissettiriyor. Bir vampir olan Jim ve bir Troll ya da Orc olan Bob (biz tam karar veremedik açıkçası, ben Orc olduğunu düşünüyorum ancak Burçin Troll olduğundan emin) adlı iki spikerimiz size hem maçı anlatırken hem de oyunun başta biraz karışık gelen ancak zamanla mantığını kaptığınız mekaniğini ve kurallarını anlatıyor. Konuşmalar sırasında iki esprili spikerimiz bize kamera açılarını, zar sistemini, oyuncuların yeteneklerini ve özelliklerini anlatıyor. Aynı zamanda ABC, CBS ve NBC gibi ünlü Amerikan TV kanalları ile de kendi çaplarında makara geçiyorlar. Ne uzun ne de kısa olan alıştırma bölümünde açıkçası bir yerden sonra bu uzatılmış gırgır biraz bayıyor açıkçası.