Bunları Biliyor Muydunuz? #3

Fasih Sayın 9.07.2013 - 15:20
İlk gelişticiler
Dünyanın ilk video game developerları Ray Mann ve Thomas Goldsmith'dir.

Bu iki kafadar 1947 senesinde CRTAD ya da Cathode Ray Tube Amusement Device isimli oyun ve cihazı geliştirmişlerdi. CRTAD tüm ilk dönem elektronik oyunları gibi analog bir devreye sahipti ve programlanamıyordu.

Bunları Biliyor Muydunuz? #3
Bunları Biliyor Muydunuz? #3
                           Estle Ray Mann                       Thomas T. Goldsmith                 
Oyunun grafikleri bugün kullandığımız terimlere uyarlarsak sadece tek bir pixelden oluşuyor, başka grafik çizme olanağı olmadığı için geri kalan görseller ekrana kağıttan overlay yapıştırarak elde ediliyordu. Bu kağıtlar statik elektrik nedeniyle kendinden ekrana yapıştığından cihaza kalıcı zarar verilmiyordu. Cihaz kapanınca kağıt (grafikler!) kendiliğinden düşüyordu.

Öta yandan dünyanın bilinen ilk kadın geliştiricisi Carol Shaw'dur.

Shaw'un kariyeri 1978 yılında Polo isimli oyunu ile başladı. Sırasıyla Atari, Activision ve Intellivision için çalışmıştır.

En önemli oyunu kuşkusuz 1982 tarihli River Raid'dir. Activision tarafından yayınlanan oyun ilk önce Atari 2600'de çıkmış sonra pek çok formata uyarlanmıştır.

Bunları Biliyor Muydunuz? #3
Carol Shaw
Bir nehrin üzerindeki vadide uçan bir savaş uçağını kullandığımız River Raid aynı zamanda Avrupa'da küçüklere yasaklanan ilk oyun olma özelliğini içerir.

River Raid, levellarını prosedürel bir mantıkla oluşturmaktaydı. Vadinin genel görünüşü ve şekli ile düşmanların dizilimi aslında rastlantısaldır. Bu sayede aslında oyun sonsuza dek devam etmektedir.

1984 yılında içerdiği şiddet ve militaristik öğeler nedeniyle Almanya'da 18 yaşından küçüklere satışı ve basında veya herhangi bir kaynakta ismi geçmesi yasaklanan River Raid'ın bu statüsü 2002 yılına kadar devam etmiştir.

Shaw'un oyunu bugün hem Atari 2600'e çıkmış en iyi oyunlardan hem de gelmiş geçmiş en iyi shoot'em up'lardan biri kabul edilir.

Fasih Sayın'ın yayınımız ile hiçbir ticari bağlantısı bulunmamaktadır
Yorumlar 6
MK Okuru
MK Okuru 24.04.2024 16:50
Kalan Karakter: 300 Gönder
Bunları Biliyor Muydunuz? #3
İlginizi Çekebilir