BTK, Mavi Balina'ya karşı uyarıyor

Merlinin Kazanı 16.09.2017 - 15:17
Dünyada 130 gencin intiharına sebep olan “Blue Whale” (Mavi Balina) adlı katil oyun çocukları ve gençleri tehdit ediyor!

Ülkemizde de yaşanan intihar vakalarından sonra Mavi Balina oyunu hakkında harekete geçen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, oyunun tarayıcı tabanlı bir oyun olmayıp, çocuklara, sosyal medya ve benzeri ortamlarda “oyun yöneticisi” tarafından gizlice gönderilen linkler ile ulaşıldığı için ailelerin bu konuda çok dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

İntihar Oyunu Mavi Balina

Mavi Balina oyununun engellenmesine yönelik standart bir adresi olmadığını, oyunun kullanıcılar arsında özel linklerle paylaşılarak oynatıldığını belirten yetkililer; çocukların internette ve sosyal medyada oynadığı oyunlardan ve yaptıklarından ailelerin mutlaka haberdar olması gerektiğini açıkladı. 

Çocukları İntihara Sürüklüyor

Oyunu oynamak isteyen kişilere, sözde oyunun yöneticisi görünümündeki internet korsanları tarafından virüs içerikli bir link gönderiliyor. Gönderilen bu link ile kişisel bilgileri Oltalama (Phishing) yoluyla çalınan gençler yakın çevrelerindeki kişilerle ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalıyorlar. Oyuna katılan kişilerin, oyun üreticisinin bilinçli tercihi ile gece saatlerinde yapılması istenen çeşitli ve ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor. 50 gün boyunca devam eden bu sürecin sonunda, oyunu oynayan kişiler üzerinde yanlış değer yargıları ve değersizlik hissi uyandırılıyor son görev olarak intihara yönlendirme sağlanıyor.

 “Modern hayatın ve dijitalleşmenin de etkisiyle günümüzde çocukların ve gençlerin internette yalnız bir şekilde geçirdikleri süre artıyor. Günümüzde çocukların evde bilgisayar başında olmaları onların “güvende” oldukları anlamına gelmiyor.” şeklinde devam eden açıklamada dilkkat edilmesi gerekilen konular şu şekilde belirtildi: 

Çocukların sosyal medya ve internet ortamında bu tarz tuzaklara düşüp, üzücü olayların yaşanmaması için aileler, çocuklarının internet kullanma alışkanlıklarını mutlaka takip etmeliler. 

Oynadıkları oyunları mutlaka birlikte belirlemeliler. 

Oyun başında ve internette geçirilen sürenin sınırlandırılması ve oyunun çocukların yaşına uygun olması gerekir. 

İnternet ortamında “bilinmeyen” yabancılara karşı şüphe ile yaklaşılması ve bu kişilerin hayatımız açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceği çocuklara mutlaka anlatılmalıdır. 

Aileler bu konuda sorumlu ebeveyn yaklaşımları sergilemeli, gerekirse bir uzmandan destek almalı, çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmeli ve sosyal paylaşım ağlarında arkadaşı olup, çocuklarının internet adımlarından haberdar olmalılar.

- Basın Bülteni

Yorumlar 12
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 06:22
Kalan Karakter: 300 Gönder
metinkolsa
metinkolsa 18.09.2017 10:46
bu konuda sizede iş düşüyor insalar olayı anlamadığı için merak ediyor ve arama yapıp oyunun popileritesini artırıyor
side bu konu ile ilgili yasal merciler ve pskolojik danışmanlar ve dini görevliler ile yapıcanız bir incileme merak olayını giderebir ve konunun hit olasını engellerseniz unutulup gidiceğni düşünüyorum

iyi günler dilerim
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.09.2017 13:05
facebook aynı şeyi yapıyor kısmen ona da değinin bence zorla beğenmeye adapte oluyorsunuz piskolojik olarak kötü mutsuzluk aynı olaylar sonunda yurt dışı tatile gidip like almak isteyen kendini yalnızca böyle mutlu olabileceğine inanan para harcamaya odaklı sistemin kölesi yapan bir sistem facebook.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.09.2017 12:54
deepweb de ki korsanlar gibi 1. basamak 2.basamak falan yapılabilir 1. ve 2. rahatlıkla girilebilinir ama 3 ve sonrası için quantum bilgisayar falan kullanılır gibi gençlerin böyle bir bilgisayara sahip olmadıkları için türkiyede oynanması zor olur
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.09.2017 00:17
Direk çıkıp binadan atlasak direk bitirmiş oluruz zaten oyunu. :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.09.2017 23:22
Bu nasıl bir oyun anlamadım ben?!? Oyunun Türü nedir?
Eğer karşıdan söylenileni yapmışlarsa ona oyun denmez zaten. Haberlerde de bahsederken başka oyunların görüntülerini gösteriyorlar. Diğer oyunların günahını neden alıyorlar???
Kalan Karakter: 300 Gönder
BTK, Mavi Balina'ya karşı uyarıyor
İlginizi Çekebilir